Projekt stopniowego cewki anteny GSM

B

billano786

Guest
Ja jestem stara się zaprojektować pasywne anteny GSM około 900 MHz (dla 833-960 MHz).

Co ja próbuje zrobić to jeden stos 1 / 4 długości fali Monopole (umieszczone na dole) z innym 5 / 8 fali Monopole Umieszczony na górze) z wygasającą cewki (w kształcie z helix) między nimi.

Czy ktoś może mi pomóc w projektowaniu tego stopniowego cewka i ziemia samolotem?I alos znać sposób obliczenia zysku z tej anteny.I am looking for a zysk 3dB.

billano786 napisał:

Ja jestem stara się zaprojektować pasywne anteny GSM około 900 MHz (dla 833-960 MHz).

Co ja próbuje zrobić to jeden stos 1 / 4 długości fali Monopole (umieszczone na dole) z innym 5 / 8 fali Monopole Umieszczony na górze) z wygasającą cewki (w kształcie z helix) między nimi.

Chcę trzymać się tego wzoru tylko.

Masz rację, że antena ma długość prawie 30 cm, ale nie wiem obliczeń wycofywania cewki (liczba obrotów, dni itd.) oraz płaszczyzny podłoża.Ja również chcą poznać sposób obliczenia zysku z niego.

Wszystkie sugesstions są mile widziane.

Drodzy Przyjaciele,
I można to znaleźć w dokumentach ya, nadzieję, że będą pomocne:1 Analiza w Tubular Monopole Loaded Z osłoną Helical CoilPisanoIII, FA; Butler CM; Rudbeck, JP;Anteny i Propagacja, IEEE Transactions on, Tom 52, Issue: 4, kwiecień 2004Strony: 969 - 977
2 Indukcyjność cewki z zabezpieczonychMłoda, JC; Butler CM;Anteny i Propagacja, IEEE Transactions on, Tom: 49, Nakład: 6 czerwca 2001Strony: 944 - 953
marti
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Nie wiem, w 1 / 4 i 5 / 8 fali elementów, powinny one być o 1 / 2.Pasmo nie może być tak szeroki, ponieważ jest cewki rezonansowe struktury, o 100MHz na VSWR <2 jest oczekiwane.
Ground samolot może być zastąpiony w sprzęgu (rurki około pierwszego elementu).
Podaj swój średnicy cewki elementów i drut (sugerowane jest około 3-4mm, ponieważ szersze pasmo, ale pytanie można dokonywać: shii: a cewki tego drutu).

Na jednym z elementów jest uzyskanie około 5dB, dla 10 o 12dB.

Co chciałbym projektowania jest jak jeden na rysunku upload.Średnica drutu, które chcą używać do wytwarzania elementów i cewki jest 2mm.Ja z łatwością można cewki z tego drutu.

Widziałem wiele anten jak ten jeden element, który w 1 / 4 lambda, jak i innych 5 / 8 lambda.

Nie chcę, aby skopiować projekt jednej z nich, ale celem jest, aby dowiedzieć się obliczenia części jako Ja jestem zupełnie nowego świata i RF do tego wydaje się być dobrym praktycznego stosowania elektromagnetycznej teorii I nauczyłem.

poszukaj w wysłana przykład struktura jest bardzo prosta i łatwa do analizy.
Masz do obliczania cewki, elementy, balun (spinacz) i sieci parametars.W zwojach impedancji w wolne miejsce może używać papieru powyżej mamali.
Hellen's równania, balun, sieci analizować ...Zobacz książki: "Anteny i EM Modeling z Matlaba" przez Sergey N. Makarov i "fale elektromagnetyczne i Anteny" Sofoklesa przez J. Orfanidis, to nic nie kosztuje dostępne na www.ece.rutgers.edu/ ~ orfanidi / Ewa (nie zapomnieć http://www.ece.rutgers.edu/ ~ orfanidi / Ewa / ewa.zip Matlab przykłady).

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back