pytania testu atenna dzięki

A

aaronwlee

Guest
Chcę przetestować sytuacji promieniowania (moc i strukturę) niektórych niektóre anteny, które nabywane od didikey.Wszystkie anteny i do testowania jest produktem komercyjnym.W mojej szkole jest izba badania i mam kilka pytań:

1) Jak zdobywam sygnał do anteny?Czy muszę stworzyć system RF na pokładzie PC siebie czy mogę po prostu karmić sygnał z generatora funkcji anteny

2) Chciałbym również w celu zbadania sytuacji przekazywania izotropowe źródło punktowe w różnych ścieżek, ale w jaki sposób można zaimplementować izotropowego źródła, to jest standard komórek w komorze badań?

Dzięki

Aaron

Cześć,

Jeśli masz generatory sygnałów, które działają do żądanej częstotliwości i mocy, można bezpośrednio paszy z generatora sygnału.

Zwykle do pomiarów trzeba 2 anteny z nich otrzyma Twoje DUT (badanego anteny, Digikey jeden) i inne anteny izotropowej, który służy do odbierania sygnału z anteny.Jeśli laboratorium tej anteny będą tam dostępne.

Pozdrowienia
GV

Feed bezpośrednie anteny z generatora przy 50 ohm kabel koncentryczny, a do zastąpienia użycia λ / 2 antena dipolowa (rezonans z taką samą częstotliwością jak antena Digikey).

Aby znaleźć zysk w dBi (antena izotropowa) z Dipol przyrost DBD:

Zysk λ / 2 Dipol dBd = 2,15 dBi

Dzięki tym dwóch panów

Więc mogę znaleźć izotropowo anteny standardowej komórki do przeprowadzania testów, a nawet jeśli nie mogę, mogę nadal korzystać z dipol i obliczyć wynik równoważny

Zazwyczaj anteny odbiorczej jest ustalana w taki test.Oznacza to, że można użyć anteny o znanych korzyści.Generatora sygnału jest wskazane źródło wzbudzenia, ale nawet w tym przypadku lepiej jest móc go przez 3 lub nawet 6 dB tłumienia.Zapewni on, że nie może liczyć straty niedopasowania.Z RL = 10 dB straty niedopasowania jest o 0,46 dB, więc nawet z 5dB tłumienia jesteś wystarczająco bezpieczne.

Bardzo dziękuję i sprawdzić listę wyposażenia komory w mojej szkole:

Screen Room Station z następujących urządzeń
(1) Lundren 7ft x 7ft pokój ekranu, testowane na tłumienie 90dB przy 915 MHz
(2) Cyfrowy oscyloskop, 500MHz, 2 kanały, IEEE488 interfejsu GPIB, Tektronix model 3052
(3) Spectrum Analyzer, 9K-1800MHz, IEEE488 interfejsu GPIB, HP8591E
(4) Vector RF Network Analyzer, 300K-3000MHz, IEEE488 interfejsu GPIB, HP8714ES
(5) arbitralnych Function Generator, IEEE488 interfejsu GPIB, HP33120A
(6) Generator impulsów, 50MHz, 0.1uS, dane o dynamice Model 5708
(7) Signal Generator, 250K-1000MHz, IEEE488 interfejsu GPIB, HP8647ACzy pokój ekranie tylko pracuje na 915MHz lub mniejszą częstotliwością?Myślę, że należy je przetestować anteny na inną częstotliwość.

Czy jest to lista dość moich badań

Dzięki

Aaron

Cześć,

Pokój Screen - Daje tłumienie 90dB przy 915 MHz.It doesnt mean to jest ograniczone do takiej częstotliwości sam.tylko tłumienie będą różne na innych częstotliwościach.Możesz użyć tego obiektu dla wszystkich pomiarów, powiedzmy 500 MHz do 1 GHz.no issues.

