Różnica między beta i gm

M

mona123

Guest
Kiedy chcieliby zastanowić beta i kiedy zastanowić gm projektowania przy użyciu BJT? Dzięki.

Myślę, że mieszanie BJT beta zysk z gm FET transkonduktancyjny. Beta jest to stosunek prądu do bazy collecter prądowe tj. prądu bazy Ib jest i wyjście jest prąd kolektora Ic. Transkonduktancyjny jest to stosunek prądu kolektora do napięcia wejściowego tj. brama jest bramą do Vgs źródła zasilania, a wyjście jest drenaż prąd Id.

ów nie jest prawdą. w BJT rpi = beta / gm. Ciekaw jestem, jest na ogół dużo beta waha nad procesem i czytałem w książkach, które należy zrobić beta niewrażliwe projektowania, więc zastanawiałem się czy gm mieć różne znaczenia w projektowaniu?

β = ΔIc / ΔIb AC sygnał β = Ic / Ib za punkt DC bias To jest aktualny zysk jest jednak gm gm parametr = Ic transkonduktancyjny / VΠ dla hybrydowego modelu pi

Miguel ów poprawne, ale to, co jest praktyczne znaczenie, że w projekcie?

Przy projektowaniu bjts użyciu, myślę, że β powinny być traktowane bardziej parametr tranzystora dołączony z procesu wytwarzania, np. β = 100 dla npn lub β = 20 dla pnp. Prąd kolektora jest podstawą obecnego pomnożona przez współczynnik β. Z drugiej strony, gm jest więcej parametrów, które użytkownik może dostosować w zależności od specyfikacji. W temperaturze pokojowej. gm może być przybliżona przez 40Ic, gdzie Ic jest obecny PSF (nie ac biassing). Tak więc w zależności co punkt P, który wybrano dla BJT, będziesz miał pewne gm.

Z praktycznego punktu widzenia, jeśli jest projektowany z dyskretnych tranzystorów BJT (w przeciwieństwie do projektowania układów scalonych), Beta podano w kartach tranzystor, gm nie jest.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back