VCO konstrukcja z -190 dBc / Hz szum fazowy @ 10 kHz?

R

rosaeidi

Guest
Witam Mój temat projektu "Projektowanie 2,4 GHz VCO z -190 dBc / Hz szum fazowy @ 10 kHz". Czy to możliwe?

Można z nie pomyłka i MENT -100dBc/Hz przy 10kHz offset, który jest achieveable i uzasadnionych praktycznych w zależności od aplikacji. Shogun

Tylko w ciekłym helu z nadprzewodzących ustnej. I -190 jest IMHO niemożliwe, bo tylko 180-185 aktywnych hałasu urządzenia jest spadek wydajności ustnej. Spójrz na pearametric oscylator pomp ze wzmacniaczem kwantowym.

-174dBm jest moc cieplna hałasu w temperaturze pokojowej przez 1Hz szerokości pasma. Pomiar będzie niemożliwe. Nie sądzę przyrządów pomiarowych jest dostępna dla tego rodzaju pomiarów.

"-174dBm jest moc cieplna hałasu w temperaturze pokojowej przez 1Hz szerokości pasma. Pomiar będzie niemożliwe. Nie sądzę przyrządów pomiarowych jest dostępna dla tego rodzaju pomiarów." Pierwotna specyfikacja była -190dBc/Hz. W przypadku, gdy VCO moc wyjściowa +16 dBm, można zmierzyć -190dBc/Hz poziom hałasu taki sposób, że szumu termicznego nie powodują ograniczeń. W praktyce nie może być tak wiele instrumentów, które mają ponad 190 dB Zakres dynamiczny.

Wystarczy powiedzieć, że prof VCO działa na spec i poprosić go, aby zmierzyć! Nigdy nie widziałem żadnych instrumentów, które mierzą -190dBc/Hz. Tak jak inni wcześniej powiedziałem, biały szum naszych is-174dBc/Hz wszechświata więc wszystko poniżej to najnowsze technologie. To musi być podchwytliwe pytanie przez prof

Wystarczy pamiętać, szumy termiczne, kt / q, o -174dbc/hz w normalnych temperaturach więc myślę, że Twój projekt jest trudny

Uczciwej trochę dezinformacji tutaj. -174 DBc / Hz termiczne szumy? Chłopiec jest to źle! Sprawdź swoje jednostki. W odniesieniu do pomiaru tego, trzeba będzie zbudować dwa oddzielne oscylatory, niektóre środki, aby zablokować fazy (w bardzo wąskim paśmie pętli) jednej do drugiej, umieścić je w kwadratury i pokonać dwa wyjścia w mikserze (jako fazy czujki). Następnie wideo wzmocnić wyjście miksera i może dokonać pomiaru. O ile faktycznie co oscylatora, masz dwie możliwości do TRY: 1) uzyskania bardzo wysokiej jamy Q (może szeptem trybie galerii saphire) i uruchomić generator na bardzo wysokim poziomie mocy (może 1 wat). Spójrz w górę "Lekcja jest równanie", aby znaleźć załadowane Q i moc drgań co musisz. 2) jest całkiem dobry oscylator i używać bardzo wysokim Q rezonatora jako dyskryminator częstotliwości, a użyć wyjścia dyskryminator częstotliwości w pętli sprzężenia zwrotnego do degeneracji oryginalny oscylatora szum fazowy.

2) jest całkiem dobry oscylator i używać bardzo wysokim Q rezonatora jako dyskryminator częstotliwości, a użyć wyjścia dyskryminator częstotliwości w pętli sprzężenia zwrotnego do degeneracji oryginalny oscylatora szum fazowy. [/B]
Dla tylko jednej częstotliwości. Bardzo wysoka Q na 2,4 GHz? Na przykład, jeśli VCO ma -105 dBc @ 10 kHz, Twój rezonatora musi mieć 85dB tłumienie przy offsecie 10 kHz. Tak, jest praktycznie niemożliwe dla jednej częstotliwości zbyt.

