tryb zasilania wyłącznik zasilania rozwiązywania problemów pytanie

D

david90

Guest
Mam konsoli Dreamcast i zasilacz działa z przerwami, kiedy włącza się zimno. Jeśli zostawię ps na około 20 sekund, a następnie będzie dobrze. Ps ma 3 wyjścia napięcia 12V, 5V i 3.3V. Napięciu 3.3V i 2.5V mierzona spowodował konsoli do awarii. 12V i 5V kolejowego działać. Ps jeden kontroler układ PWM i jeden transformator izolacyjny. co możliwe, zły element może spowodowane ps nieprawidłowe działanie przy zasilaniu zimny? I już zastąpił filtr cap @ 3.3V, ale problem nadal występuje.

Hi. Zakładając, [URL = "http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sega-Dreamcast-Internals.jpg"] to zdjęcie [/URL] jest identyczne urządzenia. Chciałbym chechk 3.3V Stabilisator napięcia. Może to być ogólne stabilizator napięcia, które opierają się na zewnętrznych rezystorów na wyjściu prąd o odpowiednim napięciu. Myślę, że jeden z rezystorów jest utraty lub uszkodzenia lub, że regulator sam jest uszkodzony. Chechk lutowania. To wielki chanse, że stosowanie świeżych cyny lutowniczej na wspomniane składniki mogłoby to działa ponownie.

co i gdzie jest stabilizator napięcia na płycie ps? Skoro jesteś z Norwegii, myślę, że można stosować różne warunki. Tak obraz, który pisał dokładnie takie same jak rady ps, że mam.

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- post dodane na 20:51 ------- --- Poprzedni post był na 20:49 ----------</span></span>
jaki jest cel trzech półprzewodników (w załączeniu do radiatora) znajduje się @ dolnej połowie ps pokładzie ?

Myślę, że są prostowniki, że "naprawić" lub zamienić wysokiej częstotliwości prądu zmiennego na stały. Myślę, że są odzysku lub ultraszybkie diody Schottky'ego. 3 na 3 napięcia szyn. Hope this helps. Tahmid.

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- postu dodana 01:59 ---------- Poprzedni post był na 01:54 --- -------</span></span>
lub na dole 2 (te, na jednym z radiatorem) może być równolegle do wyższej wydajności prądowej. Czy mają 2 lub 3 piny? Nie mogę powiedzieć z obrazka. Można było zobaczyć go w PSU?

Wymień kondensator oznaczony na załączonym zdjęciu.

Witam, chciałbym sprawdzić ESR kondensatorów metr w pobliżu wyjścia. Jeśli nie masz, tylko je zmienić! Są tanie. Pozdrawiam, Bruno

co jest powód do wymiany ten limit? Chcę tylko dowiedzieć się, btw.

Jak wiemy z najczęstszych przyczyn, że cyfrowe urządzenia elektroniczne, nie wydaje się być złe kondensatorów elektrolitycznych. Wszystkie aluminiowych kondensatorów elektrolitycznych mają ograniczoną żywotność. I to występuje, ponieważ ogrzewanie elektrolitu w elemencie, kondensatory nie są hermetycznie zamknięte, a elektrolit w tych kondensatorów w końcu paruje, powodując wzrost OB co powoduje zwiększenie wydajności ogrzewania, i tak dalej. Jak już wcześniej wspomniano już zastąpił 3.3V kondensator i w tym przypadku konieczna jest wymiana kondensatora w obwodzie pierwotnym również, obok układu sterowania. Nie mam schematu do tego układu, ale zakładam, że w przypadku 5V i 12V są w między transformatora do wyjścia dodatkowe obwody / tranzystorów, dlatego nie istotne różnice widać jak na napięciu 3.3V. Ogólnie rzecz biorąc, można zwiększyć napięcia lub pojemność kondensatora w aplikacji zasilania, jeśli nie znajdziesz dokładne wartości. Bardzo ważne jest zainstalowanie kondensatorów z polaryzacją.

Jak wiemy z najczęstszych przyczyn, że cyfrowe urządzenia elektroniczne, nie wydaje się być złe kondensatorów elektrolitycznych. Wszystkie aluminiowych kondensatorów elektrolitycznych mają ograniczoną żywotność. I to występuje, ponieważ ogrzewanie elektrolitu w elemencie, kondensatory nie są hermetycznie zamknięte, a elektrolit w tych kondensatorów w końcu paruje, powodując wzrost OB co powoduje zwiększenie wydajności ogrzewania, i tak dalej. Jak już wcześniej wspomniano już zastąpił 3.3V kondensator i w tym przypadku konieczna jest wymiana kondensatora w obwodzie pierwotnym również, obok układu sterowania. Nie mam schematu do tego układu, ale zakładam, że w przypadku 5V i 12V są w między transformatora do wyjścia dodatkowe obwody / tranzystorów, dlatego nie istotne różnice widać jak na napięciu 3.3V. Ogólnie rzecz biorąc, można zwiększyć napięcia lub pojemność kondensatora w aplikacji zasilania, jeśli nie znajdziesz dokładne wartości. Bardzo ważne jest zainstalowanie kondensatorów z polaryzacją.
dlaczego niektórzy możliwej roli / względu na dodatkowe obwody / tranzystorów, które zostały wymienione?

Zwykle w flyback SMPS tylko jedno wyjście jest regulowana, a reszta to po prostu ma toru, a jeśli lepsze uregulowania prawne są konieczne, to należy dodać post-regulacyjnych. To jest pomysł z dodatkowych obwodów dla +5 V i 12V.

dzięki za pomoc. Myślę, że znalazłem problem. Wziąłem bliżej przyjrzeć się czapki i widziałem jeden z czapki był nieszczelny bazowej (3,3 cap przed cewki). Będę go zastąpić i przetestować ps ponownie.

jeśli chcesz sprawdzić ESR kondensatorów (są bardzo często główną przyczyną rzeczywistych urządzeń electronis) można wybrać się na mojej stronie internetowej otrzymasz schematy esr metrów od proste do bardziej złożony chodzi, [url = http://kripton2035.free.fr/esr-repository.html] ESR-repozytorium [/url]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back