pull-down dla FDV301N N-FET

T

treitmey

Guest
Mam przekaźnik, który jest napędzany z PIC 18F452. To jest napędzany z FDV301N N-FET. Umieściłem 10k w szereg z uC pin, aby ograniczyć prąd do FET. Teraz chcę umieścić rozwijanego na kołku, gdy mikrokontroler jest reset i pin jest ustawiony jako wejście. więc nie chcę wejście do pływać, więc chcę umieścić rozwijanego na jej temat. Moje pytanie jest, należy ściągnąć go przed lub po 10k, że jest tam .. i co powinno być wartości rezystorów. Moje myślenie jest, że jeżeli rezystor jest na Micro pin kontrolera, a pin jest wysoki, to nie będzie dzielnika napięcia. +5, Wyn1, wyn2, GND, i że FET nie będzie widać +5 V. Co to jest matematyka, że należy użyć do obliczenia ruchu oporu. http://www.fairchildsemi.com/ds/FD/FDV301N.pdf

Twój układ będzie miał duże turn_on i czas turn_off pomocą 10k rezystor w szeregu z FET bramy (ze względu na pojemność bramki na przemian), ale jeśli to nie jest problem to jest OK. Chciałbym sugeruje, zmieniających się wartości około 100Ω, jeśli potrzebujesz szybciej przejść. Więcej napięcia na bramie dolnej Rds_on, więc miejsce rozwijanego rezystor na pin wyjście mcu (przed bramą jest rezystor). Przypuszczam, że przed wejściem reset lub spania tryby włączeniu FET off, więc rezystor pull_down może mieć dużą wartość, ale wystarczająco niskie, aby uniknąć hałasu od wpływu na pin mcu. Dobrym punktem wyjścia byłoby 10k, ponieważ nawet jeśli Zapomniałem do turn_off FET przed wejściem reset, czas, aby go wyłączyć będą takie same jak w rzeczywistym obiegu.

I co masz na myśli. Czy możesz mi powiedzieć w jaki sposób można obliczyć 100 ohm rezystor bramkowy. To, co mam mieć problemy. btw niepowiązanych znalazłem notatkę o tym, jak calc moc rezystora brama patrz niżej> rezystory bramy są w szereg z bramy, ale wszystkie są napędzane> z jednego źródła. > Średnia moc rozproszona w rezystora brama jest o P = C * F * V ^ 2, gdzie C jest całkowita pojemność skuteczne bramy, Miller tym F = przetwornica częstotliwości V = napięcie napędu. Tak więc obliczyć, że i sprawdzić, czy jest w rezystor w specyfikacji straty mocy. John

Jak zamierza Pan prowadzić przekaźnik Przypuszczam, że nie będziesz w wysokie częstotliwości przełączania (także poniżej zakresu kHz). Rezystor bramkowy serii jest przydatna z dwóch powodów: 1 - Aby uniknąć drgań ze względu na wysokie bramy pojemności 2 - Aby uniknąć wysokich prądach uderzeniowych podczas przejścia (także ze względu na pojemność). Tak, to jest bardziej bezpieczne zachowania integralności portu PIC niż cokolwiek innego. Wartość 100Ω jest (moim zdaniem) najniższy, że jest bezpieczny dla PIC (ale możesz spróbować się do 10Ω jeśli chcesz, nawet bezpośrednie połączenie będzie działać) i jednocześnie zapewnia szybkie przejście. Należy pamiętać, że przekaźnik jest znacznie wolniejsza niż FET. W odniesieniu do rozproszenia energii, nie zauważy w tym obwodzie i może używać mocy chcesz. Nic nie musi być obliczany w tym obwodzie. Ponadto, nie Zapomniałem umieścić wybiegiem dioda równolegle do cewki przekaźnika w celu ochrony FET (1N4148 działa dobrze). Pozdrawiam

OK. Rozumiem. Tylko ograniczenie prądu dla ochrony PIC pin. jak dla diody. Rozumiem. D5 zobaczyć pobrania obrazu.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back