Spread Spectrum: gęstość hałasu

G

Ghost Tweaker

Guest
Hi everyone,

Rozważmy sygnał, że rozciąga się znacznie poniżej poziomu hałasu (powiedzmy 50Hz danych modulowanej 1.023MHz PRN), a następnie przetłumaczone na częstotliwości radiowych przez sine przewoźnika.Otrzymała moc sygnału jest tylko-130dBm.Hałas jest gęstości podjęte -174dBm/Hz.
Tak więc:
-> CNR (przewoźnika do szumu) jest zatem -130 - (-174) = 44dB.
-> SNR jest -130 - (-174 10 log (2.046MHz)) =-174dBm - 111dBm =-19dB.

Rozumiem pojęcie sygnału do szumu Burried od sygnału do szumu 19dB poniżej 2MHz BW.
Moje pytanie dotyczy tego, co my komponentów (LNA, ...) naprawdę patrz: hałas powyżej 2MHz lub widzą sine uszkodzone przez-174dBm hałas?
Być może, że należy ponownie przeczytać mój kurs komunikacji, przepraszam ... ale wydaje się trudne do mnie ...
dzięki z góry za pomoc
Ghost

Ghost Tweaker napisał:

Hi everyone,

Moje pytanie dotyczy tego, co my komponentów (LNA, ...) naprawdę patrz: hałas powyżej 2MHz lub widzą sine uszkodzone przez-174dBm hałas?

Być może, że należy ponownie przeczytać mój kurs komunikacji, przepraszam ... ale wydaje się trudne do mnie ...

dzięki z góry za pomoc

Ghost

Bardzo dziękuję, myślę, że teraz jasne dla mnie.SNR nie bardzo ma sens w systemie CDMA, zanim sygnał został despread.Przynajmniej ty zając dbać dalej nie SNR wzdłuż frontonu.
One (ostatnia rzecz) Nie rozumiem dobrze jest ADC na koniec przed RF-end.Jak sprawić, by n-ddecision nieco wcześniej de proces rozprzestrzeniania się, jeśli istnieje kilka sygnałów zmieszane razem?

Ghost

dobrze, sygnał jest uszkodzony, jeżeli nie może być dobrze filtrowana.by the way, istnieje wiele metod rozwiązania tego (mam na myśli, gdzie sygnał jest skoncentrowanie w pewnych wąskim paśmie).na przykład, chanel hałasu można oszacować z inteligentnych cicuit (np. sieci neuronowe), w ten sposób, chanel charasteristics szacuje się, w konsekwencji moc akustyczną, szacuje się, a więc główny sygnał może być również powielane.i wyboru metody, o wartości hałasu ponad Biger 3times niż sygnał.(by the way, najważniejszych charasteristic hałasu jest, że jej średnia wynosi zero).nadzieję, że pomoże.

Marti

O swoje zdanie: Sygnał jest uszkodzony, jeżeli nie mogą być filtrowane.Nawet jeśli sygnał jest filtrowany, wciąż jest hałas (lub innych sygnałów CDMA) w Passband ...

Ghost Tweaker napisał:

O swoje zdanie: Sygnał jest uszkodzony, jeżeli nie mogą być filtrowane.
Nawet jeśli sygnał jest filtrowany, wciąż jest hałas (lub innych sygnałów CDMA) w Passband ...

Pracuję rfont RF-end, a więc jestem ograniczony do Passband filtry ...

Ghost Tweaker napisał:

Pracuję rfont RF-end, a więc jestem ograniczony do Passband filtry ...

CDMA nie magiczny sposób przekazywania sygnału poniżej podłogi hałasu.Jest to kolejny sposób na dzielenie zasobów (częstotliwości) między użytkownikami.Chociaż w SNR przykład -19 dB, energii za nieco w stosunku do hałasu 27 dB i sprawia, że komfortowe pracować z 50 b / s 2Mb kanału.
Moja rada: jeśli chcesz pozbyć się hałasu, filtrowania i redukcji wzmocnionego pasma tylko do jednego, gdzie twój pożyteczny widma.Użyj dobrej LNA i wysokiej liniowości / D (w przypadku próby wykonania obróbki w celu poprawy skuteczności).
I pamiętaj, Shannon wszystko widzi.

Dzięki Wam wszystkim za zainteresowanie.Debeli, co właściwie przeszkadza mi to, że 27dB nieco szum jest korelacja post i proces ten związek jest realizowany po przedniej RF-end ADC.Korelacji Pre mam-19dB i tej konwersji ADC mnie niepokoi ...

Esentially można cyfrowej korelacji odbiornika uznać za dopasowane filtr dla 50 b / s modulowanego sygnału, w którym każdy bit jest modulowany o znanej sekwencji PN (reakcji filtra pasuje do niego).Pozwala to poprawić sygnał do 43 dB w przypadku (mam pierwszy błędnie założyć 2 chip rate MHz zamiast 1), przy gęstości hałasu pozostaje (prawie) to samo.Sztuczka polega na tym, że kolejność rozprzestrzeniania niesie żadnych informacji do odbiornika, a ważne jest ilość energii, która masz w jednym trochę czasu trwania informacji.
W dawnych czasach korelacji i despreading zostały zrobione przed (lub bez) / D konwersji i to działa dobrze, też.Dla ciebie to jest najważniejsze, aby używać zakres dynamiki A / D najbardziej efektywnie w celu cyfrowego przetwarzania niech nie najlepsza praca.
Można znaleźć dużo literatury na temat widma rozproszonego w wyszukiwanie w Google lub IEEE.Jeśli chcesz tradycyjne źródła systemów SS starają się znaleźć:
"Spectrum vol. Communications 1-3", Omura et al.

Może to pomoże
D.

Thanx.

Mój problem nie techniki widma rozproszonego jest, rozumiem rozprzestrzeniania energii, ...

co mnie niepokoi to, że sygnał jest poniżej poziomu hałasu przed ADC, a tym samym ADC konwertuje !?!?! hałasu

co mnie niepokoi to, że sygnał jest poniżej poziomu hałasu przed ADC, a tym samym ADC konwertuje hałasu

Chciałabym raczej powiedzieć, że sygnał jest w hałasie.Hałas czyni większość konwersji sygnału, ale dane sygnał stil wpływy wartości bitów kilka najmniej istotne, aby można było oprzeć się na ADC.
Uczyńmy następujący eksperyment: Musisz próbą sygnał i masz sygnał L (L jest liczbą żetonów (20000 w danym przypadku)) próbek Pn = Nn Sn gdy odchylenie (mocy) NN (próbki hałasu) jest znacznie większe, w tym przypadku 100-krotnie (lub 20 dB) jak Sn który sekwencji PN ( -1).Oznacza zarówno to 0.
Po korelacji sekwencji PN do Nn Sn, odchylenie Nn nie ulega zmianie i pozostaje 100, a zatem moc nn jest tym samym, ale teraz SN jest równa 1, a nie żadnych więcej losowych ze średnią 0, więc teraz wartości, które integruje jest równa ilość żetonów i nagle
uzyskać moc Sn jak 20000, czyli dokładnie 23 dB więcej niż to co miałeś przed korelacji.Ten przykład nie jest zupełnie poprawne, ale mogą być wykorzystane do wizualizacji koncepcji.

Pozdrowienia,
D

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back