Pytanie na DAC

A

airace

Guest
Cześć wszystkim .... Ja projektując DAC WLAN aplikacji ...
Nie jestem w stanie zrozumieć jednej rzeczy o DACs .... prędkość jest qouted MSPS jako ..., a także zegar do DAC jest określona jako Fclk w arkuszach danych ..
.. który jest określany jako częstotliwości próbkowania

Pytanie: Jaki jest związek między Fclk & MSPS ... widziałem jeszcze jeden termin: częstotliwość aktualizacji .... może wszelkiego rodzaju duszy rzucać nieco światła na ten ....

Ja jestem pomylony, co jest co ... także częstotliwość pobierania próbek do DAC nie ma sensu (nie)

pozdrowienia,

Z tego co wiem, powinny one comform do siebie.1MSPS odpowiada 1MHz z Fclk.Jest to również aktualizacji stawki.DAC i używany jest z AD.

pozdrowienia

Częstotliwość pobierania próbek wskazuje, jak szybko wyjście DAC aktualizacje.Zwykle DAC's częstotliwością zegara jest taki sam, jak częstotliwość próbkowania, ponieważ większość DACs zabrać tylko jeden cykl zegara dla każdej konwersji.Jeżeli konwersji dwa cykli zegara w niektórych DAC (np. 16-bitowy przetwornik DAC z 8-bitowej magistrali danych wejściowych), to Fclk powinny być podwójne.

, które pokonuje się kilka mgła ... thanx ..... ale jest jedna rzecz
... na spec dla SFDR dla konkretnego DAC i am looking at mówi

SFDR, 400 MSPS, főút = 100 MHz ........ tak wówczas, gdy aktualizacja freq jest taki sam jak MSPS, tak samo jak Fclk = częstotliwość pobierania próbek, co jest főút ....... ...

Jest tak wiele warunków, które się do mnie pomylić na pierwszym miejscu ..

Thx

Főút jest, moim zdaniem, częstotliwość przeliczoną sygnału.Według Nyquist Theorem, częstotliwość pobierania próbek powinny być przynajmniej dwa razy sygnału częstotliwości.Więc jest różnica między częstotliwość pobierania próbek Fclk i főút.

hey SFDR jest dynamiczny zakres częstotliwości uboczne ... nie ma co u hav wskazana ...

thx

SFDR = uboczne Free Dynamic Range (tj. Dynamic Range również rachunkowości nieautentyczny sygnału)

Főút = 100MHz Wierzę, że powyższe dane liczbowe mierzy się sygnał próbą w tym freq.W ENERALNY SFDR zmiany pobierania próbek dla różnych prędkości.

nathan

tak SFDR zależy od częstotliwości próbkowania .... jest zasadniczo stosunek mocy sygnału do najwyższych harmonicznych w wyniku odbicia od / powyżej pasma Nyquist
i to jest powód i nazwie "F" - częstotliwości, ale w literaturze ..... co Hughes i Nathan mają wskazał znajduje /
poprawnie ......

SFDR jest określana często do bezpośredniej syntezy cyfrowej.

Wygenerowanie sine-sygnał z DAC na częstotliwość próbkowania wyższe niż wygenerowanie sygnału.
Więc, generowany jest sygnał-sine
np. 10MHz.Tak więc Twoja próbkowania stawki mogą być powiedzmy 100MSPS (> 2 * 10MHz: Nyquist)
SFDR jest elektrycznie różnica między sygnałem 10MHz i najwyższą bodziec.To może na przykład być bodźcem aliasingu na 100MHz.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back