PWM lub D / A silnikowych kontroli?

A

ahgu

Guest
Każdy ekspert obecnie nie miałby wiedzieć?
który jest preferowane?jakie są tradeoffs.

dzięki
ahgu

Pacjent powinien być bardziej praktyczny, jaki rodzaj kontroli nie chcemy wdrożyć?
PWM Everyway jedna metoda jest preferowana.
Stark.

Zrobiłam kilka badań:
PWM zazwyczaj 10bit rozdzielczości (1024) poziomach.20kHz x 1k = 20Mhz.jeśli goto 12bit rozdzielczości,
musisz 80Mhz zegara.

Ale DAC 16bits jest łatwo dostępna.Ale jest to element zewnętrzny.Wszelkie uController, który 12bits DAC?

I trzeba zrobić miejsce lokalizacji, Moje kodera ma 512lines -> 2k użyciu quadrature kodowania.Jak wybrać PWM lub DAC rozdzielczości?dzięki
ahgu

Rezolucja jest speek z (10-bitowy PWM vs 16-bitowy przetwornik DAC) nie jest istotne dla pozycji rozdzielczości.Koder Rezolucja jest bardzo ważne.10-bitowej rozdzielczości PWM (w moich doświadczeń) została dobrze.Oczywiście istnieją inne czynniki, które absolutną dokładność pozycji.

Cytat:Dnia 2001-08-31 17:26, ahgu napisał:

Zrobiłam kilka badań:

PWM zazwyczaj 10bit rozdzielczości (1024) poziomach.
20kHz x 1k = 20Mhz.
jeśli goto 12bit rozdzielczości, musisz 80Mhz zegara.Ale DAC 16bits jest łatwo dostępna.
Ale jest to element zewnętrzny.
Wszelkie uController, który 12bits DAC?I trzeba zrobić miejsce lokalizacji, Moje kodera ma 512lines -> 2k użyciu quadrature kodowania.
Jak wybrać PWM lub DAC rozdzielczości?dzięki

ahgu

"Muszę zrobić miejsce lokalizacji, Moje kodera ma 512lines -> 2k użyciu kodowania quadrature. Jak wybrać PWM lub DAC rozdzielczość?"

Jeśli chcesz użyć DAC, należy użyć analogowy wzmacniacz silnikowych kierowcy.Ale innego wyboru, możesz użyć do napięcia PWM konwerter do mostu moc silnika kierowcy.

Możesz wybrać dowolną rozdzielczość PWM lub DAC.Jeśli zwiększy resolutuion z PWM, napięcie zaszumieć kontroli napięcia i acustic zmniejszenie hałasu.Twoja silnikowych characterisric bardzo importand dla PWM rezolucji wyboru.

Spróbuj przez 8-bitowe i jeśli dont like systemu performans następnie wzrost 9 bitowe ..10 bitów ..

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back