Wzmacniacz - propozycja projektu

Y

yawijaya

Guest
Witam wszystkich, jestem projektowania wzmacniacz. Chciałbym uzyskać pewne dane wejściowe sugestia co do rodzaju należy użyć i ewentualnie referencyjnej konstrukcji. Oto wymagania: 1. moc 2W do 50 Ohm obciążenia 2. Zakres częstotliwości 50MHz-120MHz 3. Niski 2. harmonicznej 4. wysokiej wydajności Popełniłem jeden wcześniej, ale skuteczność była tylko 20 procent i tak za pomocą E RF wzmacniacz klasy. Więc jestem teraz otwarci na wszelkie sugestie. Dzięki!

Nie określić klasę mocy wzmacniacza, lub co najmniej rodzaj modulacji wzmocnionym sygnałem.

dobrze, że w zasadzie to, co moje pytanie. Szukam sugestie na jakiej klasy należy używać. Próbowałem klasy E wcześniej, ale są dobre tylko między 50M-70MHz.

Najlepsza klasa mocy wydajność jest klasy C, ale tej klasy jest bardzo nieliniowa i może być używany tylko dla CW lub FM. Klasa AB jest bardzo liniowa. W tej klasie mocy regulacji punktu uprzedzeń i obciążenia-pull meczu wyjście można uzyskać minimum harmonicznych i efektywność najlepszych.

jeśli u chcą wysokiej wydajności, a następnie u muszą wybrać ten sam tryb przełączania wzmacniacza klasy E lub F lub D., który u chcą zaprojektować? wzmacniacza lub wzmacniacza? która klasa E topologii obwodu można używać do projektowania? czy symulację schemitic czy nie?

Mam zaprojektowane przy użyciu HEPA PLUS (klasa E moc wzmacniacza oprogramowania), który symuluje schematyczne i bardzo dobrze ~ 70% sprawności, ale obwód zasysane w rzeczywistości. Jestem projektowania wzmacniacza. Ja też zapomniałem wspomnieć, że obwód musi być w stanie dać do 200-300mA prądu wyjściowego (oprócz postaci 2W przy 50ohm obciążenia)

z jakiego typu elementy można symulować swoją zaprojektowany obwód w HEPA PLUS? i oznacza to użyć idealne elementy lub użyj realistyczny model elementów? również próbuję zaprojektować klasy E wzmacniacz mocy, ale i używać ofcourse oprogramowania ADS mój projekt jest dla IC Myślę, że jeśli używasz realistyczny model do symulacji swój wynik Dont Be bardzo różnić. które topologii można użyć w schemacie w pełni circiut?

Hmmm ... 70% do 20%! która klasa E obwodu topologii użyć?

Nie jestem pewien, o co ci chodzi z topologią ... ale tu schemat ...

i zobaczyć schemat oczywiście somethings nie jest jasne, w zaprojektowany schemat układu, ale myślę, że lepiej używać dopasowany obwód zamiast transformatora, a także używać meczu filtr pomiędzy etapie deriver i wzmacniacza i sprawdź elementy wartości z wykorzystaniem dobre dopasowanie analitycznych równań i również zauważyć, napięcie przebicia swojego tranzystora i odwrotnie jest sprawdzenie punktem okręgu do punktu z zakresu na przykład widzisz pożądanym wyjściem na (adc fali prostokątnej )....

Klasa E jest trudne do praktycznego wdrożenia dla kogoś bez doświadczenia. Klasa AB będzie działać od razu, dzięki czemu wiele strojenie pierwotnego projektu. Teraz zależy od tego, co szukasz. Aby dowiedzieć się, czy aby szybko produktu końcowego.

Twoje wyniki po prostu pokazać ograniczenia projektowania wzmacniacz tylko przy użyciu oprogramowania. Zakładając, że wspomniane symulacji obwodów jest prawidłowy do tej pory, prawdziwych parametrów układu jest oczywiście inna. Ale który? Doświadczenie jest potrzebne do jej identyfikacji i tylko empirycznych pomiarów może zweryfikować projekt.

[Quote = vfone] Klasa E jest trudne do praktycznego wdrożenia dla kogoś bez doświadczenia. Klasa AB będzie działać od razu, dzięki czemu wiele strojenie pierwotnego projektu. Teraz zależy od tego, co szukasz. Aby dowiedzieć się, czy aby szybko produktu końcowego. [/Quote] Ha, dobrze, najlepiej i chcą się uczyć i uzyskać produkt końcowy szybko ... ale sądzę, że muszę wybrać jedną z nich ... Myślę, że i " ll skłaniają się ku szybkie produktu końcowego ... więc można powiedzieć klasy AB? ale i również przeczytać przed tej klasy AB nie działa dobrze dla aplikacji o niskim poziomie sygnału ...

Zaskakująco klasy AB oferuje szerszy zakres dynamiki niż inne klasy mocy, w tym klasy. To z powodu nasycenia pochodzą z różnych dodatkowych źródeł. W klasie AB strojenie punktu bias (spoczynku) dla zapewnienia optymalnego kąta przewodzenia prowadzi do poprawy wydajności i liniowości.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back