Pytanie o LNA i out-of-band odrzucenia filtr

G

ghb

Guest
Napisałem to w układach analogowych, jak również, ale tutaj wydaje się być całkiem dobry wybór za ... Potrzebuję wyjaśnienia cytowanym specyfikacji "Dla celów odrzucenia niepożądane sygnały, aktywnej części anteny GPS ma następujące out-of-band odrzucenia właściwości filtrowania wymagania mierzone na montaż anteny ...> 25 dB przy + / - 50 MHz 1575.42 MHz "Moje pytanie jest takie, załóżmy, LNA ma wzmocnienie 25 dB i był pomiar wydajności LNA. Zakładając, kalibrowane VNA Spodziewam się sygnały poza + / - 50 MHz do 0 dB (25 dB w dół od zysku) lub -25 dB (50 dB w dół z zysku) w celu spełnienia specyfikacji? I interpretować moje wymagania takie, że -25 dB filtr byłby wystarczający, czy to jest właściwy sposób myślenia? z góry dzięki

Out-of-band odrzucenia odwołania do pasma. Oznacza to 25 dB w dół z = zysk wzmocnienie 0 dB w Twoim przypadku.

Aby dać tego rodzaju specyfikacji w formie dB nie jest wystarczające. Myślę, że najlepszym sposobem wyrażania się dać w dBc formie. Np.: "25 dBc @ 50 MHz 1575.42 MHz" Oznacza to na + / - 50 MHz 1.575,42 sygnału musi być 25 dB niższy niż pożądany sygnał. Więc VSWR ma rację.

Myślę, że specyfikacja jest do filtra. jeśli filtr IL 0,5 dB, w offset 50 mHz powinien mieć odrzucenie 25,5 dB. Nic wspólnego z LNA, twój LNA będzie o przepustowości większej niż 100 Mhz i będzie wzmacniać zarówno w paśmie 1575,42 MHz i sygnał na przesunięcie 50 MHz prawie na tym samym poziomie. Sprawdź swoje odpowiedzi filtry, używając NA tym samym zakresie GV

Myślę, że takich specyfikacji oznacza, że ​​Sama antena musi mieć redukcji wzmocnienia 25 dB @ + /-50MHz bez dodatkowych filtrów. W tym dBc przypadku nie powinien być stosowany, ponieważ termin ten oznacza dB poniżej przewoźnika. Tym przypadku trudno związane z pomiarów VNA, ponieważ zwykle VNA nie używać do pomiaru anteny, przynajmniej w przypadku, gdy tłumienie 25 dB przy 50 MHz jest zaangażowana. Trudno, aby GPS LNA z dobrą hałasu i wydajność liniowości z takiej odpowiedzi wąskiej częstotliwości. Również biorąc pod uwagę, że wrażliwość najnowszych odbiorników GPS jest rzeczywiście KTB podejść tam prawdopodobnie żaden filtr preselekcji, więc ten spec jest związane jedynie z anteny. Wszystkie wymienione powyżej oznacza, że ​​VNA mogą być wykorzystywane wyłącznie do charakterystyki LNA i powinny wykazywać rzeczywiste parametry LNA bez anteny i nie będzie dniem 25 tłumienie anteny dB przy + /-50MHz.

Witam, Generalnie filtr ten projekt, jak myślę, może być rozwiązaniem z LC filtra lub filtra ceramicznego. Jeśli tylko elementy LC, może to osiągnąć 25dBc odrzucenia @ + / - 50 MHz. Jeśli chcesz sieci składnik LC dać 50dBc na tej częstotliwości, stracisz dużo poziom szumów inband. Filtr ceramiczny może być kosztowne, ale może dać dobre (np. 50dBc) odrzucenia outband nie tracąc wiele zyskać inband. To może być użytkowania częstotliwości lustrzane miksera lub innych trudnych wymóg blokowania, gdy masz uwagę system.

Aby jupitorcuu, Dla 1.5GHz filtr ceramiczny jest najlepszym i najtańszym rozwiązaniem, ale jeśli czytasz początkowe pytanie nie jest problemem dla autora.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back