Stały prąd impulsowy

E

eem2am

Guest
witam, robię samodzielnie, offline, jeden tranzystor przodu konwertera ~ 10 wyjściowa. Mam dolinie wypełnić obwodu za mostem diody więc moje wejście DC bus wsady od 170V do 340 V. wtórnym jest ustanowione, aby zapewnić stały prąd 1 A ponieważ jest to dioda zasilania. Używam prąd rezystora sensie LM393 komparatora i 4N35 opto po stronie wtórnej. PWM sterownika MC34025. Przede wszystkim w badaniach i tylko używane obojętne obciążenia 10 Ohm. Kiedy i zawiesić bieżące rezystor sens w pętli wyjściowej napięcia wyjściowego w 10 Ohm był od 8 do 10V, falujący w T = 5ms. Kiedy i zawiesić bieżące rezystor sens w pętli prostownika napięcie wyjściowe ma bardzo mało tętnienia i świetnie wygląda na mojej diody LED, ponieważ obecne sposoby jest miły i stały. Jednak wraz z rezystorem sensie tak w pętli prostownik, napięcie było tylko 7 V w 10 Ohm. Czy wiesz, dlaczego rozporządzenie było znacznie lepiej z rezystora sens w pętli prostownik i to w dobrej wierze sposób to zrobić?

witam, tu jest mój podstawowy schemat na górze i średnich poniżej.
168wj0k.jpg
Ponadto, jest to bardzo głośne, to kleszcze (V wyjście szalonych skoków i sporadycznie). Tyka może być zazwyczaj zatrzymany przez mnie chwytając jednego z czapki wyjścia lub mnie dotyka wyjście dodatnie lub ujemne kolejowego. Zaznaczenie może czasami być zatrzymany przez przełączanie 390R Rezystor rozruchowy z powrotem do obiegu. Nie ma jeszcze filtrem EMC lub Y czapki.

Tak, kontrola niestabilny należy oczekiwać w przypadku korzystania z komparatora, a nie odszkodowanie wzmacniacz pętli sprzężenia zwrotnego.

[Quote = FVM] Tak, kontrola niestabilny należy oczekiwać w przypadku korzystania z komparatora, a nie odszkodowanie wzmacniacz pętli sprzężenia zwrotnego. [/Quote] Jest wiele kontrolerów, które używają histerezy sterowania (komparatory w FB pętli) MC34025 nie jest jeden z nich jednak. MC33063 MIC2141 i MC34063 i jego pochodne "i NCP3063 aby wymienić tylko kilka. Oni dają niezwykły zmarszczki wyjście pod pewnymi warunkami, ale są one niezwykle proste w użyciu nie złożone pętle do stabilizacji. EDIT Nie są znacznie mniejsze i prostsze zalogowany LED kierowców tam specjalnie dla 5W. Jak duży jest to płyta dla tej rzeczy? Wszystkie te magnetyczne i IC itp.

Jest wiele kontrolerów, które używają histerezy kontroli.
Tak. Ale pętli muszą być zaprojektowane biorąc pod uwagę ten fakt. Niniejszy projekt nie obawiam. Zgadzam się również na Twój komentarz w sprawie gospodarki projektu. ETD54 np. rdzeń będzie w stanie przekazać kW zamiast kilka W. Można zmniejszyć liczbę domniemanych części współczynnik dwa bez zmian podstawową zasadę funkcji, ale być może osiągnięcia lepszej wydajności. Myślę, że to eksperymentalny projekt, ale znacznie zdolna do doskonalenia.

Dziękuje bardzo wszystkim. tak będzie i zmienić ETD 54 do mniejszych rdzenia. Jeśli chodzi o odszkodowanie zwrotne, poprawi rzeczy, jeśli mogę umieścić kondensator w bieżącym R17 rezystor sens? Czy to prawda, że to, co musi zrobić, aby ustabilizować jest opóźnienie sygnału sprzężenia zwrotnego tak, aby uzyskać pętli jest mniejsza niż 1 na opóźnienie odpowiada przesunięcie fazy o 180 stopni? Czy wiesz, co komponenty mogę dodać do stabilizacji? (Inne niż moja ręka, która stabilizuje, kiedy i chwycić jednego z wtórnych kondensatorów!) Myślałem, że niestabilne pętli sprzężenia zwrotnego spowodowane regularnym oscylacje nie, czasami sporadycznie dzikie skoki w Vout?

