szerokopasmowy / wąskopasmowych

M

masadi

Guest
jak określić, że składnik jest wąskopasmowych czy szerokopasmowych? jest określona przez pomiary laboratoryjne? lub obliczeń matematycznych na to? daj mi wyjaśnienie, że dla sprzęgacza kierunkowego wielkie dzięki

Hi, arkuszy danych składnik zwykle wskazują na przepustowość. Zazwyczaj wąskopasmowych składniki zostaną dostrojone i będą miały lepszy współczynnik szumów niż szerokopasmowy komponentów. DC, że użyłem były Wideband dla mnie. Pracują DC formularz do 2,5 GHz. I używane komponenty Agilent. BRM

Ogólnie rzecz biorąc: wąskopasmowych zatrzymać na kilka% do 10 lub 15%. Wideband pobyt przepustowości do 1 oktawy Następnie większej przepustowości nazywane są "multioctave" lub "ultra szeroki". Często najlepsze występy techniczne są osiągane przez wąskopasmowe systemów ekonomicznych, podczas gdy najlepsze występy są osiągane przez większą przepustowość.

OK dzięki .. Ale co 1 oktawa? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 25 sekundach: [/color] [/size] OK dzięki .. Ale co 1 oktawa?

przy częstotliwości 1MHz jest increated przez 1 lat oznacza to, częstotliwości 10MHz przy częstotliwości 1MHz zwiększa się 1 oktawy oznacza to, częstotliwości 2MHz W RF podczas pracy spektrum niektórych tryb pracy za wąskim paśmie , a następnie (zróbmy to 1GHz przykład) widma pomiędzy 750 MHz do 1,25 GHz szeroki. i jak sergio marrioti mówił jest za szerokopasmowy , gdy widmo jest 600MHz do 4GHz szeroki, co najmniej.

Cześć chłopaki .... Wszystko jest względne .... Czasami sygnał mc z 300 kHz lub niższej uważa się szerokopasmowych ... Wszystko zależy od WANTED przepustowości. Nie jestem całkowicie pewien, co oryginalne pytanie do tła. W ogóle, jeśli sygnał jest wąsko i szerokopasmowych może być easely ustalona na analizator widma. Jeśli wziąć np. sygnału CW na sspectrum anlyser, amplituda nie zmienia się po zmianie analizatora b / w. Dla szerokopasmowy sygnał amplitudy sygnału nie zmienia i może wiele zmienić podczas różnych analizatora b / w. Mam nadzieję, że to przynosi inny pogląd oświadczenia w wyżej odpowiedzi. rgds: P Mike

Tak, jest to kwestia względna. Jednym z możliwych sposobów, aby powiedzieć system szerokopasmowy lub wąskopasmowego z nich jest spojrzenie na stosunek pasma częstotliwości środkowej.

Drodzy Masadi, W komunikacji cyfrowej, szerokopasmowego jest klasa przepustowość pomiędzy 64 Kbps i 1.544Mbps natomiast wąskopasmowe jest tylko do 64 Kbps. Jeżeli urządzenie komunikacyjne, obwód lub kanału pewnej sieci (zazwyczaj bezprzewodowy) wykazują przepustowości co najmniej 64 Kbps, jest określany jako Wideband. Nie jest jednak częstotliwości nośnej określić urządzenie, obwód lub kanału jako Wideband. Tak więc Wideband jednostka może również w zakresie od DC do 32KHz, zakładając 2bps. W obwodach RF i analogowe, Gain-Bandwidth Product jest podstawowym relacji. 1 Octave określa 2 razy zwiększenie przepustowości pasma dla urządzenia lub obwodu kosztem zmniejszenia zysków. To tylko określa szersze pasmo, tym samym nie jest konieczne Wideband. Dlatego jednostka poddana 1 Octave zmiany pasma musi najpierw spełnić przepustowości co najmniej 64 Kbps należy uznać Wideband.

Mogę dodać. w komunikacji mobilnej, przepustowość spójności kanału określa, czy sygnał jest szerokopasmowy, czy nie. powiedzmy 30 KHz sygnał BW mogą być traktowane jako wąskopasmowe w jednym kanale, ale nie w innych kanałach.

Tak, zgodził się. Jest to pasmo, które mogą skutecznie dostarczyć dane (w bps), a nie przydzielone pasmo, które nie mogą być w 100% wykorzystane, który określa szeroko / wąsko. Do drugiego i poparcia roszczenia, Broadband jest podzielony na kanały N, każdy jest zazwyczaj wąskopasmowe. Jednak to, co rzeczywiście określić Broadband jest to, że przyznane pasma są dość specyficzne, takie, że kanał 1 i 4 przenoszenia danych, Channel 2 i 5 nosić Audio i kanałów 3 i 6 prowadzenia wideo. Kanał 1, 2 i 3 są Downlink kanałów i Channel 4, 5 i 6 kanałów Uplink.

Witam, mam jeszcze wątpliwości w zrozumieniu wąskopasmowego i szerokopasmowego. Zgodziłem się, że to zależy od systemu jest zdefiniowany. Powiedzmy, że jeśli ja mam projekt szerokopasmowy System posiada 26-40GHz. Jak więc zapewnić, że projekt będzie prawidłowe? Jak ja to widzę, patrząc na stosunek szerokości pasma do częstotliwości środkowej tylko? Czy istnieje inny sposób uzasadnić ten fakt? Dzięki.

Każdy profesjonalny definicji między wąskopasmowego i szerokopasmowego?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back