-No urządzeń pomiarowych ma ten zakres dynamiki .. 190dB! (Co wiem ..)-Nawet trudne znalazłeś SA (lub coś innego), jak te urządzenia będą mierzyć -174dBm/Hz poziom hałasu? W tym obszarze miganie jest dominujący, jak te urządzenia będą dicriminate miganie z termicznego?? Istnieje zbyt wiele pytanie ..

Słuchaj, nie mam zamiaru trzymać w szkole na temat technik pomiaru hałasu fazie projektowania lub oscylator. Idź zacząć je czytać, i przestań robić takich dziwacznych założeń potrzebne zakresu dynamicznego lub termicznej podłogi hałas, itp.

Przykro nam biff44, szumy termiczne IS 174dBm/Hz. Patrz - termalne NOIS to definiuje jako KTB, gdzie P = - k jest stałą Boltzmana (1,38 * 10 ^ -23 J / K) - T jest temperatura w stopniach Kelvina (K = 300 dla temperatury w pomieszczeniu) - B Szerokość pasma w Hz więc P = 1,38 * 10 ^ -23 * 300 * 1 = 4,14 x 21/10 = -174 dBm W ten sposób, BigBoss ma prawo, kropka. Strejda

[Quote = biff44] Słuchaj, nie mam zamiaru trzymać w szkole na temat technik pomiaru hałasu fazie projektowania lub oscylator. Idź zacząć je czytać, i przestań robić takich dziwacznych założeń potrzebne zakresu dynamicznego lub termicznej podłogi hałas, itp. [/quote] Stało się zbyt dużo czasu od mojego ukończeniu University (ok. 25 lat) .. Ale tak czy inaczej, jeśli znajdziesz rozwiązanie do pomiaru-174dBm moc szumu standardowych urządzeń, doceniamy ..

Jestem trochę późno tutaj, ale chcę komentarz trochę też. Mam nadzieję, że rosaeidi masz powiedział swoim przełożonym, że -190dbc/Hz przy 10kHz VCO jest wykluczone z wyjątkiem, jeśli wynaleźć nową technologię tranzystorów i rezonatory. I nie trać czasu, aby niemożliwe. Jednak w DRO widziałem 180-183dBc/Hz około połowę częstotliwości i 5 razy częstotliwość i to było mierzone. Jeśli chodzi o możliwość pomiaru -190dBc/Hz Osc, ludzie zapominają, że pomiar jest w stosunku do mocy przewoźnik nie od poziomu szumu temperatury (to również może być obniżona w kriogenicznych środowiska). Problemem jest to, że nie ma dostępnych urządzeń testujących dla tego rodzaju pomiarów proste, ponieważ nie ma oscylatory wokół z tego rodzaju widowisko. Jednak czy jest takie niskie szumy fazowe oscylatora, Phase Lock metoda pętli Cross korelacji rade obniżyć poziom szumów w urządzenia pomiarowe do 20-40dB. Do tej pory Istnieją Cross systemy pomiaru korelacji tam już, ale stosowane w celu obniżenia poziomu szumów ich odniesienia oscylatory tylko wewnętrzne.

-190dBc/Hz ... poziom szumów jest-174dBm więc moc oscylatora należy> 16dBm ale jeśli szumy fazowe nie przechwycić po 10kHz poziom szumów, co jest wymagane Q. Czy to naprawdę bardzo Q. około 0dBm z Q = 10 daje o -90dBc/Hz na 10kHz więc dodać 16dB dla władzy i 84dB dla Q Q = 10 ... 10 * 10 ^ 8.4 to trochę dużo ... Ale są pewne eksperymenty laser impuls do pewnych fs hałasu jitter w pewnym powtórzeniem MHz .... Potrzebuję czytania ... później

Tak jak mówiłem, zrobić kilka badań podstawowych. Trzeba będzie wzmocnić poziom szumów w LNA do pomiaru. To jest przerażające, jak ludzie wydają się nie znać różnicę beween dbm / hz i dBc / Hz. Jeśli nie rozumiesz, że nie masz modlitwy dokonania takiego pomiaru.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back