Przetestować różne IC z mikrokontrolera

C

conanhaha

Guest
Jestem budowy IC tester z mikro-kontrolera. IC i badania to op-amp i 555 Timer, a później może być cyfrowe Logic bramy IC. W jaki sposób należy zsynchronizować wszystkie inne IC testu za pomocą mikro-kontrolera? Na przykład, różne pin IC, ale różnych Vcc, GND, innego wejścia i tak dalej. Co należy zrobić, aby przetestować te różne IC z mikro-kontrolera? Poza tym, używam komparator okienkowy dla wyjścia badań, napięcie wyjściowe 13-14V i 0V. Co należy użyć do ustąpienia napięcia do 5V aby zmieścić się w mikrokontroler? Jak słyszałem od niektórych osób może korzystać z najwyższej do najniższej shifter, to jest ok?

Witam W tym celu, że trzeba będzie użyć osobnego DAC (cyfrowo-analogowy) na każdym pin IC próbujesz naśladować i ADC na każdym pin próbujesz testu - to sprawi, że skomplikowana konstrukcja .. .. Jeśli nadal w nim ... następnie [color = blue] Analog Devices i MAXIM [/color] produkcji wielokanałowych DAC IC jest to nieco kosztowne urządzenia, ale można spróbować poprosić o próbki. Wszystkiego najlepszego Bobi [color = blue] specjalista mikrokontroler [/color]

Hi ~ Czy to jakieś inne pomysły do testowania wszystkich IC z mikro-kontrolera? To dlatego, że mój budżet projektu jest ograniczona i wysoki koszt projektu nie powinny być realizowane. Moje obawy wykładowca jest sprawdzenie więcej układów scalonych, a nie charakterystyczne dla pojedynczego układu scalonego. Wszystkie układy scalone, które do badań jest umieszczana w tym samym gnieździe IC. Więc jest to, że inne łatwiejszy sposób korzystać mikro-kontrolera do synchronizacji testowania kilku rodzaju układy scalone?

Jeśli zamierzasz przetestować układy scalone z różnych napięć zasilania, to na pewno trzeba albo DAC lub innych obwodów zasilania potrzebne napięcia do badania układów scalonych. Również w takim przypadku musisz odpowiednie liczniki podłączyć IC wyjścia do uC. Najlepsze, co możesz zrobić, to podjąć decyzję o zastosowaniu układów scalonych dostarczany z jednym napięcia, powiedzmy 5V. To uprościć projekt bardzo. Gdy sprzęt jest gotowy musisz zdefiniować wektory testowe dla DUTs i podpisów odpowiedź swój uC będzie porównać z rzeczywistymi odpowiedzi z testowanych układów scalonych. Widziałem raz w projektowanie takich tester TTL urządzeń. Myślę, że została wydana przez Steve Ciarcia w magazynie Byte w połowie 80-tych. Być może są jeszcze dostępne pliki PDF ... Poza tym, jeśli zdecydujesz się na badanie tylko TTL, konstrukcja nie jest takie trudne;) Wszystko czego potrzebujesz to obszerna pamięć do przechowywania wektorów testowych, i oczywiście prosty 8-bitowych uC z wystarczającą liczbę pinów I / O.

Hi ~ Dzięki za odpowiedź ~ część czuję trudno jest mi potrzebne do testowania różnego rodzaju IC które składają się z Analog IC i Digital IC. W pierwszym etapie I należy zaprojektować dla op-amp test. W celu realizacji takiego testu miałem zaprojektować komparator okienkowy i porównać napięcie jest w zakresie, czy nie, i tylko z niską i wysoką moc (shifter lv do 5V) z powrotem do uC. Po tym analogowy wzmacniacz operacyjny testu, potrzeba dalszego wzmocnienia go przetestować różne inne IC, takich jak Digital Logic Brama IC (7408, 7486, 7432), Flip Flop, 555 Timer i tak dalej. Część i nie rozumiem, jak mogę sprawdzić te różne rodzaje IC razem w 1 testerze IC? Jest to mylące dla mnie: cry:

Z pewnością musi wiedzieć, jaki IC będziesz test, aby móc budować wektorów test dla nich. Gdy już wiesz, musisz zdecydować, jakie parametry będą badania. To może zadecydować o swój projekt HW. Dla wysokiego napięcia trzeba obwodów interfejs, który można zastosować żądane wektorów i zwrotne odpowiedzi na uC dla porównania. Jeśli wymagają badania charakterystyk dynamicznych, Twój projekt będzie dużo bardziej wymagających niż tylko do pomiaru statyczne. First things first. Zdecyduj, co i jak masz zamiar przetestować. Thats punkt wyjścia.

Hi ~ Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Postaram się zdecydować, co jest drugim co do IC, że ja będę testu po skończeniu testu na 741 op-amp. Na razie po prostu zbudować jakiś układ kontroli analogowych IC test op-amp. Po tym zrobię jakieś badania sposobów na testowanie tych 7408, 7486, 7432 IC i tak dalej. Jest to przykład, że układ i skonstruować, aby sprawdzić op-amp. Jeśli napięcie wyjściowe wzmacniacza operacyjnego jest w zakresie 0-5V, to wyjście komparatora okno, w słabych. Jeśli napięcie wyjściowe wzmacniacza operacyjnego jest poza zakresem, to wyjście będzie zajmował wysokie ~ 14V tak. W tym 14V, należy używać wysokiej do niskiej shifter poziom do paszy w mikrokontroler prawo?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back