Pytanie dotyczące zdegenerowany trybów?

S

sv1437

Guest
Wiem, że "Jeśli tryby mają tę samą częstotliwość rezonansową następnie są one nazywane jako zdegenerowany tryby". Więc moje pytanie brzmi: "Warto się przerodzić tryby naszego projektu lub starają się ich unikać iw jaki sposób określić, czy mamy zdegenerowane tryby". Każda pomoc jest mile widziana i Z góry dziękuję. -Sv

Myślę, że masz na myśli " cut off " częstotliwości zamiast "częstotliwość rezonansowa". Althouh nie jest bardzo zwykle, czasami warto się przerodzić tryby w naszym projekcie. Na przykład, w prostokątnym falowodzie z przekroju kwadratowym, tryby [TEX] TE_ {01} [/tex] i [TEX] TE_ {10} [/tex] są zdegenerowane. Ekscytujące te dwa tryby z 90 przesunięcia fazowego º jest użytecznym sposobem produkcji kołową polaryzację. Najczęściej oprogramowanie EM produkować ostrzeżenie w przypadku gdy masz port, który obsługuje tryby zdegenerowanych lub wiele trybów. Możesz oddzielić wielu portów, modyfikując liczbę trybów i można oddzielić zdegenerowanych tryby przez expliciting polaryzację trybu.

Dzięki danieldani. Dla falowodu: zdegenerowany tryby mają tę samą częstotliwość odcięcia. Dla rezonatorów wnękowych: zdegenerowany tryby mają ten sam częstotliwość rezonansową. Myślę, że to jest odpowiedź: To zależy od wniosku czy potrzebujemy zdegenerowanej trybu lub nie, możemy dowiedzieć się, czy istnieje lub nie patrząc na E-pola dystrybucji. -Sv

Zdegenerowane tryby są bardzo przydatne w projektowaniu dwa filtry tryb, w którym jeden zrealizować 2-biegunowy filtr tylko jedna (fizycznego) rezonatorów i 4-biegunowego filtr z dwoma fizycznymi rezonatorów. Jest również łatwa do wprowadzenia przekrój sprzęgła między rezonatorami do realizujących eliptyczne lub quasi eliptycznych filtrów.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back