SMS za pomocą modemu GSM i PIC16F84A

A

Akira Sakura

Guest
Witam wszystkich! Robię projekt o sms za pomocą modemu GSM. ale mam mylić z połączenia między PIC16F84A i MAX232. Czy mogę podłączyć wyjście z PIC16F84 w RB7 do MAX232 w R1OUT (pin12) tylko? bcoz chcę tylko wysłać sms z PIC do modemu GSM. proszę mi pomóc ...

PIC16F84A nie ma UART, więc przypuszczam, że masz zamiar bit-bang danych. Pin R1OUT na MAX232 jest outout logiki poziomie, że chcesz połączyć się z uP (można użyć tylko o pin chcesz, bo jak powiedział, że nawet nie ma UART). R1IN jest correspondinig pin podłączone do RS232 stronie. Jeśli zamiarem jest wysłać SMS do sieci GSM, należy skontaktować się zarówno przekazywania i odbierania danych. Musisz wysyłać polecenia i dane do modemu i odbieranie danych z niego.

Jak połączyć transmisji i odbierania? jest z PIC lub RS232? niech wyjście z PIC na pin 13 (port B7), to i podłączyć go do MAX232 w R1OUT. hv i dołączyć zdjęcie dla tego połączenia. związku z tym jest w porządku?
0_1240288634.jpg

Tak, czy modem DCE urządzenie (najprawdopodobniej) - czyli jeśli jest przeznaczony do podłączenia do komputera PC.

ok. dzięki ... teraz mam problem z częścią sms. modemu funkcjonowania prawa z komendy AT w trybie tekstowym. Jak przekonwertować polecenia AT w zespole? Nie jestem dobry w asemblerze, ani język c. Można u mnie pomocy przewodnie? Jak przypisać port do strony sms? Wiem tylko, jak przypisać dla wejścia i wyjścia karty. ale potem, jak i przeznaczyć na szybkość i etc?

Robię projekt o sms za pomocą modemu GSM. ale mam mylić z połączenia między 8051 i MAX232. Czy mogę podłączyć wyjście z 8051 do MAX232 w R1OUT bcoz chcę tylko wysłać sms z 8051 do modemu GSM

manjappa .. Tak mi przykro bo nie mogę pomóc, u. Nigdy nie używam 8051. Wiem tylko niektóre MicroC ...

jak testować moduł GSM, może u mnie prowadził

[Quote = Vaishali chaudhari] jak testować moduł GSM, może u mnie prowadził [/quote] wystarczy podłączyć modem gsm na ur pc. włóż kartę sim ... wykorzystanie Hyper Terminal w ur pc ... przejdź do Start -> Wszystkie Programy -> Akcesoria -> Komunikacja -> Hyper Terminal. zmienić ustawienie ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back