Szerokość pasma w widmie częstotliwości

L

luckyvictor

Guest
Dlaczego w ogóle, QAM wykorzystuje podwójną przepustowość w PAM? jest ze względu na jego wymiar dzieje się dwukrotnie PAM? Ponadto, robi cos (2 * pi * f * t) wyglądają tak samo jak grzech (2 * pi * f * t) w widmie częstotliwości? zakładając f jest taka sama w obu. IS F przepustowość?

Sygnał modulowany przepustowość będzie w przybliżeniu równa szerokości pasma sygnału pasma wykonywane. Niektóre formaty modulacji będzie szerszy, ponieważ są one przeznaczone dla spectral rozprzestrzenia. Poprzez kontrolę, twoje przykłady cos (2 * pi * f * t) i sin (2 * pi * f * t) będzie po prostu stworzyć czystą sinusoidę na częstotliwości f, jeśli zamiatać zmiennej czasowej t. Jeśli wziął FFT cos (...) i grzech (...), można dostać pojedynczy dźwięk o częstotliwości f = Hz.

Dzięki za odpowiedź. Zapytałem na drugie pytanie jest, bo myślę, że powód QAM wykorzystuje podwójną przepustowość w PAM jest ze względu na fakt, że ma dwa przebiegi czasu, a jeden 90 stopni przesunięcia z innych, więc cos i grzechu. Dlatego staram się znaleźć sposób, aby ten fakt na wizualizacji widma częstotliwości, a więc wyjaśnić, dlaczego używa dwukrotnie przepustowość

To jest bardziej skomplikowane niż to. Sinus i cosinus są o 90 ° w fazie ze sobą, tak, że nie są (całkowicie) działających jednocześnie. Jeśli zamiatać je razem w dziedzinie czasu, wystarczy narysować okrąg o stałym promieniu (chyba, że ​​są ciągłe albo component). W efekcie, można umieścić dwa pasma podstawowego sygnałów na jednym nośniku, który jest koncepcja pasma sygnałów I & Q (InPhase i Quadrature, czyli 90 stopni z fazy z "w fazie" sygnału). Możesz umieścić dwa całkowicie niezależne sygnały na jednym nośniku, i łatwo demodulowanie je na odbiorniku. Nie jestem pewien, jak umieścić pojęcie przepustowości dla QAM vs PAM w słowa ... może guru sygnały mogą skakać i dać trochę więcej wglądu?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back