Projektowania interfejsu termistora

E

ernestmyname

Guest
Będę za pomocą termistora do pomiaru temperatury z mikroprocesorem. Mam zamiar użyć sterowników 10 bit ADC. Chcę, aby wyświetlić temperaturę do dziesiątych stopni, więc muszę rezolucji być tak wysokie, jak to możliwe. Układ będzie zasilany przez 5 woltów. Bez żadnych innych układów, za pomocą wspólnego dzielnika napięcia, można uzyskać 2,4 V, różnica między min i max temperatura. Zakres napięcia z dzielnika napięcia na obwodzie z maksymalną huśtawka napięcia 2.01-4.41 V mierzone na ADC. Czy byłoby lepiej używać obwodu źródła, a nie za pomocą 5V z uController? Ja tylko sprawdzenie napięcia co dwie sekundy, aby zapobiec nadmiernemu cieplnej ciepła z odczytów temperatury. Lub, co byłoby najlepszym sposobem na skalę 2.01V-4.41V do 0-5V? Chciałbym mierzyć wiele czujników, które mają różne zakresy napięć. Tak więc nie chciałbym zmieniać Vref kontrolera dla każdego z nich. I za pomocą termistora w obwodzie wzmacniacz do zmiany wzmocnienia. Jestem gotowy, aby usłyszeć, jak was będzie podchodzić do tego problemu. Dzięki z góry! Mogę użyć tego wątku, aby dodawać moje postępy. Będę używał modelowania SPICE do symulacji przed budować cokolwiek.

Patrzyłem w temperaturze IC jak TMP35 ale twierdzi, arkusz + / - 1 stopień C. Ale widocznie, że bez kalibracji. Wykres dokładności wygląda bardzo obiecująco. Gdybym miał użyć jednego z IC na liście, pójdę z TMP37. Posiada największą wahania napięcia w zakresie temperatur Jestem zainteresowany (70-100C). Wydaje się to bardzo dobry punkt wyjścia dla mojego projektu. Mam instrumentów skalibrować system, które są dobre do + / - 0,01 ° C, więc powinienem dostać dobry pomysł, jak dokładne te IC są. Dzięki za wejście! To będzie dość duży projekt. Będę relacje kilku 4x 7-segmentowy wyświetlacz i kilka SSR do sterowania elementami 240V ogrzewania. Będę również zbliżający się do pewnego rodzaju system kontroli typu PID, więc wrócę szukasz więcej pomysłów już wkrótce!

Arkusz mówi, że rozdzielczość temperatury 0,03125 ° C, ale rzeczywiste dokładnością, jak mówi, jest + - 1 ° C (-25 ° C do 100 ° C) W porównaniu DS18B20 jest 12bit więc rozdzielczość jest mniejsza (0,0625 ° C), ale dokładność + -0,5 ° C (-10 ° C do 85 ° C) w nieco niższym zakresie Alex

Z tych opcji nadal jestem myślenia TMP37 największy sens dla mojego scenariusza. Jeśli spojrzeć na wykres błędu w arkuszu danych wykazuje na max, 0.2 błąd stopni Celsjusza. Odkąd go skalibrować do 0,01 stopni C, powinien być wystarczający dla mojej aplikacji. Mogą budować więcej tych układów w najbliższej przyszłości, ale teraz będę docenić prostotę relacje z TMP37. [Edytuj] I właśnie recenzja wykres i mam na myśli "typowy" błąd. Max i min błąd dokładność jest znacznie większy. Ale prawdopodobnie używać TMP37 teraz, ponieważ jest bardzo tanie i czy to wystarczy, aby moje kontroli tuned.

Według arkusza TMP37 podają typowe dokładności ± 1 ° C w temperaturze +25 ° C i ± 2 ° C w ciągu -40 ° C do +125 ° C Zakres temperatur. Każdy sposób ma swoje wady, jeśli zdecydujesz się skorzystać z ADC to trzeba będzie ADC błąd dokładności, jeśli się z czujników cyfrowych to wynik jest przekazywane cyfrowo wiec masz tylko błąd czujnika. Nie jestem pewien, czy cyfrowy błędu czujnika jest trwała, jeśli jest to po kalibracji można mieć bardzo wysokiej rozdzielczości. Alex

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back