Projektowanie szerokopasmowy odbiornik?

Y

yolande_yj

Guest
Czy można zaprojektować system, który może wykonać następujące czynności pracy?

To sygnał, który monitoruje

1.ma zmienną moc (nie jestem pewien poziom mocy w tej chwili)
2.ma częstotliwości od 1 GHz do 6GHz (freq jest określony przez użytkownika)

Sygnał w dół convered do IF (i dalej do konwersji sygnału cyfrowego ADC).

W rzeczywistości jest to część jego pracy VNA, ale chcę proste rozwiązanie.Musi być wiele problemów / trudności.Czy ktoś może mi zasugerować możliwe rozwiązanie?Dzięki.

> Czy można zaprojektować system, który może zrobić po pracy?

W zasadzie tak można to zrobić.Czy można zaprojektować jeden zależy od wiedzy i umiejętności.

Potrzeba więcej informacji takich jak przepustowość sygnał odbierany.

Witam throwaway18, tak, wiem, można to zrobić.W rzeczywistości, analizator sieci, analizator widma są wszędzie.Zastanawiam się czy istnieje proste rozwiązanie dla mojego szczególny wymóg.

Sygnał jest wąskie pasmo, lub jeden sygnał.Ale może być zmieniona przez użytkownika od 1 GHz do 6GHz.Na samym początku i na potrzeby demo, Chcę używać tylko gen sygnał do wygenerowania sygnału LO.Nie mam nic do korzystania z drogich elementów, takich jak filtr SAW odrzucenia obrazu.

Powiedzmy, że w przypadku korzystania z szerokopasmowego LNA po miksera downconver sygnał IF.Uzyskania konwersji jest różna w różnych częstotliwości (masz jakiś pomysł, jak wiele zmian ConvGain?).Kompletny mieszkanie uzyskać można myślę.Tak jak "kalibracji" to?Czy muszę PGA po miksera?

O odrzucenie obrazu, ponieważ zmiany częstotliwości sygnału, więc nie freq obrazu.Więc myślę, że lepiej jest filtr obrazu po miksera.Czy myślisz, że powinienem użyć off chip filtr SAW lub chip Zespół Filter / FPP?

Należy użyć jednej konwersji lub podwójnej konwersji?

W przypadku korzystania z descrete części, myślę, że mam problem z dopasowanie etapach.Należy użyć kilka kanałów?Jeśli tak, sposobu realizacji przejść do przekazywania sygnału?

Zakładam, że mówimy o odbiornik radiowy, który pojawi się sygnał z anteny.

I havn't zbudowany tyle sprzętu na> 440MHz więc nie jestem zbyt gorąco od specyfiki rzeczy mikrofalowej.

> Sygnał jest wąskie pasmo, lub jeden sygnał.
Jednego przewoźnika lub w.cz. modulowany sygnał audio na nośniku?

Cytat:

Powiedzmy, że w przypadku korzystania z szerokopasmowego LNA po miksera downconver sygnał IF.

najtrudniejsze jest stworzenie LO dla odbiornika!LO w szerokopasmowy fakt nie jest łatwo zrobić, jeśli chcesz hałasu fazy LO jest dobre, a to jest dobry tuning pasma, to zadanie nie jest łatwe! ale można użyć oddzielnego pasma coverge a następnie użyć przełącznika do wybierz żądaną LO!

Chłopaki, dziękuję.

Czy mogę korzystać z jednego lub dwóch mikser miksery jeśli podwójnej konwersji jest wykorzystywana na całym zakresie częstotliwości (1-6GHz)?

Czy mogę korzystać z dyskretnych elementów do konfiguracji systemu?Myślę, że dopasowanie etapów jest duży problem, jeśli dyskretnych elementów są używane.

Do throwaway18,
throwaway18 napisał:

Jednego przewoźnika lub w.cz. modulowany sygnał audio na nośniku?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back