Rozwiązywanie liniowych równań różniczkowych za pomocą wzmacniacz

R

RollingEEE

Guest
Cześć, możesz mi pomóc. Daj mi schemat za pomocą opamps i elementy pasywne rozwiązanie dla v (t) d ³ v / dt ³ + 2 d ² v / dt ² - 4 dv / dt + 2v = U (t), gdzie napięcie U (t) jest podawana, choć niektóre generator . wstępne warunki podane: v (t = 0) = 0, dv (t = 0) / dt = -2 d ² v / dt ² = 3, w chwili t = 0

Być może można przemienić w dziedzinie czasu równanie różniczkowe Laplace'a do s-domeny w celu uzyskania funkcji transferu systemu, czyli tzw. U (s) / V (s) = s ^ 3 +2 s ^ 2-4 +2. Teraz zadanie należy przeprowadzić jest stworzenie systemu do realizacji tego TF przy avtive obwodów. Pozdrawiam! - San

możesz mi dać żadnych przykładów / tutorial do wdrożenia takiego układu?

należy dokonać integrator, sumator, odejmowanie układów z opamps.

[Quote = leohart] znaleźć urself liniowy podręcznik analizy ciruit [/quote] ha ha bardzo śmieszne, mam Hayt Kemmerly Durbin, Boylstad, Coughlin i Driscol

Myślę, że trzeba to zrobić z integratorów, od zróżnicowania nie są przyczynowego (czyli nie można obliczyć pochodne w czasie rzeczywistym). Jeśli możesz ustawić warunki początkowe, i 3 integratorów, wydaje się, że powinno być osiągalne. Należy zajrzeć do książek na komputery analogowe

Znajdź coś o komputery analogowe. To bardzo stara historia i dobrze znany w latach 60-tych.

należy dokonać realizacji przestrzeni stanu tego równania różniczkowego. Z jego relization można realizować za pomocą tylko integratorów, sumatory i odwracanie wzmacniaczy. To wszystko. I wysłać krótkie notatki o analogowych obliczeń. Polecam książkę więcej insigth tego tematu. Książka jest liniowe przez Kailath.

jednym z analogowej techniki filtr jest równanie stanu, które mogą być realizowane z wykorzystaniem wzmacniacz, ale trzeba przekształcić równanie wycieczki do równania przestrzeni stanów myślę

przełączania kondensatora obwodu można łatwo abtain tej funkcji.

hej brać Laplace'a równania ... u otrzymasz równanie domeny s ... to eqation u pisać std dla n zwrócić coressponding pasywny element jak kondensator dla 1/s...etc u dostaniesz pomysł, jak układ wygląda ..

ah, jak mogę pobrać tę książkę, jestem zainteresowany w idei obliczeń analogowych ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back