referencyjny napięcia SAR ADC i komparator rezolucji

A

AOQ

Guest
Dear all:

Ja projektując 10b pojedynczego, redystrybucji opłat typu SAR ADC w 0.35um CMOS.
Napięcie zasilania jest 3V i moc budżetu 100uW.
Współczynnik konwersji wynosi 10 ~ 100KSPS.

Mam nadzieję, że do osiągnięcia kolejowego - kolei wejście zasięgu, więc muszę napięcia w pobliżu VDD / 2 na preamp z komparatora, wspólne wejście do właściwego trybu zasięgu.

Moje pytanie jest, w celu oszczędzania energii, i dont wanna projektowania bandgap na chipie.Od tego napięcia jest stosowana tylko do bram preamp, jest odpowiednia, jeśli po prostu użyć dwie duże litery (jak 5pF) jako napięcia Divider wygenerować VDD / 2 durning pobierania próbek fazie?

Jeśli nie,
to czy istnieje metoda, aby osiągnąć kolejowego kolei bez użycia offchip odniesienia?

Inną kwestią, o ile mi wiadomo, komparator offset nie wpływa na liniowość, offset anulowania nie jest konieczne.Więc dlaczego projektujemy komparatora użyciu dwóch niskie zyski Preamps zamiast wysokiej wygrać?w wyższej rozdzielczości?

Co jest głównym parametrem do określenia komparatora rozdzielczość?
Z symulacji, jednym dynamicznym zatrzask bez Preamps może mówi różnica około 0,1 mV!?Wydaje się niemożliwe ....
Należy zrobić nadbiegiem badania, aby sprawdzić rozdzielczość mojego porównawczej dla
SAR ADC?Wielkie podziękowania

W związku z zastosowaniem dwóch Preamps jest wysoki zysk speed.normally pierwszego etapu jest nieco mniejsze.Zysk w drugim etapie jest większa.

selina_wch napisał:

W związku z zastosowaniem dwóch Preamps jest wysoki zysk speed.normally pierwszego etapu jest nieco mniejsze.
Zysk w drugim etapie jest większa.

Cześć,
Na pierwsze pytanie .... jeśli odniesienia napięcia VDD jest to komparator projektowania byłoby bardzo trudne, ponieważ, gdy napięcie wejściowe jest komparator VDD, Preamps przejść do liniowego regionie, podczas gdy inne wejście siedzi na VDD / 2.Zamiast prostszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie niektórych technikę skalę wkładu do ADC przez ułamek i używać za-redystrybucji sieci ... z tego komparatora projektowania byłoby dużo prostsze.
Aby drugie pytanie ... każdą dostawę szamotanie lub ripples spowodowałoby poważne zakłócenia w Tobie r konwersji.Cyfrowe wyjścia zostanie uszkodzony i nie może zostać poprawiony później .... pamiętać LSB rozmiarze ~ 3mv.

pozdrowienia

cześć,

Dynamiczne komparatora jak zatrzask mogą pracować z dużą prędkością, a jego rozdzielczość jest słabszy niż statyczny porównawczego.Ale 0.1mv różnica nie jest trudny do dynamicznego porównawczego.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back