[Przeniesiony] Pytanie o konstrukcji opartej microprossor

M

mr_vasanth

Guest
Mamy mikroprocesor z 16 bitowym linii adresowej i 32 linii danych bitowych. Załóżmy, że mamy tylko 16KB, które będą dostępne przez tego mikroprocesora. Aby uzyskać dostęp do 16KB Adres linii LSB 14 bitów pasku adresu jest wystarczające. Ale co się stanie, jeżeli mikroprocesor próbuje uzyskać dostęp do niektórych lokalizacji, która jest poza 16KB? Jak powinien być traktowany podczas robimy procesora opartego na projekt?

Ale co się stanie, jeżeli mikroprocesor próbuje uzyskać dostęp do niektórych lokalizacji, która jest poza 16KB
Może to zależeć w dużej mierze od adresowej systemu dekodowania realizowanego w procesorze i projektowania obwodów?. Zazwyczaj w prawdziwym sprzęcie to może niezdefiniowanej lub po prostu otacza, zwracając tym samym realizowany Przechowalnia kółko.
Jak powinien być traktowany podczas robimy procesora opartego na projekt
Nie jestem pewien, że ten wątek należy do "elektronicznego elementarnych pytań" sekcji. Czy projekt procesor robi w HDL? Jeśli tak, to myślę, że powinniśmy przenieść wątek do sekcji bardziej właściwą. BigDog

Hi BigDog, Czy masz jakiś pomysł, gdy będziemy opuszczać przestrzeń adresowa undefined, kiedy będziemy owijać wokół i kiedy będziemy korzystać z tego samego wdrożony przechowywanie. Chcę tylko rzucić okiem na różnicę w zakresie architektury.

Z 64K przestrzeni adresowej, teraźniejszością 16K i górnych linii adresowych nie dekodowane, 16K po prostu odzwierciedlenie 4 razy. Więc miejsc 16384, 32768, 49152 będzie taka sama jak lokalizacja 0. Lokalizacje 16385, 32769, 49153 same jak lokalizacja 1, itp (aż trafisz następny obszar mirror). Z lustrem = nie "kopia" z lokalizacji / pamięci obszaru, ale jedno i to samo "widoczna" w kilku różnych miejscach. Więc napisz lokalizację 16384, przeczytaj tę wartość z miejsca 0 itd.

@ RetroTechie - Dobre wytłumaczenie. I rzeczywiście kilka wczesnych płyt rozwojowych, które wykazują takie zachowanie. @ Mr_vasanth - Oczywiście, aby uniknąć tego zawinięcia / mirroring zachowanie wszystkich linii adres musi być wykorzystany w systemie dekodowania. Mam zamiar przenieść ten wątek do sekcji bardziej odpowiedni, ponieważ uważam, że temat jest poza elementarne elektroniki. BigDog

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back