rozwiązując równania z Matlab

S

sasaberali

Guest
Witam w jaki sposób można rozwiązać równanie przy użyciu matlab? napisz poleceń. logα-Γ (α) / Γ (α) = β, w którym α jest zmienną, β jest znana (można użyć zamiast liczby) parametrów i Γ oznacza funkcję gamma Γ jest to pochodna. Dzięki

wiesz, jak znaleźć pochodną funkcji gamma? jeśli nie - zdefiniować funkcję tak y = @ (a) log10 (a) - (pochodna gamma (a) / gamma (a)??) - beta zauważyć, że beta jest po drugiej stronie równania. więc jesteś rozwiązywania zera teraz. wykres funkcji za pomocą: fplot (y, [minrange, MaxRange]) pozwoli Ci go rozwiązać graficznie. analitycznie, użyj: fzero (y, możliwe zero) to kroki Zakładam, że wiesz, jak znaleźć pochodną funkcji gamma.

dziękuję za pomoc; mogę znaleźć pochodną funkcji gamma, ale lepiej zapytać moje pytanie w inny sposób: chcę użyć rozwiązać polecenie, aby znaleźć odpowiedź, czy jest jakiś sposób, aby użyć diff polecenie bezpośrednio do sth przykład tak: rozwiązanie ("log (alfa)-diff (" gamma (alfa)) = 0.5 ") (wiem, że to polecenie nie jest poprawne, trzeba sth jak ten, który jest do przyjęcia dla matlab!)

Można żadnych matlab guru hep mi porównać algorytmy wdrażania sieci?

Czy chcesz symboliczne rozwiązanie lub numeryczne rozwiązanie?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back