Utrata COMS USB ze względu na zakłócenia.

D

dmccric

Guest
Właśnie zakończyłem projektowanie prosty interfejs między moim głównym PCB i mojej oprogramowanie komputerowe (writtten w C #). USB COMS jest po prostu chip FTDI (FT232R) i tak używam szeregowy I / O na moim mikrokontrolera do wysyłania poleceń na 38400 bps. Jest to bardzo prosty interfejs, do którego użyłem kilka razy wcześniej, mój problem jest taki, że COMS między moim i mojej płyty głównej oprogramowanie PC wydają umrzeć, kiedy moja płyta jest blisko ze sprężarką powietrza lub innej maszynie, która używa jakiejś formy dużej mocy przełączania. Moja płyta jest wystarczająco uziemione, PCB ma analogowych i cyfrowych naziemnych samolotów i kabel USB posiada rdzenie ferrytowe wbudowany w nich. Oprogramowanie PC musi zostać ponownie uruchomiony, ale nie przed wyjęciem kabla USB, a następnie ponowne wyliczanie urządzenie USB jako wirtualny port COM jest stracone. Czy ktoś kiedykolwiek miał ten problem i czy są jakieś inne środki, które mogę podjąć, aby erradicate ten problem?

Brzmi dość znajomo dla chipów FTDI (a także inne sterowniki urządzeń). Host zwłokę urządzenie z powodu błędów komunikacyjnych spowodowanych zakłóceniami elektrycznymi. Myślę, powinno być możliwe ponowne połączenie po stronie PC, przynajmniej jeśli sterownik wspiera go. Jako obejście, z własnym napędem, interfejs urządzenia będą zawsze w stanie wykonać odłączyć / dołączyć sekwencję unpowering na FT232.

Thats nie jest zły pomysł, choć wolałbym mieć zapobiegania raczej niż leczyć. Myślę, że mogę używać tego rozwiązania, jeśli wszystko inne zawiedzie, dzięki.

Ewentualne środki zaradcze są pełne optyczna izolacja na lokalnej stronie FT232 i duże rdzenie toroidu (z wielu zwojów) jak Dławiki za pomocą kabla USB (pod warunkiem, że nie bus-powered aplikacji). W niektórych przypadkach koncentratory USB są mniej wrażliwe na zakłócenia niż oryginalnego kontrolera.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back