wzmacniacz PA obciążenia niedopasowanie

K

klick

Guest
Cześć,
Jestem rozwijających wzmacniacz mocy whit BFG520 na 915 MHz
Są to cechy, które dotarłem:

Vcc = 5V
ICQ = 5mA
Pin = 9 dBm
Pout = 19 dBm @ 33mA IC

te parametry są ważne przy obciążeniu 50 Ohm.
kiedy odłącza obciążenie i otworzyć wyjście PA Ic idzie około 70 mA!
Jak mogę zrobić, aby temu zapobiec?
O jakie parametry warto pracować?

Dzięki.

W tym tygodniu zawartość naszej bazy oprogramowania powiększyła się o kilka nowych pozycji. Podobnie jak miało to miejsce już wcześniej, wybraliśmy dwa najciekawsze naszym zdaniem programy, które chcielibyśmy Wam zarekomendować. Tym razem nasz wybór padł na aplikacje do kompresji i dekompresji danych oraz przywracania utraconych w różnych okolicznościach danych.

Pierwszy z programów, którego...

Read more...

Powodem tego wysoki prąd podczas odłączania obciążenia, ponieważ wzmacniacz zaczyna drgać.To nie jest bardzo nietypowe dla wzmacniaczy RF bez odpowiedniego obciążenia.
Aby rozwiązać ten problem trzeba przeprojektować wejście / wyjście pasujące do sieci.

dzięki za odpowiedź

ale kiedy odłączyć i obciążenie nie jest widoczny nawet z analizer widma drgań ..

do projektowania w / out pasujące do wykorzystania i analizer sieci i zoptymalizować S11 i S22 o mniej niż 10 dB ...Co jest źle?

dzięki

Spróbuj odłączyć moc wejściowa (bez obciążenia), aby sprawdzić, czy jest oscylacyjnego.

Jeśli korzystasz z mocą pobieraną i obecny będzie wysokie bez obciążenia, można się ze względu na wysokie VSWR, co znowu jest normalne, jeśli mecz wyjście wzmacniacza został zaprojektowany dla konkretnego ładunku.

Jeden z moich przyjaciół tranzystor spalony, bo po lewej wyjście otwarty!.
Powiedziałeś, że nie widać wahania w SA podczas odłączania obciążenia, SA to self będzie działać jako ładunek, kiedy łączysz się z obwodu.
Why dont you try to rzecz, móc tłumiki na wyjściu, więc obwód dostanie 50 Ohm i można zrobić dopasowania wejściowego.
Ostatnio edytowane przez Abhishekabs dniu 15 grudnia 2008 5:29, edited 1 time in całkowita

Chciałbym wiedzieć, instalacji pomiarowych z analizatorem widma (SA).
Jeśli podłączone bezpośrednio do SA i prowadzone badania, aby znaleźć stanie oscylacji następnie ustawienie testu jest źle.

Wiem, Spectrum Analizer 50 Ohm,
ale nie connectd bezpośrednio SA, widzę sygnał sondy whit wysokiej impedancji wzmacniacza, bez dotyku, po przetestować whit PA przesuwnych krótko, nie widzę nawet wahania, ale obecna Ic idzie wysokie lub niskie zależy fazy krótkoterminowych

Nie rozumiem, jeżeli jest to normalne ...

chociaż PA nie pali, to pogarsza sprawność ....

Czy IC DC zablokowany na wyjściu?
Niektóre IC będzie nastawienie na pin wyjście.

Myślę, że to normalne, obecne zależy od impedancji.Jak powiedział, można użyć przesuwnych krótki obciążenia, podczas zmiany impedancji poprzez zmianę fazy krótkim przesuwane, można zobaczyć obecny jest różny.Dodano po 3 minuty:Rzeczywiście, czasami niedopasowanie będzie casue osillation, ale to zależy od stabilności tranzystor, więc czasem nie będzie nawet WFS jest większy niż 30.

Jak niskie częstotliwości zmierzyć?Można osc niskie częstotliwości.
Czy patrzysz na urządzenia S-parametry, aby sprawdzić czy jest niestabilny w każdym
Impedancja?

Twoje PA może być stabilny, czy nie, jego spożycie będzie prawie zawsze różnić w zależności od impedancji wyjściowej!

Weźmy na przykład przypadek przełączania PA (wartości).Po odłączeniu obciążenia, odbicie jest całkowite, więc w zależności od dopasowania sieci masz, impedancja postrzegane przez układ jest gdzieś na skraju Smith koła wykresu.Teraz wyobraź sobie, że jest blisko z 0ohm, PA pochłonie wszystko, co jest możliwe!

Można po prostu sprawdzić, że przez dodanie linii przejścia (małe kabla) lub lepsze to masz tuner i działki impedancja vs konsumpcji.