Powiedział dotyk czułość jest rzeczywiście dziwne i może wskazać dodatkowe efekty pasożytnicze. Projektowanie regularne pętli sterowania charakterystycznej częstotliwości z marginesem fazie będzie podstawowym krokiem do osiągnięcia stabilnej pracy, tak myślę. Jako jeden punkt, prąd wyjściowy komparatora LM393 powinna być zastąpiona przez odszkodowanie wzmacniacz, np. LM358. Istnieje jednak kilka szczegółów dotyczących wzmocnienia pętli, np. jednokierunkowych generator rampy. Ze względu na złożoność układu, mogą pojawić się inne działania niepożądane. Ogólnie, wynik filtr LC tworzy dwubiegunowy w pętli sterowania, musisz albo zero (prowadzić termin) lub wolniejszego dominującą bieguna do osiągnięcia stabilności.

FVM, Dziękuję za odpowiedzi ... Dziękujemy za sugestię, że używam powiedzieć, LM358, choć w wielu izolowanych SMPSs zalogowany, używają TL431 http://www.fairchildsemi.com/ds/TL/TL431A.pdf .. po stronie wtórnej, a także, podobnie jak otwarty porównawcze kolektora. Jak myślisz, mój LM393 mimmicks TL431? dzięki za cenne odpowiedzi o tym tak.

myślisz mój LM393 mimmicks TL431?
W zasadzie nie. W przeciwieństwie do komparatora, część wzmacniacza TL431 jest odszkodowanie za stabilne działanie zwrotne jako regulator przetoki, natomiast LM393 nie pozwala na stabilne działanie sprzężenia zwrotnego. Rezystancyjny dzielnik podłączony do LM393 wejść również nie ma sensu moim zdaniem. LM393 (jak LM358) ma wspólny zakres trybie tym negatywne dostaw i pozwoliłyby na bardziej prosty obwód, mniej wrażliwe na tolerancje elementów. Ale nie chcę przerobić każdy szczegół układu.

FVM: - "LM393 nie pozwala na stabilne działanie sprzężenia zwrotnego" ..... Jeśli chodzi o to, TSM101 ma otwarty porównawcze kolektor podobnie jak LM393 i jest używany jako regulator impulsowy ..... jeśli patrz rys. 3, str. 7 arkusza danych .... TSM101 http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/4950.pdf W rzeczywistości, na rysunku 3, strona 7 z powyższym arkuszu danych widać, że C2, C3, R9 i R10 części formularza opinii odszkodowania w otwartej komparatorów kolektora. Również TSM101 w SMPS: - http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXyyvzt.pdf Wraz z nowymi informacjami, i zastanawiam się, czy teraz można by pomyśleć, że w rzeczywistości otwarty porównawcze kolektor jak LM393 są rzeczywiście OK do stosowania w SMPS jest?

Różnica między kompensowane wzmacniacz i porównywanego nie jest związany z otwarty kolektor wyjście. To kwestia charakterystycznej częstotliwości. Widzę, że nie należy zakładać zbyt wiele teorii obwodów.

Witam, Dziękuję za doskonałą odpowiedź. Nadal jestem intested w pozbyciu się tego szumu w powyższym obwodzie .... "tykanie" (sporadyczne V (out) skoki) Nawiasem mówiąc, zrobiłem niewyodrębnianego wersji tego układu na innym forum ... .. to jest praktycznie identyczna z wyjątkiem, że zamiast i karmił wyjścia LM393 comnparators do MC34025 to wzmacniacz błędu nieodwracający wejścia (zamiast łączenia kolektora tranzystora opto do wejścia). To nie izolowany wersji pracował dobrze i była wolna od hałasu. (MC34025 jest wzmacniacz błędu w obu przypadkach była podłączona jako zwolennik napięcia) I wciąż zastanawiam się dlaczego (powyżej pokazano) izolowanych wersja jest "tykanie". Każda pomoc mile widziana.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back