Różnice między używaniem tranzystor MOSFET i optoizolator jako przełącznik

M

maniac84

Guest
Hi guys, czekałem do projektowania innych ludzi i okazało się, że tranzystor może pracować jako przełącznik, MOSFET może być praca jako przełącznika, a opto-izolator może być praca jako przełącznik też. Czego chcę się dowiedzieć, jakie są mądre zastosowanie różnicy między tym 3 składników?

Hi, All odpowiedź odnosi się do SWITCH operację tylko tranzystor Mosfet może działać i inne środki zbyt. Baza tranzystora prąd trafi do nadajnika (NPN), kiedy jest stosowany jako przełącznik, w Bramie Mosfet prąd nie popłynie do kanalizacji. W optoizolator, będzie napędzać LED część, która zaowocuje bazę tranzystora bez kontaktu (poprzez światła), co spowoduje Collector Emitter do przepływu prądu, więc w daleko optoizolator pracy jak MOSFET, ale daje możliwość mają różne ziemia między bramą (podstawa) i wyjścia (kolektor / emiter). Nadzieję, że to jest jasne. M.Pathma

Dzięki za wyjaśnieniu. Ale to, co chcę wiedzieć jest użyteczną mądry. Kiedy tranzystor użyć jako przełącznik? Kiedy stosować MOSFET jako przełącznik? I kiedy użyć izolatora opto jako switch?

Witam, Dobrze, wyjaśnię w moich wzorów; Kiedy użyć tranzystora jako przełącznika? jeśli MCU należy przełączyć LED na-OFF, lub uaktywnić przekaźnik, lub dzwonienie lub ...., używam tranzystora NPN, bo I nie martw się o różnicy ziemi i bez problemu na ogromny przepływ prądu i wzrostu temperatury. Od NPN będzie odwrócić moją logikę, jeśli potrzebowałem niż inwestowanie logiki użyć PNP. Tranzystor jako przełącznik aplikacji z mA tylko większy prąd wytwarzają ciepło. Kiedy stosować MOSFET? Jeśli trzeba SINK bardzo duży prąd powiedzieć, 1000mA lub 5000mA, a następnie użyć Mosfet ponieważ niskie straty ciepła. Izolator opto jako switch? Gdy trzeba odizolować wejścia / wyjścia ziemi do ziemi systemu. Znowu to odsyłam do mojej logiki projektu, inne mogą mieć inne przyczyny. M.Pathma

Witam, Dobrze, wyjaśnię w moich wzorów; Kiedy użyć tranzystora jako przełącznika? jeśli MCU należy przełączyć LED na-OFF, lub uaktywnić przekaźnik, lub dzwonienie lub ...., używam tranzystora NPN, bo I nie martw się o różnicy ziemi i bez problemu na ogromny przepływ prądu i wzrostu temperatury. Od NPN będzie odwrócić moją logikę, jeśli potrzebowałem niż inwestowanie logiki użyć PNP. Tranzystor jako przełącznik aplikacji z mA tylko większy prąd wytwarzają ciepło. Kiedy stosować MOSFET? Jeśli trzeba SINK bardzo duży prąd powiedzieć, 1000mA lub 5000mA, a następnie użyć Mosfet ponieważ niskie straty ciepła. Izolator opto jako switch? Gdy trzeba odizolować wejścia / wyjścia ziemi do ziemi systemu. Znowu to odsyłam do mojej logiki projektu, inne mogą mieć inne przyczyny. M.Pathma
Tak, mogę powiedzieć, że różnica i przełącznikiem tranzystora MOSFET jest, że dla tranzystora, to stosować w niskiej bieżącej aplikacji jednocześnie dla przełącznika MOSFET, jest używany w wysokiej bieżącej aplikacji. Jeśli mój prąd 2A, należy użyć przełącznika tranzystorowego lub przełącznik MOSFET? Dla optoizolator, to kiedy jest czas, aby izolować teren IO i uziemienie systemu? Wszelkie przykład?

Hi, można użyć tranzystorów wysokich aktualnych ocen jako M.Pathma powiedział. Mosfets służy do zarządzania energią w ogóle. czyli masz urządzenie, które chcesz kontrolować. Możesz umieścić mosfet w szereg z tym napięcia zasilania urządzenia. Tak, że Twój MCU może i wyłączanie tego urządzenia w dowolnym nieokreślone czasie. Transoptory są stosowane przede wszystkim do projektowania SMPS, o ile wiem. Razie z drugiego na stronie pierwotnej (od podstawowej ma rzeczywistą ziemi, to nie zawsze jest podłączony do obojętnego, może być etap (linia) w zależności od tego, jak są włożeniu wtyczki do gniazdka sieciowego). W tym przypadku wszelkie fizyczne / elektryczne zasilania uszkodzi WTC. Więc trzeba pyhsical izolację. Następnie można użyć "light" do przekazywania sygnałów elektrycznych. To jest wewnętrzny z transoptora WTC. LED i tranzystor zdjęcie. Nadzieja pomaga

Dzięki za wyjaśnienia. Jeśli mój mcu które wyjście sygnału 5v włączyć innego urządzenia np. 74HC595, który przełącznik należy użyć? Przełącznik MOSFET, tranzystorowe lub Wyłącznik opto? I dlaczego?

HI, 74HC595 jest SIPO, co masz na myśli "turn-on", jeśli chcesz, aby podłączyć MCU I / O kufel do 74HC595 oraz przedłużyć seryjnego wyjścia twojej MCU równoległego (8-bit), a następnie połączyć je bezpośrednio, nie ma potrzeby jakiegokolwiek przełącznika, pamiętaj, MCU ma dobre SINK NPN podłączone do portu I / O, a słaby PNP na PULL UP, NPN jest wystarczająco silny do kierowania LED bezpośrednio (NPN). Niektóre dobre informacje na temat korzystania z 595, http://www.sparkfun.com/products/733 przeczytać komentarze użytkowników. M.Pathma

HI, 74HC595 jest SIPO, co masz na myśli "turn-on", jeśli chcesz, aby podłączyć MCU I / O kufel do 74HC595 oraz przedłużyć seryjnego wyjścia twojej MCU równoległego (8-bit ), a następnie połączyć je bezpośrednio, nie ma potrzeby jakiegokolwiek przełącznika, pamiętaj, MCU ma dobre SINK NPN podłączone do portu I / O, a słaby PNP na PULL UP, NPN jest wystarczająco silny do kierowania LED bezpośrednio (NPN). Niektóre dobre informacje na temat korzystania z 595, http://www.sparkfun.com/products/733 przeczytać komentarze użytkowników. M.Pathma
Chodzi mi o to, aby użyć jednego z moich MCU io pin wysłać sygnał do wyłącznika lub przełącznika MOSFET optycznym a następnie do władzy na (podać 5V na pin VCC) 74HC595. Myślałem tylko, że chłopaki MOSFET do zarządzania zasilaniem i regulację mocy?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back