Sprawdź, czy dopuszczalne są odchylenia napięcia tranzystorów cienkie / grube

S

snfvsd

Guest
Pracuję na UMC 110nm procesie. Nasz projekt obejmuje zarówno cienkich i grubych tranzystorów bramy, i używamy cienkich i grubych tranzystorów z 1.5V i 3.3V dostaw odpowiednio. Jednym z kontroli dla naszego najwyższego poziomu jest sprawdzenie, że non cienkiej interfejsu tranzystorów z 3.3v dostaw. W przeszłości Zostały zweryfikowane przez to wizualnie inspekcji wszystkich bloków, ale jest to bardzo czasochłonne. Więc zastanawiam się czy ktoś wie dowolnej opcji w upiora lub ULTRASIM który może sprawdzić tego warunku lub innego narzędzia, które można wykorzystać do tego celu. Dzięki!

... lub inne narzędzie, które można wykorzystać do tego celu.
Można to zrobić z VerilogA (. Va) to plik, który wie modele tranzystorowe być sprawdzone, a poszczególne przepięcia granice między wszystkimi węzłami. Podczas nieustalonych analizy tych wszystkich węzłów różnice napięcia będą monitorowane, a ostrzeżenia mogą być wypowiedziane do napięcia łamanie granicznych, jak nast. jeden:
UWAGA od VerilogA: Vgs wchodzi obszar przebicia (> 6,0 V) na AMUX.I_IN0.M6.BV_CHECKER urządzeń @ czas 6.813e-09 s

Dziękuję Erikl! To z pewnością zaoszczędzić mi czasu, mam zamiar sprawdzić pliki Verilog AMS pomocy, aby spróbować dowiedzieć się skrypt / kod, który powinien zawierać. Czy zdarzy się, że przykładowy skrypt, który pomoże mi dalej?

Czy zdarzy się, że przykładowy skrypt, który pomoże mi dalej
ja, ale to firma poufne, przepraszam?. Jeśli zapytacie mnie przez PM Myślę, że mógłbym dać skróconą i "oczyszczone" wersję. Oryginalny scenariusz ma więcej niż 400 linii tylko dla 4-zaciskowych MOSFET (jest więcej skryptów dla kilku diod, BJTs, czapki, rezystorów). Ponadto, wszystkie odpow. modele urządzeń muszą być uzupełnione ahdl_include call (SPECTRE). BTW: BSIM3v3 modele mogą używać własnego wbudowanego VGS-i VDS-czek (sterowane przez vbox parametru).

BTW: BSIM3v3 modele mogą używać własnej wbudowanej VGS-i VDS-czek (sterowane przez vbox parametru)
Erik: Czy masz na myśli urządzeniem. Sprawdzanie opcji pod menu symulacji w ADE? Próbowałem go i wydaje się działać bardzo dobrze dla sprawdzenia VGS i napięć VdS. Wydaje się, że mogę sprawdzić prawie wszystko na temat MOS przy użyciu tej opcji. Ale teraz myślę, czy ta opcja jest dostępna, to dlaczego nie chcemy korzystać veriloga jak również wymaga od nas modyfikacji plików modelu itp. Czy jest jakaś zaleta korzystania z tej metody?

Erik: Czy masz na myśli urządzenie kontrolne opcję w menu symulacji w ADE? Próbowałem go i wydaje się działać bardzo dobrze dla sprawdzenia VGS i napięć VdS. Wydaje się, że mogę sprawdzić prawie wszystko na temat MOS przy użyciu tej opcji.
Tak, to jest ok, jeśli masz BSIM3v3 (lub 3v4) modeli. Sprawdź, czy Twoje MOSCAPs są włączone.
Cóż, urządzenia złącza (BJTs i wszystkie diody, głównie pasożytnicze) oraz rezystory do ich-masowe przepięć nie są sprawdzane. Musieliśmy radzić sobie z> 30V przepięcia, więc te urządzenia połączeniowe były zagrożone. Faktycznie, pasożytnicze diody nie muszą stać więcej napięcia niż ich odpowiedniki MOS, jednak - w naszym przypadku - to nie była prawda dla BJTs, diody Schottky'ego i rezystorów zabezpieczających.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back