Simulate wzmacniacz mocy RF??

B

bobytronic

Guest
Chciałbym zasymulować ten wzmacniacz mocy RF ...

Ktoś może mi pomóc?

Z OrCAD ...nie działa!, i think it's the appropriate software but it doesn't work too !!

Mam Microwave Office,
myślę, że odpowiednie oprogramowania, ale nie działa zbyt!

Jeśli masz proste oprogramowanie do symulacji tego rodzaju wzmacniacza ...Ja biorę to!Pozdrowienia
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

zależnie od modelu urządzenia, należy rozważyć Agilent reklam.OrCAD przyprawy mogą wykonać zadanie, jeśli ustawisz go poprawnie.Jeśli masz bsim4 model, to prawdopodobnie będziesz musiał użyć wirtuoz kadencji.

ciao!

OrCAD powinien działać dobrze do tego projektu.Podejrzewam, że możesz nie mieć wzorowane transformatory prawidłowo.Ich współczynniki sprzężenia i polaryzacji sprzężenia.

Aby sprawdzić, uruchom symulację tylko transformatora przy idealnym źródłem sinusoidalnego i obciążenia rezystancyjnego w dziedzinie czasu.Sprawdź, czy masz prawo kształt fali i polaryzacji (faza) w odniesieniu do szkoły podstawowej.

Należy post. Dat plik z OrCAD, abyśmy mogli zbadać je i dać kilka wskazówek.

OrCAD jest lepsza dla poczatkujacych i może symulować wzmacniacza bardzo dobrze.
Można spróbować z MultiSIM, to bardzo dobry i łatwy do nauki programu.

Czy starasz się zrobić analizę AC?Jeśli tak to nie zadziała, ponieważ jest to mała analiza sygnału na podstawie parametrów tranzystorów na ich punkcie bias (nie obowiązuje w tym przypadku).

Trzeba to zrobić w dziedzinie czasu przemijające analizy z pełnym niezbędnym poziomie dysku fal.Należy ustawić czas trwania, aby uzyskać stałą przebiegów państwa.

Myślę, OrCAD może zrobić się bardzo dobrze.I to jest prostsze do symulacji niż reklamy.

Ok, staram się korzystać OrCAD do symulacji ten wzmacniacz, ale mam pytanie o parametry induktory:

Mam specyfikacji JPG załączeniu.Nie wiem dokładnie co to oznacza i jak napisać to parametry??

Pozdrowienia

Będziesz musiał udać się do producentów stwierdził, i patrzeć na ich katalog dla numerów części.Katalogi będą miały formuły obliczania indukcyjności.

Gdy dojdziesz indukcyjności uzwojeń transformatorów, można umieścić je w pspice dwa dławiki.Punkty na schematy są na pierwszy numer netto węzeł transformatora.Następnie trzeba mieć wzajemnego parametr indukcyjności cewki, który obejmuje K = liczba.Dla symulacji próby 0,995.

Jeśli chcesz zrobić wstępne sprawdzenie, uruchomienie symulacji na jednej częstotliwości i dowolnie wybrać indukcyjności każdej likwidacji jako reaktancja 4x opór w tej kwestii i wykorzystania 0,999 do sprzęgła.

Ok, jeśli ja dobrze zrozumiany, wartość XL powinien wynosić co najmniej 4 razy impedancji.

Więc,

Zload = 50 omów

=> X = 4 * 50 = 200 omów przy fmin (1MHz)

=> L = X / (2 * 3,14146 * fmin) = 31 uHTak, ostatnio transformator musi mieć 31 uH indukcyjności na uzwojenia pierwotnego.i

wtórne?tę samą wartość??

i transformator pierwsze i drugie, jak mogę obliczyć indukcyjność L na

pierwotnego i wtórnego uzwojenia?

Transformatory na linii wyjściowej i filtr zasilania równego odwraca się i indukcyjności na każdej likwidacji.

Transformator między tranzystory i wyjście zmiany impedancji.Myślę, że karty zostały wysłane dał zmienia stosunek.Stosunek impedancji jest kwadratowy z tej liczby.Z tego można uzyskać na stronie impedancja tranzystora, gdy wiesz, że po stronie obciążenia wynosi 50 omów.

Kiedyś desingned 430 MHz 2W wzmacniacz.Pierwsze dwa etapy były łatwe do symulacji, wyniki były mniej lub bardziej zbliżone do prawdziwego świata.Ostatnim etapem bardzo różne.Jak zawsze może to model, ale jak pan wie, że model jest dobry.Wiele razy Producent twierdzi, że nie ponosi odpowiedzialności za korelacji modele z prawdziwym życiem.Myślę, że można użyć symulacji w celu porównania z prawdziwym życiem, ale bez spędzania dużej ilości czasu na to.Wzmacniacze Wysoka moc częstotliwości Myślę, że są dość trudne do symulacji.Paremeters S nie jest już ważny.Może się mylę i będę gotów usłyszeć o osobach, które symulują dużą moc wzmacniacza RF.

Z pozdrowieniami,

mimoto

symulacji na etapie Wysoka moc zawsze useless.The metoda jest najbardziej worthful load-pull, jednak kosztowne i complex.nonlinear model Myślę, że nie jest acurrate bardzo obecny now.The Impedancja wejścia i wyjścia w określonej mocy i częstotliwości jest bardzo usefule projektowania . Choć melodii i melodia jest zawsze ostateczne rozwiązanie dla dużych wzmacniacza.

Schemat na początku tego tematu na pasma HF.To jest na tyle niska, że modele Liny są bardzo dobre.

Te wzmacniacze są zawsze prowadzone w 50 j0 ohm obciążenia.To dlatego, że zawsze są po sieci LC że jest ręcznie lub automatycznie dostosowywane do tego stanu.

Automatycznie dostosowywane z nich są bardzo stare techniki.AN/ART-13 używane przez armię amerykańską w 1943 roku miał Serwomotory zmieniać cewki i kondensatory.To było przy użyciu 813 zaworu / rurki i strojenie miało położyć prawo obciążenia płytki.

Automatyczne tunery znalazło drogę do amatorskiego sprzętu w ciągu ostatnich 15 lat lub później.

Load pull wykresów może być zawodne.Niektóre z nich są oparte na założeniu, że zniekształcenia spowodowane przez napięcie zasilania ograniczenie jest złe i zakłóceń spowodowanych przez eliptycznej linii ładunkowej spowodowanych przez reaktywne ładunków jest dopuszczalne.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back