R1 ogrzewania wskazanie opto powrotem

H

haseeb123

Guest
Witam mam problem z obwodu jak w załączeniu. R1 (25 W / 15 Ohm) nagrzewa się zbyt wiele. Mam zamiar wrócić wskazanie, że moje lampy 1 i 2 nie powiodło się. Gdzie jest napisane (LP_Fail Aby PIC), to jest to pin że jest wyciągnięta HIGH gdy transoptor wyłącza się automatycznie w przypadku awarii lampy. Używam 24VDC. Problem nie programowania ani PIC, ale jest transoptor wskazanie to rzeczywiście z powrotem, że chcę i wydaje się, że istnieje luka w obwodzie. R1 ponad nagrzewa zbyt wiele zbyt szybko. Moje lampy każdym losowaniu 1amp prąd @ 24VDC. Jeśli by przejść transoptor i R1 i podłączyć 24VDC bezpośrednio, nie mam problemów, a światła doskonale współpracują z nie w kwestiach ciepła. Próbowałem wysokie / niskie wartości R1 i wyższych W jak dobrze, ale grzanie się R1 jest daleko do wielkich i u można powąchać płonie! Proszę może ktoś zaproponować poprawki do ponad problemu ogrzewania lub zaproponować inny sposób płaszcz z powrotem wskazanie do PIC w przypadku mojej awarii lampy. Haseeb

Nie wierzę, że obecna rezystor sens ma 15 omów. Ale żeby w rozsądnym mały spadek napięcia rezystor sens, potrzebny jest bardziej wrażliwe prądu detektora. Istnieje wiele możliwych rozwiązań, nie wiem, co jest odpowiednie dla Ciebie: - za pomocą strony wysokiego prądu IC sensie - za pomocą OP wzmacniacza różnicowego - przy użyciu dwóch tranzystorów PNP w aktualnej konfiguracji mirror.

Dziękuję bardzo! Nigdy nie myślałem o tym w ten sposób .... a wyjaśnione bardzo dobrze i ma to sens. Postaram się to, co mówisz i jeśli problem będzie się do ciebie. Jeszcze raz bardzo dziękuję Haseeb

Witam mam tylko skutecznie rozwiązać problem. Miałem do zasilania w obwodzie 18V DC zamiast 24VDC i również zmieniły rezystor 3R0 / 25W i to rozwiązało problem ogrzewania pomyślnie. Teraz mam ten sam problem, R1 na ogrzewanie, ale jest to teraz dla AC 24V wersja płytki. Jestem napędzający dwie żarówki halogenowe na 24V 50W każdy. Thats o 2Amps na lampę. Schemat jest zamknięty. Próbowałem feedng w 18V AC i zmiany R1 do 25W 1R0 ale przegrzanie R1 ma miejsce. Proszę może ktoś spojrzeć na mojego schematu (w załączeniu) i sugerują, co może być źle i dlaczego jest R1 ogrzewania zbyt szybko i zbyt gorący? Dzięki Haseeb

Musisz zrozumieć, że moc na rezystorze będzie P = I ² * R tak na 1 ohm i 4A masz 4 ² * 1 = 16W 4 ohm i 4A masz 4 ² * 4 = 64W z drugiej strony obecny będzie niższa ponieważ 12V/100W żarówki (średnio) będzie miał opór 1,44 ohm więc w zależności od wartości R1 będziesz miał znaczny spadek napięcia, a prawie połowa obecnej niż 4A. Użyj niskim rezystor 0,1 ohm lub nawet mniej, będzie lepiej i wykorzystanie wzmacniacza różnicowego do wzmocnienia napięcia można uzyskać z R1. Jeśli przeniesiesz R1 w dolnej części (od strony gnd z urządzeń sterujących) byłoby łatwiej podłączyć wzmacniacz albo musisz użyć dodatkowego rozdzielacza. Alex

Być może rozwiązać problem, ale może chcesz spojrzeć na to rozwiązanie (w załączeniu): Redakcja: HiCurrSns_01.png jest dla zasilania DC

Dziękuję bardzo będę wyglądać w tej nowej konstrukcji. Ciepłe Haseeb Pozdrawiam

Dla AC, I zaprojektowane tego ... Edited: Jeśli można uzyskać duży prąd diody możesz dodać dwa równolegle (i odwrotnie) do Rsns. Być może trzeba obniżyć wartość Ri (obecnie jest to 220 Ohm). Te dwie diody zmniejsza rozpraszanie ciepła od napięcia prądu zmiennego na Rsns będzie ograniczony do przodu napięcia każdej diody. Pdis (około) = 1 * Irms * 0,9 Edytowane: Rsns wartość z diodami należy zwiększyć (powiedzmy do 2,2 Ohm lub nawet usunąć) opuścić większość obciążenia przepływ prądu w diodach. Wartość Ri zależy na średniej różnicy między przednią napięcie diody mocy i IR LED (w optoisolator). Ri w tym przypadku może być tak niskie, jak 10 Ohm. Jak FVM wskazał, to podobne rozwiązanie jest twój bynajmniej najlepszy ze względu na stosunkowo wysokie wydzielanie ciepła w czujniki prądu.

