Pytanie o analizy pętli wzmocnienia konwertera (CPM)

B

boxxang

Guest
Hello. Wszyscy. Jestem projektowania aktualny tryb boost Walutowy. Napięcie wejściowe jest od 1,5 do 2V, i wyjście jest 3v stałe. i Częstotliwość przełączania jest 1MHz, i prąd obciążenia 200mA. Tylko 3 elementy zewnętrzne mogą używać na pokładzie. Tak, można użyć cewki (2.2UH), kondensator wejściowy (2.2uF), kondensatora wyjściowego (2.2uF) i nie mogę zmienić wartości elementów zewnętrznych. Do projektowania konwerter doładowania, uczę się o fuction transferu Walutowy doładowania. Zrozumiałem w książce, że obecny tryb jest bardziej stabilny niż tryb napięciowy, ponieważ duże współczynnik tłumienia w bieżącym trybie sprawiają, że funkcja przenoszenia jednego systemu bieguna. (471 strony w podstawowych z Energoelektronika) Tak, zrozumiałem, w zasadzie współczynnik jakości (Q) z funkcji przesyłania prądu regulator tryb przełączania jest bardzo mała. Ale Gdybym caculate Q doładowania Walutowy (jak specyfikacja wspomniałem powyżej), to nie jest mała. (Użyłem równanie w książce, strona 470 z podstawowych ---) Chodzi o 1.86, więc Wygląda na to, kwadratowe systemu bieguna. Jeśli jest ktoś, kto mi powie, dlaczego taka sytuacja wystąpiła, prosimy o odpowiedź na mój temat. (Zastanawiam się, czy istnieje sposób mogę zmniejszyć wartość Q) iw tym przypadku, daj mi znać jak mogę zrekompensować tych systemów. z góry dzięki.

Wierzę, że te równania są CCM pracy. Czy na pewno działa na mocy CCM zamiast DCM?

Tak, racja. Chciałbym, aby konwerter działają w CCM nie DCM.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back