SD Card SPI zawsze zwraca 20mA

V

verto

Guest
Mam projektu, który używa sdcard w trybie SPI. Nie mam problemu relacje z karty, ale jak chcę użyć tego projektu zasilany bateriami czerpie dużo prądu. Mój system pobiera 23mA bez karty SD włożona. W momencie, kiedy wstawić mojej karty SD, prąd wzrasta do 57 mA Po inicjalizacji prądu spadnie do 41 mA nie Przed użyciem karty, ustawić CS w stan wysoki, ale to nie zmienia się pobór prądu. Każdy, kto ma pomysł, jak wprowadzić kartę w tryb niskiego poboru energii.

Myślę, że karta SD nie wyłączania sterownika, lepiej jest odłączyć zasilanie za pomocą kanału ap mosfet na przykład.

Znalazłem w czym problem. to był mój własny głupi błąd. Złącze karty SD posiada także dwa przełączniki w celu wykrycia, czy karta jest obecne, a jeśli przełącznik ochrony przed zapisem jest włączona. I podłączone do przełączników 2 piny z moich mikrokontrolera. Zapomniałem ustawić konfigurację pin, aby otworzyć drenażu (był jeszcze na push-pull). Dlatego, gdy włożyłem kartę, przełączniki zwarcie pin do masy i kołki były pozyskiwania max dostępne bieżące. Teraz sdcard używa tylko 10mA podczas pisania i mniej niż 1 mA w trybie gotowości. dzięki za odpowiedzi.

Hello! Choć problem wydaje się być zamknięta, może warto dodać, że karta SD ma tryb oszczędzania energii, i myślę, że część standardzie SD (nie wiem tego, ale czytałem o trybie niskiego poboru mocy w dokumentach Sandisk w każdym razie). Dora. [Quote = leomecma] Myślę, że karta SD nie wyłączania sterownika, lepiej jest odłączyć zasilanie za pomocą kanału ap mosfet na przykład. [/Quote]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back