Short-kanałowy MOSFET

I

isaacnewton

Guest
of Baker's book CMOS: Circuit Design, Layout, and Simulation 2nd Edition
www.cmosedu.com/cmos1/book.htm

Na stronie 297
CMOS
Baker's Book Circuit Design, Layout and Simulation 2nd Edition

Równanie 9.54
Vov = VGS - VTH ≠ VDS, sob
Jak to rozumieć?for short-channel MOSFETs?

Jak zdefiniować VDS, usiadł

na krótko-MOSFET kanał?
transistors, right?

Krótkie efekty kanał tylko dla bardzo małych tranzystorów L,
prawda?

= 2 um for 0.18 um technology , does the short-channel effect exist?

Jeśli wybiorę L
= 2 um do 0,18 um technologii, ma krótki efekt kanał istnieje?

Przez krótki mosfet kanału drenażu prąd
Równanie 9.56= vsat Cox' W (VGS - VTH - VDS,sat)

id
= VSAT Cox 'W (VGS - VTH - VDS, sob)

Hi Newton
W mojej opinii, to znaczy kryterium nasycenia nie jest już VGS-VTH, że zmieniła się do innego VDS, sat, która powinna być obliczona przy użyciu dodatkowych rodzaju empiryczne formuły.
Relacji między krótko kanału i kanału długo jak mechaniki kwantowej i mechaniki klasycznej.
A jeśli zdecydujesz L = 2 um do 0,18 um technologii, myślę, że krótki efekt kanał nie istnieje.

Pozdrowienia,
Terry

= 2 um is not short-channel any more.

W technologii CMOS 0,18 um, L
= 2 um nie jest krótki kanał już więcej.Czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej?Dzięki.

qiushidaren napisał:

Hi Newton

W mojej opinii, to znaczy kryterium nasycenia nie jest już VGS-VTH, że zmieniła się do innego VDS, sat, która powinna być obliczona przy użyciu dodatkowych rodzaju empiryczne formuły.

Relacji między krótko kanału i kanału długo jak mechaniki kwantowej i mechaniki klasycznej.

.
A jeśli zdecydujesz L = 2 um do 0,18 um technologii, myślę, że krótki efekt kanał nie istnieje.Pozdrowienia,

Terry

isaacnewton napisał:

= 2 um is not short-channel any more.
W technologii CMOS 0,18 um, L
= 2 um nie jest krótki kanał już więcej.
Czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej?
Dzięki.qiushidaren napisał:

Hi Newton

.
A jeśli zdecydujesz L = 2 um do 0,18 um technologii, myślę, że krótki efekt kanał nie istnieje.Pozdrowienia,

Terry

qiushidaren napisał:

O ile mi wiedzieć, gdy L <3ľm, short-channel-zachodzi, i 0,18 modeli BSIM mamy są na krótkich tranzystorów kanału.

isaacnewton napisał:qiushidaren napisał:

O ile mi wiedzieć, gdy L <3ľm, short-channel-zachodzi, i 0,18 modeli BSIM mamy są na krótkich tranzystorów kanału.

Cześć
to njeem nie będzie krótki kanał, jeśli skutki stosowania u L = 2um lub niewielki wpływ, gdyż dla L <3um krótkie życie kanału będą obecni.

Cześć

Witaj,
aby nie ulegały krótkie życie kanału bierzemy 3-4 razy na min.tranzystory długości kanału.więc moim zdaniem nie będzie znaczący wpływ powyżej 0,6-0.7u kanał długości.Dodano po 9 minut:isaacnewton napisał:

Na stronie 297
CMOS
www.cmosedu.com/cmos1/book.htmRównanie 9.54

Jak to rozumieć?

for short-channel MOSFETs?

na krótko-MOSFET kanał?Przez krótki mosfet kanału drenażu prąd

Równanie 9.56

= vsat Cox' W (VGS - VTH - VDS,sat)
id

vinodjn napisał:

Witaj,

aby nie ulegały krótkie życie kanału bierzemy 3-4 razy na min.
tranzystory długości kanału.
więc moim zdaniem nie będzie znaczący wpływ powyżej 0,6-0.7u kanał długości.
Dodano po 9 minut:

isaacnewton napisał:

Na stronie 297
CMOS
www.cmosedu.com/cmos1/book.htmRównanie 9.54

Jak to rozumieć?

for short-channel MOSFETs?

na krótko-MOSFET kanał?Przez krótki mosfet kanału drenażu prąd

Równanie 9.56

= vsat Cox' W (VGS - VTH - VDS,sat)
id

Krótkie życie kanał istnieje cały czas niezależnie L jest.Znaczenie SCE zależy od zastosowań.

krótkie życie chnnel zostanie zmniejszona, jeśli weźmiemy 3-4 razy minimum.but nie zostanie całkowicie usunięty.

możemy zająć więcej niż 5-6 razy minimalnych chaneel długości.
także.

najmuus napisał:

krótkie życie chnnel zostanie zmniejszona, jeśli weźmiemy 3-4 razy minimum.but nie zostanie całkowicie usunięty.możemy zająć więcej niż 5-6 razy minimalnych chaneel długości.

także.

Równanie na krótki MOS kanału jest bardzo skomplikowana (BSIM3 przykład), więc jak możemy zaprojektować z tych równań.W jaki sposób można wykorzystać te równania, posiadają wiele parametrów, nie możemy ich używać bezpośrednio do projektu.
Każdy może dać mi idealne na temat tego problemu?
Dzięki

TRAN napisał:

Równanie na krótki MOS kanału jest bardzo skomplikowana (BSIM3 przykład), więc jak możemy zaprojektować z tych równań.
W jaki sposób można wykorzystać te równania, posiadają wiele parametrów, nie możemy ich używać bezpośrednio do projektu.

Każdy może dać mi idealne na temat tego problemu?

Dzięki

Ale wyniki mam kiedy projekt z poziomu 1 nie jest prawidłowe, tj. w przypadku korzystania z tych wyników symulacji (wykorzystanie Bsim 3), dostanę wyniki różnią się od moich caculation, wyniki te są tylko w prawo, kiedy symulacji level1.Ale level1 tylko najprostszych modeli, nie jest praktyczny model tak it'results nie będzie wykorzystywać praktyczne projektowanie, it'results używać tylko dla Ciebie zrozumieć, co się stało i trzeba będzie znaleźć sposób, aby zmienić swój projekt (zmiana LW ...), aby uzyskać wyniki spełniają problemu.Ale ja chcę do projektowania z wykorzystaniem Bsim 3 modelu.
Chcę znaleźć sposób, aby można zaprojektować z Bsim 3 lub modelowania skomplikowanych (EKV ,...) bezpośrednio, ewentualnie błędy pomiędzy obliczeń (ręcznie) i symulacji jest około 20 procent lub mniej.
Czy mają Państwo jakieś ideały na ten temat?
Dzięki

qiushidaren napisał:isaacnewton napisał:qiushidaren napisał:

Krótki kanał Efekty są fizyczne ograniczenia wyników MOSFET i najczęściej rozpatrywana pod L <1U.
Najbardziej oczywistym skutkiem jest nasycenie prędkości przewoźników myślę i to zmienia faktu, wszystkie równania używamy do tej pory.

Myślę, że byłoby lepiej, gdybyśmy nie mieli określone wartości graniczne, jak V, gdyż podstawowe fizyki jest continious charakter ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back