SIM300D relacje z HyperTerminal - NO DISPLAY

S

soulhacr

Guest
Witam próbuję połączyć sim300d z hyperterminal poprzez port szeregowy, ale kiedy otwieram mój hyperterminal i nie mogę napisać nic. po prostu utknie na jakiś czas i nic nie jest wyświetlane. Myślę, że mój moduł jest w porządku, sieci dioda LED działa poprawnie, ale nie można wysyłać polecenia do modułu. i podłączeniu mojego sim300d z moim portu szeregowego MAX232. Mam tylko używane piny 2,3,5 z MAX232. Używam mojego MAX232 na 5 V i moje sim300d na 4,1 V. Czy są jakieś inne szpilki i muszą się łączyć?
  • Moja szybkość transmisji jest ustawiona na 9600 (HyperTerminal).
  • Domyślnie sim300d wynosi autobauding.
  • I tylko jeden port COM i knw, że łączę się po prawej stronie portu. i ja również sprawdziłem portu i działa poprawnie.
proszę sugerować jakieś rozwiązania. i naprawdę potrzebuje pomocy.

nie mozesz przewidzieć modem jest w porządku tylko miganiem diody LED. najpierw zrobić z powrotem pętli testowej, aby potwierdzić, czy port szeregowy w komputerze działa czy nie .. podłączyć kabel szeregowy i krótkie pin 2 i 3 i kontynuować pisanie niektórych znaków z klawiatury ... powinny być widoczne w oknie ..... jeśli nie są to krótkie piny 2 i 3 złącza PC i rodzaj, aby zobaczyć, jeśli się znaków w oknie po wpisaniu .. jeśli zdarza się to wtedy interfejs modemu do komputera i powiedz, co się dzieje ......

nie mozesz przewidzieć modem jest w porządku tylko miganiem diody LED. najpierw zrobić z powrotem pętli testowej, aby potwierdzić, czy port szeregowy w komputerze działa czy nie .. podłączyć kabel szeregowy i krótkie pin 2 i 3 i kontynuować pisanie niektórych znaków z klawiatury ... powinny być widoczne w oknie ..... jeśli nie są to krótkie piny 2 i 3 złącza PC i rodzaj, aby zobaczyć, jeśli się znaków w oknie po wpisaniu .. jeśli zdarza się to wtedy interfejs modemu do komputera i powiedz, co się dzieje ......
Dzięki za odpowiedzi ckshivaram zrobiłem test adresu zwrotnego. Najpierw połączone piny 2 i 3 i nic nie wyświetla na hyper terminalu. Nie wiem dlaczego, ale nic nie zostało wyświetlone i Hyper Terminal utknął gdy wpisałem żadnych znaków. Potem szukałem na Google i znalazłem, że dla RS232 należy Mam trzy zwarcia do testu pętli zwrotnej. Te zwarcia były: [LIST = 1] [*] Podłączenie pin 2 i 3 [*] Podłączenie pin 4 i 6 [*] Podłączenie pin 7 i 8 [*] Leaving styki 1, 5 i 9 w spokoju [/LIST] Potem zrobiłem te trzy zwarcia. Z tych spięć, udało mi się zobaczyć wpisywanych znaków wyświetlanych w Hyper Terminal. Dlatego napisałem w moim poprzednim poście, że port szeregowy działa. Proszę mi pomóc.

ale zwarcie 4 i 6 7 i 8 nie są w ogóle potrzebne .. Tylko zwieranie pinów 2 i 3 powinny dać pętla wynik jak masz zamiar użyć NULL modem .. więc nie ma mowy o pozostałe szpilki, inne niż szpilki 2,3,5. Powinieneś dostać wyjście pętli zwrotnej tylko zwarcie pin 2 i 3. jeśli masz wyjście to modem będzie również pracować ... podłączyć modem i test ponownie .. jeżeli wynik nie przychodzi następnie zmienić połączenie pin tx i rx na jednym końcu kabla i spróbuj ... ale test pętli zwrotnej nie działa w przypadku próby krótkiego pozostałe szpilki, inne niż pin 2, i 3.

ale zwarcie 4 i 6 7 i 8 nie są w ogóle potrzebne .. Tylko zwieranie pinów 2 i 3 powinny dać pętla wynik jak masz zamiar użyć NULL modem .. więc nie ma mowy o pozostałe szpilki, inne niż szpilki 2,3,5. Powinieneś dostać wyjście pętli zwrotnej tylko zwarcie pin 2 i 3. jeśli masz wyjście to modem będzie również pracować ... podłączyć modem i test ponownie .. jeżeli wynik nie przychodzi następnie zmienić połączenie pin tx i rx na jednym końcu kabla i spróbuj ... ale test pętli zwrotnej nie działa w przypadku próby krótkiego pozostałe szpilki, inne niż pin 2, i 3.
ckshivaram I zostały sprawdzone innego portu szeregowego ale działa też przez zwykłe połączenie piny 2 i 3. Użyłem tego portu szeregowego około 1 miesiąca temu spalić mój mikrokontroler tak wiem, że to działa. ckshivaram Czy jest jakiś inny sposób sprawdzić port szeregowy?

próbują podążać moim wcześniejszym poście podłączenia modemu i powiedzieć co się stało .........

próbują podążać moim wcześniejszym poście podłączenia modemu i powiedzieć co się stało .........
To jest bardzo dziwne ckshivaram. Po podłączeniu tylko piny 2 i 3, nie jestem w stanie znaleźć żadnego rezultatu na Hyper Terminal. Ale muszę pobrać oprogramowanie [URL = "http://www.hosenose.com/ftp/radio/LoopbackTest.exe"] LoopbackTest.exe [/URL], aby przetestować port szeregowy. I podłączony tylko piny 2 i 3 i to działało poprawnie. To zaś oznacza, mój port szeregowy działa. Czy jest jakaś szansa, że ​​moje hiper terminali jest uszkodzony? Jak z pinami dwa i 3 połączone ze sobą, nie widziałem żadnego rezultatu są wyświetlane na moim hiper terminalu. (Ale, gdy testowałem mój port szeregowy z 3 zwarcia jak wspomniałem w poprzednim poście, to wyświetla co mi wchodzi). Dzięki.

tak można usunąć i ponownie zainstalować oprogramowanie lub użyć HyperTerminal HyperTerminal wyglądają tak samo oprogramowanie do testowania ... HyperTerminal jest wrażliwe na wirus ... nadzieję, że masz czysty system.

Jest to układ zrobiłem. i ponownej instalacji mojego hyperterminal i nadal bez zmian. sprawdź mój obwód, aby zobaczyć, czy jest to poprawne, czy nie.

ckshivaram widziałeś obwodu? Czy z nią coś złego lub wszystko, co jest w porządku?

ckshivaram proszę mi pomóc tutaj. i naprawdę trzeba ten projekt pracy. dzięki

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back