VCO projektowania

K

Kriv

Guest
Mam do opracowania VCO, który musi działać w niskiej częstotliwości regionu.Powiedz od 1,5 MHz do około 10 Hz.
Czy ktoś mógłby mi zasugerować sposób to zrobić, lub wysłać link do niektórych możliwych topologiach?

Być może to nie był dobry pomysł mi chodziło jeden LC-VCO i ze względu na wysoką częstotliwość 2, lub 3 częstotliwość podziału po.Well, it's not a state-of-the-art rozwiązanie i freq dzielniki ostatecznie nie pracują w wysokich częstotliwości regionu to dlaczego ktoś wie bardziej odpowiednie rozwiązanie?

Kriváň

Będąc na brak doświadczenia w zakresie napięcia kontrolowane oscylatorów, mogę założyć, że LC-VCO jest odpowiednia.

Dlaczego pierścionek-oscylatora LC lepiej niż na niskich częstotliwości?Mam na myśli, jeśli dobrze pamiętam pierścienia oscylator jest również szybkie jeden.Albo jedno

inverter - opóźnienie komórki - inverter - opóźnienie komórki - inverter - ...

jak architektura może dać prawo częstotliwość?

Kriváň

Dla niskich częstotliwości, wymagane induktor i kondensator wykorzystywane do VCO LC-byłyby bardzo duże.Można spróbować obliczyć wymagane LC do 10Hz przy użyciu f = sqrt (2 * pi * L * C), a zobaczysz co mam na myśli.
Ponadto LC-VCO nie mogą osiągnąć takiego szerokiego pasma Tuning zasięgu.

Na ring oscylatorów, można kontrolować za pomocą kontroli liczbę etapów i opóźnienia na etapie.Opóźnienie na etapie może być także zróżnicowana przez obecnych na różnym etapie lub różnym obciążeniu.

Jednak pierścień oscylatorów cierpią hałasu znacznie gorsze wyniki niż ich koledzy LC.

Dla takich niskiej częstotliwości pracy, zazwyczaj użyć RC relaks typu oscylatora.

Może to zapewnić dobrą fazę hałasu i niskie zużycie energii.

Przy okazji, możesz dodać histerezy obwodu, aby zapobiec glitch wydawania w takich niskich częstotliwości operacji.

Jest doskonałym papierze, które proponuje prostą metodą na poprawienie fazy hałasu pierścień oscylator jeśli zamierzamy używać go w PLL:
http://ispg.ucsd.edu/pubs/jssc_aug04.pdf

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back