E
ernestmyname
Guest
Będę za pomocą termistora do pomiaru temperatury z mikroprocesorem. Mam zamiar użyć sterowników 10 bit ADC. Chcę, aby wyświetlić temperaturę do dziesiątych stopni, więc muszę rezolucji być tak wysokie, jak to możliwe. Układ będzie zasilany przez 5 woltów. Bez żadnych innych układów, za pomocą wspólnego dzielnika napięcia, można uzyskać 2,4 V, różnica między min i max temperatura. Zakres napięcia z dzielnika napięcia na obwodzie z maksymalną huśtawka napięcia 2.01-4.41 V mierzone na ADC. Czy byłoby lepiej używać obwodu źródła, a nie za pomocą 5V z uController? Ja tylko sprawdzenie napięcia co dwie sekundy, aby zapobiec nadmiernemu cieplnej ciepła z odczytów temperatury. Lub, co byłoby najlepszym sposobem na skalę 2.01V-4.41V do 0-5V? Chciałbym mierzyć wiele czujników, które mają różne zakresy napięć. Tak więc nie chciałbym zmieniać Vref kontrolera dla każdego z nich. I za pomocą termistora w obwodzie wzmacniacz do zmiany wzmocnienia. Jestem gotowy, aby usłyszeć, jak was będzie podchodzić do tego problemu. Dzięki z góry! Mogę użyć tego wątku, aby dodawać moje postępy. Będę używał modelowania SPICE do symulacji przed budować cokolwiek.