TCL vs Perl

M

mami_hacky

Guest
Który z nich jest lepszy?Czy TCL / Tk do niczego, że perl nie?Jeżeli uczymy się oboje dobrze?

Jako deweloper w obu perl i Tcl, znalazłem python się mniej więcej co najlepsze z obu światów.

Jestem jednak jeszcze znaleźć coś, co bije perl w jego własnej grze (przetwarzanie tekstów) ot Tcl C łączenia lub budowy GUI.Mam zrobić, nawiasem mówiąc, projekt z obu językach (GUI w TCL / TK nazwałbym skrypt perla wszystkie argumenty wiersza poleceń), w 1995 roku.

Jako inżynier, python zapewnia mnie skomplikowane, matryca manipulacji i dobry interfejs do bibliotek C (zarówno z SWIG i pygtk-codegen).
To naprawdę do ciebie należy mierzyć mocnych języków opartych na pracy, którą musimy zrobić.

Czy może Pan zapewnić wgląd w to, co naprawdę chcesz?

szarlatan

Chciałem tylko wiedzieć, który z nich jest bardziej wymagane ASIC / projektant FPGA.TCL i perl.Muszę podjąć decyzję, aby rozpocząć życie teraz.

Nigdy nie słyszałem o FPGA lub podobne rzeczy są programowane w Tcl czy Perl.Właściwie powinno się uczyć języka Visual Basic for Applications, jeśli zamierzają pracować na normalnych * winblows * pakiety, np. Protel.Orzeł w Linux używa niestety własnego języka, a nie do FPGA.Czy możesz mi powiedzieć, czy istnieją inne narzędzia, które wykorzystuje TCL i PERL?

Obawiam się, że jestem całkowicie brakuje punktu.Czy można być bardziej szczegółowy.

Możesz uruchomić Synopsys DC przy użyciu Tcl polecenia powłoki, bez problemu.Więc skrypt Tcl działa dc i nie syntezy automatycznie.
Możesz uruchomić Synplify użyciu Tcl.
Powłoki ModelSim jest Tcl.
Większość prac, które HDS ma, to głównie skryptów Tcl.
i ...
Możesz dodać wiele nowych możliwości tych narzędzi EDA, jeśli wiesz, TCL i perl dobrze.Ale ja nie wiem, który z nich Tcl czy Perl jest ważniejsza.
I chciałem komuś pomóc.

W tym kontekście, TCL i PERL nie jest program FPGA, ale do kontroli narzędzi zaangażowanych w jej przepływu projektu.
W mojej wiedzy, narzędzi, wiem, że są zaangażowane w ten przepływ nie może być wyłącznie kontrolowany przez TCL skryptów: można bowiem dostosowywać narzędzia: symulatory, syntezatory, miejsce i routery.Tryb | SIM jest doskonałym przykładem: wszystkie środowiska TCL i może być oparte TCL-niestandardowy.

W tym kontekście łatwo zrozumieć, że TCL jest prawie staje się "jak standardowe" w tym narzędzi EDA: wszystkie z nich zawierają interpreter TCL i uruchomić własne polecenia.I nie PERL poleceń ani PERL tłumacza.I don `t know why TCL i PERL nie, ale to jest rzeczywistość.

Niech żyje TCL ...

Więc,
Czy jest to poprawne zdanie: "Tcl jest wykorzystywany głównie jeśli chcesz automatyzację zadań we wniosku lub jeśli chcesz dodać więcej możliwości do niego. Tcl jest głównie wewnątrz aplikacji.Następnie "Perl jest głównie, gdy chcemy wykonać pewne dużo pracy (które mogą być zautomatyzowane) poza swoją aplikację"

ModelSim, Synplify, a qu (at) RTU wszystkie tcl obsługuje skryptów ....whne znudzi ci kierowania nimi przez Gui ...prawdopodobnie będzie do likwidacji niektórych TCL pisania skryptów do uruchamiania ich z poziomu wiersza poleceń.
Używamy skryptów Perla do sortowania plików wiadomości produkcji i filtrowania nieprawidłowych ostrzeżeń pliki rpt czasu ...ale nie wiele więcej.

Saker

I tym razem nie sugested twórców VariCAD i Cadsoftusa świadczenia TCL lub Python czy podstępu lub standardowych coś za darmo i osadzone w nich.Wystarczy wyobrazić sobie możliwość eksportowania Eagle PCB, które mają być świadczone w programie graficznym, lub jest w stanie zaplanować proste zadanie przypadku innego programu, jak na przykład uruchomienie symulacji Po pod warunkiem, że z danych pochodzących z python SpiffSimGen skryptu.

TCL jest dobrym wyborem jest to tak proste, że można generować go z innego skryptu, jak skrypt Perl.Wolałabym, Python czy niektóre dialekt LISP, ale TCL zrobi.Ja po prostu chce więcej narzędzi zostały wykonane w ten sposób.Wystarczy pamiętać, że nawet wulgarnego języka Visual Basic for Apps zrobi dobrą robotę łączenia aplikacji WINBLOWS razem.

Jeśli tylko programiści mieli świadomość, jak proste jest włączanie tej inperpreter w swoich aplikacjach ...

szarlatan

ja dont znać dużo około TCL / TK, ale w miarę Perl jest concered nie widziałem tak potężny język skryptowy jeszcze ....
Perl jest dobre, jeśli u chcą zautomatyzować zadania i reallly bardziej użyteczne, jeśli u konieczność zmiany lub przetwarzania plików tekstowych.U automatycznie generuje kod, który jest także szeroko stosowane w EDA do generowania kodu VHDL i Verilog jak na wymagania ....

Jednym z bardziej wykorzystać Perl jest za krótkie życie cuve ...

ale z pewnością Perl programy i TCL / TK interfejsu GUI będzie gr8 kombinacji.

: bye: XAR

Zrobiłem taki app raz: TCL / TK zbudowany oknem costumize argumenty wiersza polecenia do skryptu Perla.Best of Both Worlds, mówię ci!

Czy to działa?Podobnie jak urok.Purystów, że myślałem, że powinienem to zrobić i C (i miał przewagę nade mną) są chyba jeszcze do czynienia z błędami.

szarlatan

http://www.perl.com/language/versus/tcl-discussion.html stanowi interesującą dyskusję w porównaniu TCL Perl.

TCL wydaje się języka branży EDA.To pierwsze.Pan Osterhout zrobił świetną robotę.Perl jest lepszy do parsowania.Phyton ma bardzo dobre bibliotek.

hope it helps

Tahiti

Mamy teraz obiektowego Perl, czy mamy jakieś obiektowego Tcl?

tak robimy!Incr Tcl - przyrostowe tcl.ale uważam, że nie trzeba tego od razu.podstawowe TCL zaspokoi większość Twoich analizowania i zadania automatyzacji EDA.

Abed

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back