USB Powered JDM Programmer

N

nomad13

Guest
Widziałem tą stronę z tym ciekawym rysunku. Autor mówi, że ten prosty obwód może być użyty do programu PIC16F84 i podobne "pamięci flash" części typu. Wykorzystuje tanie 555 zegar IC do generowania napięcia programowania w +5 V kolejowych, dzięki czemu układ jest zasilany z portu USB komputera. 555 timer (IC1) jest skonfigurowany jako oscylator wolnym biegu, z częstotliwością około 6.5kHz. Wyjście timera dyski cztery 100nF kondensatory i diody 1N4148 wir-ed w Cockrofta-Waltona konfiguracji mnożnik napięcia. Wyjście mnożnik jest włączony aż do MCLR / Vpp pin PIC podczas programowania przez 4N28 transoptor.
24_1182388649.jpg
Diody ZD1 i D5 między MCLR / Vpp pin i zacisk uziemienia wyjście mnożnika do około 13,6, zapewniając, że maksymalne napięcie wejściowe ( Vihh) w PIC nie jest przekroczona. 100 k rezystor ciągnie zmusić do poprawnej logiki niskim poziomie (Vil), gdy transoptor nie prowadzi. Układ jest kompatybilny z popularnymi "JDM" programista, więc może być używany z oprogramowaniem pomocniczym, takie jak "ICProg" (patrz http://www.ic-prog.com ). Na oryginalnej stronie kliknij ten: http://www.siliconchip.com.au/cms/A_102420/article.html

Myślę, że tak. Ale ja wciąż wolą budowania gtp-usb programista. Jest to również zasilane i podłączone przez usb. Posiada również zaawansowane oprogramowanie, które obsługuje większość PIC. Dla tych, którzy zbudowali ten post tutaj swój komentarz. : D: D

Myślę, że gtp-usb jest nielegalne klonowanie i oprogramowania jest w jakiś sposób chronione prawami autorskimi? Albo się mylę? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 23 sekund: [/color] [/size] Making byłoby nielegalne - czy nie?

[Quote = vsmGuy] Myślę, że gtp-usb jest nielegalne klonowanie i oprogramowania jest w jakiś sposób chronione prawami autorskimi? Albo się mylę? Dokonywanie byłoby nielegalne - to nie [/quote] Nie wierzę jej nielegalne tworzyć własne gtp-usb programista ponieważ to, co buduję jest wersja lite, który jest obsługiwany przez winpic800 ver 3,55 g. Nielegalny był gtp-USB Plus, który jest obsługiwany przez najnowszą wersję winpic800. Jest prawie niemożliwe, aby firmware gtp-usb plus, ale firmware dla gtp-usb lite jest zamieszczone tutaj w edaboard. Więc nadal believethat jest to legalne.

można również zrobić sobie klon ICD2 (jednej z pełną obsługą usb - PIC18F4550 i 16F877) jest trochę droższe, ale będzie to program o wszystkich, fotki, i można debugować program za ... to usb jdm programator nie będzie programu nowoczesny fotki, a ponieważ jest jeszcze rs232 to będzie bardzo powolne programu wielkie fotki z 16k lub więcej pamięci flash w nim ... Zbudowałem sobie gtp usb (lite) i klon ICD2 ...

Myślę, że jesteśmy veering off topic .. :) Czy ktoś zbudował ten programator jeszcze?

i nie jestem veering się nic ... :) Po prostu chciałem powiedzieć, że programista nie warto budować ... wydaje się działać, jak się wydaje, że nikt nie zbudował ... [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 1 minutach: [/color] [/size] istnieje także "mały" problem ... gdzie jest firmware pic ..???? : (

[Quote = Kripton2035] i nie jestem veering się nic ... :) Po prostu chciałem powiedzieć, że programista nie warto budować ... wydaje się działać, jak się wydaje, że nikt nie zbudował ... [/Quote] Możesz trafić w sedno. To kolejny programator JDM z napięcia mnożnika.

No mój przyjaciel nie ma potrzeby na firmware, ponieważ jest to tylko inny programista JDM 16c/f84 na schemacie jest gniazdem programowania podobnego rodzaju MCU złącze z drugiej strony służy do.. . mikrokontrolera różnych pinów Tak można powiedzieć, że to programista nie warto budować ... Ale dla innych, którzy dopiero chcą rozpocząć się na budowaniu własnych programista może warto spróbować:. D

[Quote = nomad13] No mój przyjaciel nie ma potrzeby na firmware, ponieważ jest to tylko inny programista JDM. 16c/f84 na schemacie jest programowanie gniazd dla podobnego rodzaju MCU. Złącze z drugiej strony służy do mikrokontrolera różnych pinów [/quote] OK -. Nie widziałem tego! firmware nie potrzebne ... przepraszam [quote = nomad13] Tak można powiedzieć, że to programista nie warto budować ... Ale dla innych, którzy chcą rozpocząć budowę własnej programista może warto spróbować. [/Quote] I nadal utrzymują, że to zły pomysł ... lepiej zbudować prosty programator jdm ... Jedyną rzeczą, to programista jest cenny jest do generowania lepiej 13V od rzeczywistej jdm która opiera się na rs232 napięcia (które są dość nigdy nie obecny na laptopach ...) będzie można tylko do programu starych fotki, a nie nowe .. . można byłoby lepiej zbudować gtp usb lite, który nie jest bardziej skomplikowana, ma bardzo ładne oprogramowania i programu prawie wszystkie fotki dzisiaj ... Mam też budować jdm programator dawno temu, był bardzo z niego zadowolony, ale teraz nadszedł czas, aby podejmować lepsze rzeczy ...

Wierzę, że JDM2 jest cimplest programista .. Jeśli chcesz zbudować coś więcej .. najpierw spróbować Inchworm + Następnie klon ICD2 USB

jeśli chcę, aby JDM wersja USB, jak to zrobić? najlepsze zakresie badboy2007

[Quote = badboy2007], jeśli chcę, aby JDM wersja USB, jak to zrobić? najlepsze zakresie badboy2007 [/quote] JDM jest programator portu i nie wiem, czy ktoś próbował za pomocą kabla USB do konwertera szeregowego w tej sprawie. Ale dla mnie to nie działa, więc mogę przejść do PICkit2.

[Quote = nomad13] [quote = badboy2007], jeśli chcę, aby JDM wersja USB, jak to zrobić? najlepsze zakresie badboy2007 [/quote] JDM jest programator portu i nie wiem, czy ktoś próbował za pomocą kabla USB do konwertera szeregowego w tej sprawie. Ale dla mnie to nie działa, więc mogę przejść do PICkit2. [/Quote] porady Sage.

jeśli podoba mi się, że zrobić to dobrze? lub Nie jestem jeszcze przetestować!!

[Quote = badboy2007], jeśli mi się podoba, że zrobić to dobrze? lub Nie jestem jeszcze przetestować !!!![/quote] jest to jeden jest za pomocą których programista jako podstawa? który z nich nie można modyfikować?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back