Urządzeń ilosc w memeories

E

electronics_kumar

Guest
ile liczb z tranisitors / Flipflop w jednym SRAM ile liczba MOSFET w jednym DRAM

Witaj Kumar, w pojedynczej komórce pamięci SRAM, istnieją dwa NAND lub NOR bramy. Po prostu przyjąć liczbę tranzystorów w jednym NAND lub NOR brama i pomnożyć przez 2. I nie jestem pewien z pamięcią DRAM. Ale o ile pamiętam, kolumny pamięci DRAM są połączone razem. (Nie jestem pewien wih może to być wiersze). To dlatego zauważyłeś jej dość szybko, aby usunąć zawartość pamięci, ponieważ albo wiersze lub kolumny są ze sobą połączone. liczby MOSFET w pamięci DRAM nie opiera się na na podstawie komórki, ale na za liczbę kolumn (w przypadku kolumn są ze sobą połączone) lub liczbę wierszy (w przypadku wiersze są ze sobą połączone). Liczba kolumn oznacza, jak szeroki jest słowo pamięci i liczbę wierszy oznacza do memroy pojemności. Tranzystory są używane, aby odświeżyć kondensatory w kolumnie. Tak jak mówiłem i nie tak pewni z DRAM ale myślę, że gdybym pamiętał go prawidłowo, to jest to sposób, w jaki sposób policzyć MOSFET w DRAM

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back