Twoje sugestie są nadal niekorzystne oryginalnego projektu, który został nieuzasadnione duży spadek napięcia. Specyfikacja jest do wykrycia 1 niezawodnie i przewozić do 2 A. Tak więc wariant tranzystora BJT będzie miała do około 3 rozpraszanie W mocy i transoptor wariant 6 W. Zobaczysz, dlaczego chcemy zastosować bocznik z niższy spadek napięcia i bardziej czuły detektor napięcia. Oprócz proponowanych rozwiązań, dedykowanych zawyżone poczucie IC lub standardowy wzmacniacz różnicowy, istnieje kilka opcji, np. dwa pnp tranzystory w aktualnej konfiguracji mirror. Spadek napięcia powoduje równowagi prąd lustro i odpowiednich prąd wyjściowy.

Masz rację FVM. Ale nie uważasz, że jeśli każdy z nas ciężko pracować, aby dać najlepsze rozwiązanie (na świecie), to tylko jedna z nas będzie musiał odpowiedzieć. Z drugiej strony, uważam, że askers są tak mądre jak wszyscy jesteśmy tak on / ona może wybrać najlepsze wygodne odpowiedź na jego / jej sytuacji po przeczytaniu wszystkich wiadomości (obwody, komentarze i uwagi). W moim przypadku, ponieważ nie mogę znaleźć i kupić łatwo mikrokontrolerów z ADC, a także być w stanie napisać ich programów montaż przy użyciu prostych narzędzi mam, ale używam zegar przerwać zmierzyć czas ładowania kondensatora, który może odzwierciedlać to, czego potrzebuję do pomiaru ... Jak coś jest zawsze lepsze niż nic. : Uśmiech: Rozumiem, o ile inni mogą nie być zainteresowani w każdym najlepsze rozwiązanie. : Wink:

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- post dodane o 21:41 ---------- Poprzedni post był na 21:11 - --------</span></span>
Dziękuję bardzo będę wyglądać w tej nowej konstrukcji. Warm Regards Haseeb
Zgodnie z sugestiami dla AC obwód, możemy zmniejszyć rozpraszanie na Rsns (wersja DC) przez dodanie diody mocy, ale będzie to wymagało również podzielić Rsns do dwóch rezystorów. Jeśli jesteś zainteresowany, będę przerysować go ponownie (z diodą). Kerim

Hi Kerim dzięki za propozycję i pomoc. Tak na pewno bym zainteresowany przerysować schemat od Ciebie w odniesieniu do wersji diody, jak powiedziałeś w swoim ostatniego postu. Prosimy możesz dodać go tutaj. Im nadal otwarty na opcje i wypróbowanie różnych sztuczek, by zdobyć rozpraszanie ciepła w dół. Im ciągle pracujemy nad tym i aktualizacji, z wyników. dzięki Haseeb

Przykro nam, ale jesteś pewna, że nie można śledzić, co zostało zasugerowane przez FVM (post # 11) za pomocą IC (lub równoważnym), do której Alex, o których mowa (post # 12)? Nawet przez dodanie diody, disspiation nie będzie na tyle niska, choć niższe niż za pomocą rezystora. W przypadku, gdy nie mają wyboru, aby dodać diodę (jeśli DC) i 2 diody (równoległe i przeciwnie, jeśli AC) szeregowo pomiędzy wyjście zasilania i lampy (e), można sprawdzić po pierwsze, że odprowadzanie ciepła z dostępnych mocy dioda (y) (zastąpienie obecnego rezystor sensing) jest dopuszczalne? A może można również mierzyć diody przodu napięcia zwykłą woltomierz w najmniej: Dla DC: poprzez pomiar jego średnia wartość DC, ponieważ może nie być w stanie zobaczyć jego tętnienia. AC: meausre wartość AC choć miernik przyjmie sygnału mierzonego jako sinusoidalny (a nie quasi trapezowe). Kerim

Ok Dzięki Kerim do aktualizacji i sugestie dalej. Pozwól mi mierzyć wyniki i będę się do ciebie. Ciepłe Haseeb Pozdrawiam

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back