wyjściowy DAC wejściowe od 0000 .. 00 do 1111 ... 1

B

bgpradeep

Guest
Hi All,

Czy ktoś mi pomóc, dlaczego wyjście DAC zachowuje się jak pokazano w załączonym pliku.Mam również załączony powiększony części.

Symulacja była prowadzona do 200us i zegar 10MHz.

Dzięki
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Może musisz sygnału wejściowego sygnału dźwiękowego i nie FFT dla niego

Czy to załóżmy się 12-bitowy przetwornik DAC?Wygląda na to najmłodszy bit nie robi wiele, następne cztery bity są odwrócone, a prawdopodobnie więcej problemów.

Jego faktycznie 10-Bit DACDodano po 59 sekund:Czy to problem z I INPUT jestem świadczenia?lub jakiś logiczny błąd

Myślę, że jego dobry pomysł, aby uzyskać idealną ADC się kłaść i dać tej produkcji ADC jako wkład do zaprojektowane. DAC spisku rzeczywistego wkładu wniesionego analogowej na idealne wyjście DAC i ADC i zobacz różnicę.

Krzywa wygląda dziwnie, ale jest monotoniczna zachowanie na drodze. Traingular jak krok co 32 cykli iz tego trójkąta fali zmniejsza stopień wyjściowy na pół przewidywany okres zegara.

Jeśli u może dostarczyć wniosek powierzchni powyżej następnie jej łatwiej zajrzeć.
Hope this helps

Dzięki za odpowiedzi.I został dołączony do wyjścia sine zasilany poprzez wejście A / D do D / A.Nie otrzymuję dlaczego nie ma inwersji na początku i w połowie.

Dzięki
Pradeep

Inwersja wygląda najbardziej znaczący bit jest odwrócony.To częsty błąd przy mieszaniu podpisane i niepodpisane wartości.

Myślę, że musisz sprawdzić idealne wyjście ADC pierwsze, niektóre kwestie w Vin = 0.5V, sprawdź czy Ideal bitów ADC outptut Vin <= 0.5V.

Hope this helps ..

I dół bit MSB i stwierdziła, że moje wyjście to po wyjściu, ale wartość wynosi około 1,5 V (wejście było 1V).Jakie mogą być tego przyczyną.Czy można to z powodu MSB źródeł prądu nie wywoła taką wartość prądu.

Mam załączone wyjście ale po zmianie bitów MSB.

Dzięki

Masz napięcia DAC referencyjnych oraz można go zmienić.Swój wkład do ADC powiedzmy 1 V następnie wyregulować napięcie odniesienia DAC tak aby stał się 1 V też.Albo jeśli ty dont podobny dotknąć odniesienia, obliczyć współczynnik Vin / Vout (Vin do ADC Vout z DAC), a następnie pomnożyć tę wartość na wartość ADC i dostaniesz co masz na wejście (oczywiście zaokrąglenia błędów mogą wpływać na wynik).

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back