RS485-232 konwerter nie działa

R

Rox

Guest
Zrobiłem układ oparty na MAX3162 za rysunek 9 uwagi App 723 (Wybór i Korzystanie z RS-232, RS-422 i RS-485 standardów danych) http://www.maxim-ic.com/~~HEAD=pobj appnotes.cfm/appnote_number/723 , który nie działa. Mam zwarte AY, i BZ na 2-przewodowym RS-485 połączenie. Na PC złącza portu szeregowego Mam zwarte Data Carrier Detect i Data Terminal Ready i zestawu danych, Odczyt i kołki używane są Odbieranie danych, transmisji danych i Request to Send. Urządzenie z interfejsu RS-485 jest licznik energii Iskra i muszę czytać dane z portu szeregowego komputera. Aplikacja służąca do przeglądania danych jest napisany w Javie wykonawczym IEC1107. Proszę o pomoc do rozwiązywania układu!

Jakie są ustawienia dla Twojego komputera portu szeregowego? Należy używać kontroli sprzętowej z RTS i CTS ze sobą połączone.

Używam COM2 na WinXP i przy użyciu RTS, jak również. Czy masz na myśli na krótkim RTS i CTS? Jestem również za pomocą innego komputera w między monitoringu. Dane są przesyłane przez komputer, ale nic nie zostanie odebrany!

Rozpocznij troubleshouting z prostych rzeczy .. Upewnij się, że jest podłączony do A i B jest podłączony do B, a że nie przeszedł .. Ponadto, jest to dobry pomysł, aby dodać oprócz rezystora zakończenia, dwa polaryzacji rezystory - jeden pomiędzy VCC i jeden pomiędzy B i GND .. patrz zdjęcie poniżej .. Pozdrawiam, IanP

Wystarczy popatrzeć na rysunku 8. - Kołki 17 18 służą do RS485 przyjmującego, pin 12 służy do tego odbiornika - Pins 6 7 są wykorzystywane do RS485 i pin 22 służy do włączenia nadajnika. Jak podłączyć Z i Y do A i B - to znaczy trybie half duplex. Wtedy możesz zobaczyć jak kołek 22 jest zawsze podłączony do Vcc oznacza, że ​​nadajnik jest zawsze włączony. Nie chcesz dostać każdy odbierać jako nadajnik będzie kolidować z deivce pilota radiotelefonu. Nadajnik RS485 musi być kontrolowane powrotem komputer, aby wybrać kierunek konwertera protokołów. W jaki sposób? Właściwie to odbywa się za pomocą linii RTS: zakładając, że sworzeń 19 jest rs232 kierowca wejście, podłączyć go do linii RTS portu COM i jego wyjściowych (pin 10) do pinu 22 ust nadajnik umożliwi pin). Oczywiście, pin 22 musi być odłączony od VCC pierwszy. Następnie należy wybrać tryb przesyłania przez ustawienie RTS na 1 i odbierać przez zresetowanie go do zera. Powyżej przyjęto half duplex komunikacji RS485 w trybie gdy tylko jedno urządzenie może transmitować dane w stylu mistrza niewolnikami, gdzie komputer jest mistrzem.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back