RF odbiornika projektowania pomóc

K

kishore2k4

Guest
Ja próbuje projektowania bezpośrednim dół konwersji RF odbiornika do dekodowania 64-QAM 256-OFDM sygnałów.Częstotliwość wejściowa wynosi 600MHz-1000Mhz.Mam zamiar użyć następującego sygnału sieci

Anteny-> LNA (ADL5521) -> Quadrature Demodulacja (AD8348) -> Low Pass Filter (2MHz) -> 12-bitowy ADC Dual Channel (> 20MSPS) -> FPGA

W LNA ma postać Noise 0.8dB (typ) i I / P demodulatora ma postać hałasu 11dB (typowe).

Moje pytanie brzmi: Czy powyższe projektowania dobry, jak w wysokiej czułości odbiornik do 2MHz pasma kanału?Mój poprzedni wątek odnośnie Zero-IF konwersji prowadzić do sugerując że trzymać z IF wielkości próby, ale jest także ważnym czynnikiem dla mojego projektu.Czy IF wyrywkowa (pojedyncze lub podwójne konwersji) wydajność projektowania lepszych wyników?

Nie używać żadnej różnicy bufory do kierowania ADC ponieważ Quadrature Demodulacja (AD8348) basedband ma wbudowane wzmacniacze, które mogą bezpośrednio sterujà ADC.

Prosimy o propozycje zmian lub całkowicie różnych wzorów jak ja nigdy nie zaprojektowane RF związanych obwody przed.Dzięki.

Mam nie czytać poprzedniej dyskusji o Zero-IF, ale mam nadzieję, że zdają sobie sprawę z problemów, takich jak DC drift i hałasu z etapu dół miksera vco.

DC problemu można było uniknąć niektórych sprzedawców za pomocą niemal zerowa-IF.Ja nie badano tego, ale domyślam się, że chcesz iść do zbilansowaniem nieco więcej niż przepustowość / 2, aby zespół nie obejmuje 0Hz.

Będzie nadal opuścić VCO hałasu w swoim zespole, chyba że zmiana kilku ...

Czy uważają Państwo, krzemu tunery do wzoru?Istnieją od NXP i ST.
NXP można zakupić, ST jest trudne, jeśli potrzebujesz mniej niż 10 ^ 6 lub tak.

i może korzystać z LO czy pobierania próbek, zero, jeśli jest bardzo musiał impleelnt w discerete IC

khouly

Czy projektowanie dla wielkości produkcji?To sprawia, że różnica w których drzwi (na chipie decydentów) są otwarte dla ciebie.
Jeśli projekt dla niższych wielkości, można spróbować złapać puszkę-tuner.ALPY i LG nich, ale są one również diffucult się, i to jeszcze trudniejsze do uzyskania dokumentacji.
Przynajmniej to zaoszczędzi Ci problemów projektowania części radiowej.Większość z nich wyjdzie z IF z 36MHz, dla których zespół filtrów ceramicznych rezonatora są dostępne.
Następnie można (pod-) oraz próby, że jeśli utrzyma się w domenie cyfrowej.

I'm sorry, nie wiem czy ma żadnych książek na ten temat.
MakoLab opracowuje serię modulatory (QAM oraz COFDM) z upconvertors dla 50-1000MHz i 1000-2000MHz.Zajęło nam trochę czasu, aby faza hałas, wzmacniacz liniowość i stabilność na odpowiednim poziomie.

Dziękujemy za wszystkie pomocne odpowiedzi.Mam kilka pytań:

Nie mogłem znaleźć żadnego pojedynczego chipa bezpośrednich dla mojego tunera conversoin częstotliwości interesów.Od sugestie postanowiłem użyć Low-IF (Quadrature demodulacja) z tej samej konfiguracji, jak wspomniano w pierwszym postem.Mogę użyć, jeśli 6MHz do 2MHz kanał pasma.Nie chcę, aby przejść ponad 10MHz jak zostawi mnie trochę zyskać na przetwarzanie ADC.Mam nadzieję, obraz odrzucenia problemu zajmą się za pomocą quadrature downconversoin??

Czy są jakieś książki / samouczków, które zajmują się praktycznymi aspektami projektowania odbiornika RF?
espirit: Dziękujemy za propozycję, ale nie chcę używać tunera modułów, ponieważ zazwyczaj są bardzo drogie w niskiej średniej ilości wymogów takich jak moja.

Ponadto ktoś może sugerować, że posiada odbiornik łańcucha niskoszumowe rysunek i wysokiej liniowości, oczywiście z godnej handlu między nimi.Dziękuję.

jako niskie, jeśli odbiorca nie willbe także i obraz problemu,
a więc i potrzeba pewnego rodzaju filtrowania "obraz odrzucenia filtr, lub skorzystać z jednej z obrazu odrzucenia architektur

khouly

Myślę, że za niskie, jeśli struktura,
to lepiej użyć JEŚLI połowie szerokości pasma, tak aby obraz sygnału jest w sąsiednich kanałów, gdzie jest stosunkowo niewielkie zakłócenia.

może to być pomaga zaprojektować lna
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

W S11 w adl5521 jest słaba i musi pogorszyć swój wrażliwości, proponujemy zmienić LNA

cześć

patrz "RF Mikroelektronika" książki, przez Behzad Razavi.
h ** p: / / search.barnesandnoble.com/RF-Microelectronics/Behzad-Razavi/e/9780138875718

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back