uc3842 i konwerter flyback

S

seyyah

Guest
Próbuję zrobić konwerter flyback pomocą uc3842. Mój projekt opiera się na noty aplikacyjnej. http://www-us2.semiconductors.philips.com/acrobat/applicationnotes/AN1272.pdf W pierwszej próbie nie zadziałało. Starałem się zaprojektować własne transformatora. Problem może wynikać z tego punktu. Chcę zadać kilka pytań, które nie są dla mnie jasne. Chcę przekonwertować 300VDC do 20VDC. Kiedyś ETD29 rdzenia konstrukcji transformatora. UC3842 działa przy 86KHz. Pierwotne transformatora ma 120 zwojów. pomocniczy 7 i seconder jest 8 obrotów. Kiedyś małe szczeliny powietrznej w transformatorze. To nie działa. Zegar wydaje się ok. Mosfet działa również na 86khz, wydaje się ok. Cykl pracy jest niska, może być, z powodu braku obciążenia. Ale VCC oscyluje i nie mogłem go naprawić na 16V. Próbowałem bez transformatora Vcc jest kształt fali piły. Moje pytania: 1 - nie działa tylko z uruchamiania układu (rezystor podłączony do 300VDC)? 2 - Czy są jakieś ważne informacje na temat szczeliny powietrznej i likwidacji transformatora? 3 - pomocniczy i seconder uzwojenia są mniej numer. Jeżeli i wiatr je w centrum lub dystrybuować je również na środku nogi transformatora? czy co? Czy macie jakieś inne propozycje? Co może pójść nie tak?

Cykl pracy jest niska, może być, z powodu braku obciążenia
Ten rodzaj zasilania musi zawsze pracować z obciążeniem . W ogóle podłączyć jakiś rezystor mocy, aby ensuare 30-50% obciążenia nominalnego. Jest to pierwszy krok w mojej opinii

I rozwiązać problem. To było ze względu na dodatkowe uzwojenia. I zwiększyła swoje obroty. Uc3842 nie staje się aktywny do VCC napięcie przekracza 16V. Teraz mam inny problem. Istnieje duży spadek na napięcie wyjściowe przy częstotliwości przełączania uc3842. Jak można wyeliminować? Także wyjście jest o wiele bardziej niż moje obliczenia. Spodziewałem się 22-25V ale o 34V. Co może być tego powód?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back