Pytanie o złożonych cascode

• Thread starter lionelgreenstreet
  • Start date
L

lionelgreenstreet

Guest
Chciałem projekt składany cascode opamp w obraz ...
Użyłem Allen's Book z jego i metody uzyskiwania wielki zysk, ale bardzo źle offset.Aby zmniejszyć offset zwykle mogę zmniejszyć W cascode z obciążeniem (L ustalona jest w moim projekcie), ale Voutmin zmniejsza się również ... Jak można uzyskać taki sam zysk z małym offset?
Znalazłem, że jeśli W7 jest większa niż W6, offset jest znacznie zmniejszona, ale nie jestem pewien, że jest poprawny sposób rozwiązania tego problemu: metoda ta jest poprawne, czy nie?Dlaczego?
Dzięki za pomoc
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Domyślam się, że jest uruchomiony na problemy z M3 i M4 wchodząc liniowy regionu niż nasycenia głodu obecnych obecnie składane etapie.Można to sprawdzić poprzez weryfikację na ile obecne poziomy w każdą nogę wzmacniacza.

Jest parę rzeczy można zrobić, aby temu zapobiec:
1 - Make M15 już długość kanału z bardzo wąskiej szerokości i dokonać M6 i M7 całej szerokości kanału z krótkimi długości kanału.Proporcje (W / L) M15 muszą być mniejsze niż (1,5 * W6 * W3) / (L6 * W3 1,5 * W6 * L3), aby to działało poprawnie.
2 - Włóż spadek napięcia na źródło M15.Może to być rezystor, dioda lub diody MOS.Pozwoliłoby to uniknąć reguły w opcji # 1.Spowoduje to spadek napięcia wspólnego poziomu trybu pracy wzmacniacza (M7 pójdzie liniowych o napięciu dalej od 3 V pozytywne dostaw.) Przez około kwota samo jak spadek napięcia.Z dostaw 3 V oraz-3V, możesz mieć wystarczającą rezerwę mocy, aby to zrobić bez problemów zbyt wiele.
3 - Wzrost bieżących w M15.To wastefull obecnego, ale jeśli nie dbają o zużycie energii, to może być łatwo naprawić.

To jest mój obwód: Mam używany idealne źródła napięcia zamiast obecnego lustra w celu zmniejszenia problemów ... My obwodu spełnia wszelkie wymogi, z wyjątkiem wielkiego napięcia offset (jest reprezentowana na rysunku).W saturation.jpg mam rapresented VSD-VSG | VP | z Q5 i Q7: tak, gdy wartość ta jest większa od zera, tranzystor jest w regionie nasycenia.
Vbias2 uzyskano stan na Voutmax: kiedy Vout = Voutmax (= 1,7 V) Q5 i Q7 są w regionie nasyceniem i mają takie same VSD (jest ona równa punkt przecięcia w saturation.jpg zdjęcie).Q5 w regionie nasycenia większy zasięg to Q7, więc nie sądzę, że jest problem (jestem nowy w tej dziedzinie, więc nie jestem całkowicie pewien).
Jeśli zwiększa Is5, stał się mniejszy zysk
Jeśli Vbias2 zmniejsza, offset zmieniają się powoli, ale Voutmax jest znacznie zmniejszona
W przypadku obciążenia o cascode jest ograniczona, offset jest ograniczona, ale także Voutmin
Jak już mówiłem, jedynym sposobem na uzyskanie dobrych wyników jest W7 większa niż W6, ale nie jestem całkowicie pewny tego rozwiązania ... can you help me?
Dzięki za pomoc
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back