symulacja Cadence

E

ee01akk

Guest
Cześć,
Czy ktoś wie, jak pracować na CMRR (Common Mode Rejection Ratio), PSRR (Power Supply Rejection Ratio) i wskaźnika zabił za pomocą symulatora Cadence do 741 Op-Amp?
Czy ktoś mi wytłumaczyć, jak wypracować zróżnicowane zdobyć mojego op-amp przy użyciu kalkulatora Cadence?
Thankyou.

Cześć
Do pomiaru różnicy zysku, co mogę zrobić, to dodać VCVS odjąć dwa sygnały (na schemacie), a następnie za pomocą kalkulatora, aby wyświetlić zysk z tego węzła (wyjście VCVS).hope it helps.

Cześć,
Jeśli masz swój symulacji obiegu (np. z wykorzystaniem widma) oraz posiadają niezbędne sygnały w kształcie fali wyświetlaczu -> Kalkulator Start -> kliknij w przycisk fali -> wybierz fali fali okno -> waveformId będzie być wyświetlane w kalkulatorze -> nie można wykonać niemal każdej operacji z fali (np. odjąć drugiej fali).
pozdrowienia,
hqqh

Cześć,

Możesz użyć AC (mały sygnał) analizy CMRR, PSRR.
Umieść VDC źródła z amplitudą DC = 0, wielkości AC = 1m (dowolna wartość) w trybie wspólne wejście i dostawcą energii dla CMRR i PSRR odpowiednio.
Run AC snslysis pożądanych operacyjnej i zakresu częstotliwości.
Kalkulator aby działka stosunek odpowiednich sygnałów vf.

Pozdrowienia,

Uladz55

PSRR :

Vout = VN (podłącz wyjście opamp na biegun ujemny)
Vp = GND
VDD 4 0 DC 0 AC 1 (na przykład, VDD między węzłem 4 i 0)
VSS 5 0 DC 0

Run AC analizy Vout działki

PSRR-:
Vp = GND
VDD 4 0 DC 0 (na przykład, VDD między węzłem 4 i 0)
VSS 5 0 DC 0 AC 1

Run AC analizy Vout działki

Nie wiem, jak działka CMRR though.Właśnie wysłana na moje pytanie o powierzchni CMRR, miejmy nadzieję, ktoś pomaga nam się!Dzięki.Dodano po 55 minut:Działka CMRR:

Niech 1 = Vp, 2 = VN, 3 = Vout swojego opamp.

VCM 2 3 DC 0 AC 1 (często trybie napięcia pomiędzy węzłem 2 i 3)
E 1 0 2 3 1,0 (kontrola napięcia źródła napięcia między 1 i 0 egzemplarzy, co jest między węzłem 2 i 3 przez współczynnik 1)

. AC 10 grudnia 1 100Meg

Działka DB (V (2) / V (3)), czyli CMRR = VCM / Vout

Ale pamiętaj, to nie jest dokładne, ponieważ wymaga to PSRR = PSRR, które zazwyczaj nie jest.Ale to jak to się robi w tych dniach i to appx.(co nie jest w analogowe)

Chcę wiedzieć, dlaczego DC VDD wynosi zero, gdy nie PSRR symulacji, co par N wejście tranzystorowe (jeśli jest n tranzystor wejście) z opam jest odcięcie regionu.chinito napisał:

PSRR :Vout = VN (podłącz wyjście opamp na biegun ujemny)

Vp = GND

VDD 4 0 DC 0 AC 1 (na przykład, VDD między węzłem 4 i 0)

VSS 5 0 DC 0Run AC analizy Vout działkiPSRR-:

Vp = GND

VDD 4 0 DC 0 (na przykład, VDD między węzłem 4 i 0)

VSS 5 0 DC 0 AC 1Run AC analizy Vout działkiNie wiem, jak działka CMRR though.
Właśnie wysłana na moje pytanie o powierzchni CMRR, miejmy nadzieję, ktoś pomaga nam się!
Dzięki.
Dodano po 55 minut:
Działka CMRR:Niech 1 = Vp, 2 = VN, 3 = Vout swojego opamp.VCM 2 3 DC 0 AC 1 (często trybie napięcia pomiędzy węzłem 2 i 3)

E 1 0 2 3 1,0 (kontrola napięcia źródła napięcia między 1 i 0 egzemplarzy, co jest między węzłem 2 i 3 przez współczynnik 1). AC 10 grudnia 1 100MegDziałka DB (V (2) / V (3)), czyli CMRR = VCM / VoutAle pamiętaj, to nie jest dokładne, ponieważ wymaga to PSRR = PSRR, które zazwyczaj nie jest.
Ale to jak to się robi w tych dniach i to appx.
(co nie jest w analogowe)

dla PSRR (Power Supply Rejection Ratio)
Ci coud wejście VIN VDD 0 DC = 3,3 AC = 1
i nie zamiatać AC,
i sprawdzić Zysk i faza punkt chcesz wiedzieć PSRR.

Używam sweep AC, a następnie w nieustalonych fali wybrać 20dB.

Hi, diffential zysk może być obecny w kształcie fali Cadence.

U je zobaczy menu (Wave -> Direct -> AC wielkości i fazy).

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back