Masz generatora sygnału, który działa upto 1 GHz, możesz użyć tego kanału do anteny.
Antena tam nie ma na liście urządzeń, może być masz inne akcesoria / listę składników, sprawdź czy anteny izotropowej jest tam żądaną częstotliwość pracy.

pozdrowienia
GV

Hold it ...!!!!!
Did you say pokój ekranu ?.... pokój ekranu Lindgren
a jak klatka Faradaya, a chcesz korzystać
go do pomiaru anteny ?..... coś jest nie tak
w tym zdjęcia lub mylę .....

Hi Jallam,

Myślę, że masz rację, jego po prostu pokój tarczy RF, nr amortyzatory ...

http://www.soe.ucsc.edu/administration/labs/LabDescriptions/BE161_description.html

Aaron do sprawdzenia, czy obiekt jest tylko tarcza pomieszczeniu lub komorze bezechowej przed przystąpieniem.

http://www.ets-lindgren.com/page/?i=RFMicrowave
http://www.ets-lindgren.com/pdf/AMS-8200.pdf
Ostatnio edytowane przez GVVIN dniu 23 czerwca 2008 3:00, edited 1 time in całkowita

90 dB tłumienia nie jest złe.Twój pokój ekran jest prawdopodobnie dobre.Ale to jest numer podany na papierze.Jeśli chcesz sprawdzić, spróbuj użyć telefonu komórkowego w komorze.Jest to łatwe i dobre egzaminu praktycznego.

Pamiętam przypadek, gdy ja i mój szef (CTO firmy) siedzieli w klatce i do testów, gdy moja żona nazywa mnie.Rozmawiałam z nią, a następnie zrealizowane, co się stało.Wszystkie wyniki badań zostały porzucone i zaczęliśmy od zera po zbadaniu klatki i usunięcie przyczyn osłabienia tak źle.

Z pozdrowieniami,
RF-OM

Chcę przetestować sytuacji promieniowania (moc i strukturę) niektórych niektóre anteny, które nabywane od didikey.Wszystkie anteny i do testowania jest produktem komercyjnym.

***** Moja pierwsza myśl to, co próbujesz test?Jakie cechy?Co częstotliwości (bardzo ważny, ponieważ określa etap, w jaki sposób test)?Co to jest antena robić w pierwszej kolejności?Od wszystkich widzę w tym punkcie badań może być wielkość i charakterystykę wagi.Pomyśl o opisujący twój punkt wyjścia i ostateczne cele w swoim pytaniu.Odpowiedzi, jelita mogą być bardziej pomocne.***** Warto również do zapoznania się z ogólnych pomiarów testowych anteny.ETS Lingren ma doskonałe broszurę na ten temat chociaż wskazywały na EMI / RFI, zamiast anteny w szczególności.Kraus jest inny pomocne odniesienia, aby rozpocząć.***** Gdy masz pomysł cele badania to ma sens iść dalej i sprawdzić, czy masz odpowiedniego sprzętu.

W mojej szkole jest izba badania i mam kilka pytań:

1) Jak zdobywam sygnał do anteny?Czy muszę stworzyć system RF na pokładzie PC siebie czy mogę po prostu karmić sygnał z generatora funkcji anteny

***** Chyba nie.Pobierz jeden z profesorów lub technik laboratoryjnych, które pomogą Ci zacząć.Prawdopodobnie nie musieliśmy zaczynać od zera ziemi.

2) Chciałbym również w celu zbadania sytuacji przekazywania izotropowe źródło punktowe w różnych ścieżek, ale w jaki sposób można zaimplementować izotropowego źródła, to jest standard komórek w komorze badań?

***** Doskonały dookólna antena jest fikcją.Ludzie używają zwykle dipole zbliżenie omni.Naprawdę trzeba się uchwyt, co chcesz przetestować, a potem będziesz się bardziej prawdopodobne, aby uzyskać sensowne rady z tego forum.

***** Przy okazji pokój ekranie prawdopodobnie nie jest to, czego szukasz przetestować anteny.Co prawdopodobnie konieczne jest komorze bezechowej lub znacznie zakres dziedzinie.Wystarczy odgadnąć, o ile nie wiem Celem niniejszego badania.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back