VME podwozia

R

ranganath_d

Guest
hai

Co to jest VME podwozia?i co 4U, 6U lub 9U inidactes w arkuszach danych?i to, co jest Backplane?

Hi Ranganath,

ur pytania "co jest VME podwozia? i co 4U, 6U lub 9U inidactes w arkuszach danych? Backplane i to, co jest?"

Backplane jest PCB, który stanowi, mechaniczne i elektryczne połączenie między kilka innych PCB.Na przykład płyty głównej w komputerze jest Backplane, gdzie można wstawić PCI lub ISA lub innego rodzaju karty córkę w odpowiednich slotów na płycie głównej.
Istnieją 2 rodzaje backplanes, jedno jest aktywne i pasywne jest inny Backplane.Active Backplane zwykle niektóre obwody i komponenty na ich temat.Ale pasywne backplanes nie (czasami można znaleźć u niektórych składników, mogą być wypowiedzenia rezystory chip lub regulatory napięcia).Płyta główna komputera jest Active Backplane, które wykonuje, procesor, Północnej i Południowej mosty itp.
Passive Backplane zawiera tylko śladowe miedzi dla elektrycznych i łącza danych i gniazda złącza.Więcej o tym później.

VME Podwozie jest metalowe osłony lub pole, które zazwyczaj zawiera VME Backplane, takie jak systemy chłodzenia, wentylatory i zasilacz jak ZPR.VME Backplane zawiera tylko śladowe miedzi, Slot Złącza i końcówki.Jest to pasywne typu.Bardzo VME pierwszy autobus został zaprojektowany przez Motorola dla procesorów 68K.VME autobusami powiedział do najbardziej złożonych Godzina wspólnych autobus kiedykolwiek zrobiono.Jest to proces arbitrażu jest skomplikowana niż inne autobusy.Może transferu danych różnych słów długości od 64 do 8 bitów.Lesser słowo długości, bardziej szybkość.
Ma placówki świadczenia Priorytet różne sloty.Maksymalna nie.czasu na start i lądowanie na 21 Backplane.
Każdy system potrzebuje autobusu niektórych urządzenie działa jako arbiter lub kontrolera.W komputerze Motherboards procesora i Południowej mostu zajmuje magistrali PCI arbitrażu.Ale w autobusach Passive Backplane, użytkownik musi umieścić odpowiedni sprzęt uruchomione oprogramowanie, które to zadanie.W gniazda magistrali VME 0 (Pierwsze gniazda) karta powinna to zrobić funkcjonalności.
Passive Backplane są skalowalne.Na przykład.VME, nie muszą zawierać 21 gniazda zawsze.W zależności od wymogu w Backplane rozmiar można zmniejszyć lub szczeliny można pozostawić wolne dla przyszłych upgradation.V
VME powiedział jest za najbardziej wiarygodne zbyt autobusem.Stąd można go znaleźć w większości Wojskowego systemów.W porównaniu do najnowszych autobusów jego powolnego, lecz bardzo niezawodne i skalowalne.Istnieje wiele wersji VME, ostatni z nich jest 320 VME.Do najczęściej stosowanych obecnie jest VME 64x.Bardzo pierwszy VME przeniesiona 32-bitowe dane, teraz może zająć 64 bitów zbyt.VME 64x może nawet urządzenie zwane geograficzny zajęcie i Hot swapping zdolności.Możesz usunąć lub wstawić VME karty do gniazda bez wyłączenie.Zwykle gniazda 0 karty nazywa "System Controller".System Controller dostęp inne karty przez jej zakres adresów.Adresy te są niezależne od gniazda, w których są one zainstalowane.Ale "geograficzny zajęcie" w VME 64x wydaje się, że zawiera dodatkowe możliwości zajęcia oparte na zbyt Slot.

Istnieją 3 rodzaje kart na VME System "System Controller" Mistrz i Slave.A VME System może zawierać tylko jeden System Controller atleast jeden Mistrz i wszelkich nie.niewolników.System Controller zajmuje Arbitrażowego.Master inicjuje Dane transakcji między Niewolnicy lub slave do Mistrza.Nie może być grupą niewolników kontrolowane przez Mistrza.

Wszystkie te działania nie są wykonane domyślnie.Użytkownik musi napisać program w taki sposób, dla wymaganej operacji.Konflikty między Softwares z 2 różnych płyt należy unikać.Takie rzeczy się w Large Scale Embedded Software rozwoju.Jest to ciekawy i praktyczny system, który niewiele osób wie (tak myślę), że zbyt tylko w Wojskowej i przemysłu lotniczego.

Dalej jest o "U".Istnieją różne wielkości VME izb.3U jest najmniejszą, która zawiera tylko jeden samolot Powrót złącza (P1).To może zrobić tylko 32-bitowe transakcji maksimum.Do tego można znaleźć na stronie internetowej www.interfacebus.com

Jeszcze wiele rzeczy jest w oczekiwaniu na ten interesujący VME systemu.Nie mogę powiedzieć tutaj wszystkie te rzeczy w jednym ujęciu.Ale też wiedzieć, że informacje na stronie internetowej jest niewystarczająca lub nie jasno VME rzeczy.
Najlepszym rozwiązaniem jest, aby pobrać wszystko związane z VME, VXI, PMC, cPCI, ATCA itp. www.interfacebus.com i porównywać je.Możesz zobaczyć eve autobus linii VME i analizy na temat ich arbitraion procesu.Będziesz czuł, że są one bardziej wiarygodne.Wszelkie inne wątpliwości lub dyskusji i może napisz do mnie.Ja też nauka i badanie więcej.Nawet Jet Fighter's Core Avionics komputera Radar Komputery, systemów sterowania reaktorów jądrowych, a rzeczy używać zarówno VME jego niezawodność.

E-maile: srinivasan_b1 (at) yahoo.co.in
srinivasan.b84 (at) gmail.com

Wszystkie najlepsze na interesujący, emocjonujący i knowledgeful kariery.

Na Srinivasan. B

Ranga Hello,

VME oznacza: Versa Moduł Europa
3U oznacza 160mm x 110mm
6U oznacza 160mm x 220mm

Niektórzy nazywają Powrót samolotem jak płyta główna

Jeśli potrzebujesz więcej informacji, nie wahaj się ze mną skontaktować.

pozdrowienia,

N. Muralidhara
CRL-BEL

"U" jest jednostką.1U = 43.60mm.A w Karty 6U VME, 3U itp. wymienia karty długości lub wysokości.Szerokość jest wskazany przez inny termin "Rozmiar".6U Rozmiar "B" jest najbardziej rozpowszechnione.Dla prawdziwych informacji, odwiedź ze zdjęciami

"http://www.interfacebus.com/Design_VME_Card_size.html"

Cześć.

Thanks & Regards,
Srinivasan

jeśli chcemy czytać nieprzerwanie od skrzynki pocztowej pamięci moduł IP jak napisać program do obsługi przerwania please tell me logiki. oznacza po wartości wszystkich rejestrów przerwania będzie automatycznie obsługuje przerwania albo musimy dać warunek, jeśli newdata rejestru ma wartość tak
Mam nadzieję, że pomoże mi.

dziękuję,Dodano po 2 minuty:przepraszam mój IP jest moduł IP330 przewoźnik jest AVME 9660
ok niż tyDodano po 1 minuty:jest to priyadarsiniDodano po 26 sekund:Chcę w Clanguage

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back