[PRZENIESIONY] RCD i pytania MCB

N

neko_whisker

Guest
Witam, Czy to prawda, że ​​istnieją dwa typy ochrony w każdej jednostce elektrycznej konsumenta? RCD i MCD? Poproszono mnie o pomoc zastąpić zepsute gniazdko elektryczne w moim dobrym przyjacielem domu w nocy. Po sprawdzeniu z MCB i gniazdka elektrycznego, wyłączyłem MCB, który jest połączony że zepsute gniazdko elektryczne. Dlaczego wyzwalania RCD, gdy byłem wymiany gniazdka? Udało mi się zastąpić gniazda throughtout blackout w nocy z pochodnią. Twoja pomoc zostanie doceniona Clement

Przepraszam za mój zły angielski. powiedziałeś o wyłącznik typu Pozostałe Urządzenia prądu (RCD), jeśli mamy przeciek w sieci elektrycznej a następnie RCD może pęknąć energii elektrycznej. Myślę, że drut lub urządzenie może mieć mały przeciek do ziemi (budowa domu) w momencie wymiany.

Nie są one różne dla każdego celu. Są one połączone w tej samej jednostce. Myślałem, że z off MCB, byłoby wystarczające i bezpieczne zastąpić gniazdka elektrycznego. Live przewód nie powinien być żywy z off MCB. Czy zwarcie neutralne i ziemi powoduje drutu wyzwolenia RCD? Łaskawy

Jak to nie ma odpowiedzi? Czy jestem w niewłaściwym miejscu? Myślałem, że coś nie tak blisko elektroniki będzie uważana za off topic. No dalej ..... jeśli wiesz, szybkie odpowiedzi, ale nie dają, będę martwy następnego dnia! Łaskawy

[URL = "http://en.wikipedia.org/wiki/Residual-current_device"] RCD [/URL] [URL = "http://en.wikipedia.org/wiki/Circuit_breaker"] MCB [/URL] To zależy od tego, czy MCB jest jedno-lub dwubiegunowe. Jeśli jest jeden biegun a potem to tylko wyłączyć żyć. To może być ryzykowne, jeśli nie wiesz na pewno, że żyją i neutralne są poprawne odwrotnie. Neutralny i ziemi nie muszą w tym samym potencjał - możesz dostać kilka różnica woltów. RCD wykryje różnicy w prądach życia i neutralne. Małe napięcie na neutralnym stworzy prąd, kiedy go dotkniesz. Że prąd nie zostanie poparte tę samą kwotę żyć tak, to będzie podróż. Przeniosłem ten wątek do forum bardziej odpowiednie. "Off Topic" chat jest na dyskusje nie na temat elektroniki, takich jak "What telefonu używasz?", "Jaki jest twój ulubiony film?" itp. Ludzie, którzy są tutaj, aby odpowiedzieć na pytania elektronicznych zwykle nie spojrzysz, tam. Keith.

Dzięki Keith, uff ... Moje nogi są jeszcze kopanie żyje Klemens

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- postu dodana 16:13 ---------- Poprzedni post był w 16 : 05 ---------- </span></span>
Hi Keith, Czy to oznacza, za każdym razem, I wprowadzać żadnych zmian w sieci elektrycznej, należy ustawić RCD off? Łaskawy

Tak, jeśli MCBs tylko jeden biegun. Jeśli spojrzeć na liczbę części MCB, to powinieneś być w stanie sprawdzić, czy jest jedno-lub dwubiegunowy w razie wątpliwości, zabić całego panelu, a nie siebie. W moim domu mam te ale są one tylko jednym biegunem. Keith.

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- post dodane o 09:22 ---------- Poprzedni post był na 09:19 --- -------</span></span>
Nawiasem mówiąc, te podwójne biegun "wygląd" dwubiegunowy: [URL = "http://uk.farnell.com/merlin-gerin/c60hd206/mcb -6a-2pole-type-d/dp/1421170 "] dwubiegunowe [/URL]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back