Wpływ napięcia CM wejścia Para różnicowa

J

jwcc

Guest
Witam mam pytanie dotyczące napięcia wejściowego wspólnego trybie na zysk z prostego wzmacniacza różnicowego z ogonkiem źródłem prądu. Z tego co czytałem do tej pory, różnica Gm układu jest funkcją (W / L) tranzystora wejściowego i prądu ogon. Równanie to oznacza, że jeśli mam wzrost wspólnego poziomu wejściowego w trybie wzmocnienia różnicowego pozostaną bez zmian pod warunkiem, że trzymam wszystko w nasycenie. Czy to prawda? Jeśli wzrost wspólnego poziomu wejściowego w trybie, Vgs wzrośnie, prawda? Czy nie zwiększyć gm tranzystora wejściowego? Jeśli gm wzrasta tranzystor wejściowy parę .... nie, że wzrost zysku w obwodzie? Dlaczego nie zwiększania napięcia wejściowego wspólnego tryb taki sam efekt jak zwiększenie (W / L) z par wejść?

Rozważmy prosty warunek, że Av = gm * rds, gm = 2Id/Vov, ro = 1 / (lambda * Id), więc Av = 2 / (lambda * Vov). Z tego widzimy, że zysk jest określona nie przez Id, ale Vov. Vov zmieniło W / L.

Po pierwsze, Gm układu jest funkcją (W / L) tranzystora wejściowego i prądu ogon. Poprawne, pod warunkiem, że warunki stronniczość tranzystor są stałe. czyli swoją wartość overdrive jest stała. możesz odwołać się wykres w książce Razavi tekstu. Po drugie, jest również poprawne. Bo jeśli wzrost wspólnego poziomu wejściowego trybie, nie ma konieczności zmiany uzyskania różnicy. zysk różnica zysk otrzymujemy, gdy mała wzbudzenia danego na wejściu. wspólnego napięcia trybu wspólnego napięcia na dwa wejścia. oba są różne i niezależne. trzeci punkt jest poprawna. ale kiedy u wzrost Vgs, Vds również zmiany i to rekompensuje wzrost Vgs do mainitain prądu stałego w prąd równania. Ale increse w (W / L) jest niezależne od innych parametrów, a więc zwiększa gm. nadziei i wyczyszczone ur wątpliwości.

Dziękuję za odpowiedzi. Myślę, że rozumiem, co się dzieje teraz. Myślałam, że zwiększenie w trybie wspólnym na wejście będzie bezpośrednio zwiększają Vgs ... co nie jest prawdą, ponieważ pary wejście zachowują się jak wyznawcy źródła i Vgs pozostanie względnie stałym poziomie.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back