redukcja szumów głośnik?

A

ahgu

Guest
Jakie są sposoby na zmniejszenie hałasu w głośniku? Mam szum z mojego głośnika od otuput z kodekiem, nawet wyprowadzanie zero. Moja konfiguracja: DAC ---> output różnica -> 10X wzmacniacz (mostek połączenia). Od pewnego pomiaru znalazłem hałas z DAC jest wyższa niż ziemi chociaż Wyjścia 0. Ponadto, jest hałas w obwodzie, które przyczyniają się do głośnika przed 10X wzmocnieniem. I zmierzyć napięcie AC poprzek niektórych punktach. Nie wiem, jak zmierzyć poziom hałasu, pomiar napięcia AC przy użyciu DMM 6.5digit jest jedynym sposobem można myślę. Regulator: 0.4mV wyjście DAC na 0: 0.8mV. Wejście do wzmacniacza jest 0.4mv min nawet DAC jest usuwany. Z tych kombinacji, słyszę szum z głośnika. Teraz, jak można usunąć szum? To wydaje się trudny problem.

Czy masz oscyloskop z wysokiej wzmocnienia kanału wejściowego? Fali hałasu może sugerować, co powoduje hałas.

Hi ahgu Pomiar hałasu z DMM jest prawie inpossible. Dla prawidłowego pomiaru potrzebny jest oscyloskop. Według mnie swój akustyczne generowane w DAC lub wzmacniacza. Czy hałas nadal istnieje, jeśli krótkie wejście wzmacniacza (DAC nie podłączony)? -> Może być tak, że kondensator jest hałas źródło Jeżeli wzmacniacz sam nie wytwarza hałasu, jest możliwe, że DAC generuje ją. Często problem, że przetwornik ma analogowej i cyfrowej dostaw. Czy Twój analogowy zasilania (jeśli masz obie) właściwe? Czy masz na tyle oddzielenie-C, w pobliżu DAC? Greets

nomally hałasu jest wysoki u sygnał częstotliwości może elimninate że stosując jakieś dolnoprzepustowym filtrem odrzucających hałas o wysokiej częstotliwości. będzie imrove rzeczy trochę. również ludzkie ucho nie słyszy wszystkie częstotliwości, ale przy użyciu filtrów zmniejszy clearity trochę

Jestem przyzwyczajony do wzmacniaczy. Jeśli po shotting wejścia wzmacniacza lub bez podłączonego DAC hałas jest nadal istnieje, to prawdopodobnie może być z linii naziemnej. sprawdzić połączenia GND dobrze. może to wynikać z ur PCB. Gdybym wiedział więcej szczegółów ur pracy chciałbym wiedzieć, jak pomóc więcej

Hi, W pełni rację. Jeden punkt uziemienia powinny być stosowane, prawda?. I w obliczu tego rodzaju hałasu.

Możesz sprawdzić i zobaczyć, czy szybkim EDGE czas narastania jest harmoniczne nie są sprzęgła do śladów głośnikowych. Ewentualnie uziemienie gwiazda do głównej płaszczyzny podłoża pomoże. Potrzebujesz więcej informacji. W takich przypadkach układ ma wiele do czynienia z hałasem ....

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back