Co możesz zrobić?Nie wiem swoje zakłócenia schematyczne, ale jeśli był przy bieżących zakłócenia trybu, będzie w stanie ograniczyć obecne, jeśli jest to naprawdę potrzebne w aplikacji.Z jednego tranzystora PA, tanie rozwiązanie jest dodanie emiter rezystancyjne degeneracji (oraz obwodnicy jeśli przez WPR RF) To proste rozwiązanie nie jest idealne, ale może pomóc.

Myślę, że to normalne.Jeśli czytasz komercyjnych PA arkusza danych, można znaleźć specyfikacje określone są w niektórych VSWR wyjścia, np. 12:1.Oznacza to, że produkcja nie jest reguła.

Aktualna się z dwóch części, przez tranzystor i poprzez obciążenie.Podczas ładowania się zmienia, MTK zmienia się (nie ICQ, jeśli blok DC).

ale to zależy od typu tranzystora??na mój wniosek, używam 2SC5754, to jest wykorzystywane do sieci komórkowej, myślę, że jest dobry
ale ładunek niedopasowanie nie jest określona na karcie ........

Jeśli użyję BFG21W na mój wniosek, jest lepsze??
niedopasowania obciążenia określa 6:1

Masz rację, Jeśli wytrzymać VSWR niedopasowanie jest wyższa, wytrzymałości jest lepszy.

To naprawdę nie zależy od typu tranzystora, ważniejsze rzeczy są zakłócenia systemu operacyjnego i klasy.Czy to działa w klasie A, B, C, D, E, F, F-1, H. .. itd. ..?

To zależy od poziomu jazdy wejściowych, zakłócenia i wyjście pasujące do sieci.
Ich eval pokładzie prawdopodobnie klasy B PA, ale zakłócenia programu jest tak prosta, że konsumpcja będzie zmieniać się z:
- Temperatura
- Poziom sygnału wejściowego
- Niedopasowania wyjścia.

Kontrola właśnie maksymalny pobór prądu nie jest proste i może wymagać obecnej ograniczone źródła zasilania kolektora.Osobiście chciałbym uniknąć napięcia polaryzującego bazę jak w liście aplikacji.Jeżeli temperatura spada, obecny będzie rósł bardzo szybko!Dodano po 25 minut:Niestety .. jeśli temperatura wzrasta, zużycie wzrośnie.
Bipolar temperatury zależność VBE jest -2mV/deg C
i
Ic% (exp (VBE / Ut) -1) z UT = kT / q

Załączam dla Ciebie moje obwodu

W pochodzenia użyłem BFG520 przy Vcc = 5V, ale teraz mogę używać 2SC5754 przy Vcc = 3V

Ustawić Vbias dla ICQ = 15 mA bez sygnału RF

Kiedy dysk PA whit sygnał RF na 915 MHz, 13 dBm, mam Pout = 24 dBm
whit Ic = 120 mA, wydajność jest o 70% ... To jest dla mnie dobre

ale także w tym przypadku, kiedy odłączyć obciążenie lub podłączyć krótko obecny Ic idzie wysokie lub niskie (w zależności od fazy krótkie)

Załączam mój obwód jeśli masz jakieś rady, gdzie złe

Dzięki
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Układ ten jest końcowym wzmacniacza RF przenośnych radiocontrol,
Problemem jest, że niedopasowanie anteny odrobina mojej strony, podczas normalnej eksploatacji, wydajności idzie niskie i zrzuty baterii more fast

Układ jest czysty.Niech tak i don t niczego dotykać.
Ja nie rozumiem, dlaczego potrzebne do wzmacniacza do pracy bez obciążenia, jeżeli nie jest uszkodzony tranzystor na wysokim WFS.

I dont 'chcą pracować bez obciążenia,

Testowałem mój obwód ekstremalnych condictions ponieważ jest to sprzęt przenośny, a antena może być niezgodne whit strony i efektywność systemu pogarsza

obecnego systemu idzie wysokie i zrzuty bateria szybko

Chciałbym, aby zmniejszyć zużycie w condictions anteny niedopasowanie

Przepraszamy, ale teraz zaczyna mieszać dwie różne rzeczy.
Najpierw wspomniane PA bez obciążenia, a teraz o zachowanie PA gdy antena jest źle dobrany ze względu na obsługę.

Praca bez obciążenia ma charakter tymczasowy problem, a jeśli nic nie jest uszkodzone you don t mają na celu poprawę obecnej konsumpcji PA.

Zgodnie z niedopasowania anteny ze względu na obsługę (co jest zupełnie inna historia), you don t muszą pracować na stronie PA.Czy do pracy po stronie anteny, i starać się poprawić parametry anteny, kiedy trzyma w ręku.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back