wpływa z NF do VCO szum fazowy

D

drcham

Guest
Cóż, jest duża ilość podobnych tematów ale nie mogłem znaleźć niczego pożytecznego. Mam zorientowali się, że napięcie szumów wzmacniacza mogą być konwertowane do szumu fazowego przy VCO czułości i kilka operacji matematycznych ale ja jestem zmieszany, jak radzić sobie z mieszaczem (używany jako FD). Tylko własność hałas jest współczynnik szumów. Czy ktoś może mi dać pomysł jak przekonwertować miksera NF PN? Trzeba obliczyć afektu NF do VCO PN.

ups. Detektor fazy mam na myśli. Tak to jest podwójnie zrównoważony mieszacz.

Cóż .... podczas korzystania pasywny mikser jako detektora fazy, są dwa efekty. NF mówi Ci równoważny poziom szumów na wejściu do miksera. Na przykład 8 dB nf oznacza równoważny poziom hałasu w przedniej części miksera będzie -174 dBm / Hz + 8 dB = -162 dBm / Hz. Jeśli wiesz, poziom mocy sygnału trafiającego do miksera, można określić współczynnik szumów tej jednej strony, na przykład, jeśli masz -10 dBm sygnał, że mikser sam spowoduje -152 dBc / Hz szumów fazy [I ] gdzie PLL filtr pętli wciąż ma Wzmocnienie w otwartym układzie [/I]. Dodatkowo mikser posiada 1 / f hałas również, tak blisko do przewoźnika jest, że addative hałasu. Nie jest to niezwykłe znaleźć jakieś miksery które są znacznie lepsze niż inni do 1 / f hałas. Oczywiście, op amp po detektora fazy miksera dodaje swoje własne szumy. Nawet bardzo dobry 1 nv / root Hz doda dużo szumu fazowego.

dzięki za odpowiedzi. Wybacz mi mój angielski - mam brak praktyki w piśmie: -?

Oczywiście, op amp po detektora fazy miksera dodaje swoje własne szumy. Nawet bardzo dobry 1 NV / root Hz doda dużo szumu fazowego.
W praktyce tylko OPAMP decyduje głos PN analogowego PLL. Ale poziom PNF zależy VCO wrażliwości strojenia. Mniej czułość - mniej PNF. Często mieszarki z P1> dBm 0 stosowane są w celu zminimalizowania nadszedł poziom szumów. Więc PN w małych przesunięć od przewoźnika zależy od odniesienia i integratora. Spróbuj zbudować model hałasu PLL. Czułość PD jest (poziom sygnału w woltach) / (strata miksera konwersji).

VCO-> AMP-> Mikser VCO z +10 dBm mocy wyjściowej, wzmacniacza z +10 dBm więc także na wejściu miksera mam poziom sygnału z 20dBm (mam nadzieję, że tak jest). Więc -174 dBm / Hz +7.5 (mikser NF) +20 = -146,5 dBc / Hz przy THR Wyjście Mixer - mam rację?

Co to jest: VCO z 10 dBm oraz wzmacniacz z 10 dBm? Na jeden port mikser musi mieć 10-15 dBm (LO) i przy RF portu musi mieć 0-6 dBm. Mikser (8 dB utrata conv) poziom szumów będzie -168 ... -162 dBc / Hz. Ale nie można zobaczyć. Podczas tworzenia PLL z 100 kHz BW używając ADA4898 i AD829 i AD797 i VCO z czułością strojenia 4 MHz / V, poziom szumów będzie tylko -143 ... -140 dBc / Hz. Dzięki OPAMP i VCO ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back