Projekt / detektor obecności za pomocą diody podczerwieni

Wystarczy skorzystać z matrycy LED konfigurację czujnika.umieścić czujnik i IR-Led obok siebie.wykorzystanie czujników analogowych jak fotokomórka.miejsce macierzy się na suficie.Korzystając z matrycy 2x5, u wykrywa kierunek osoby przechodzącej poniżej matrycy.

I

izua

Guest
Staram się budować proste Movment / detektor obecności.Chodzi o to, że kilka z nich zostanie zamontowana w przedpokoju, a także powinny świecić się diody w zależności od obecności mijania obiektów / osób.W późniejszym, chcę, aby uczynić go bardziej wiarygodne, jak w kierunku osoby przechodzą, jak wiele osób na końcu korytarza (licząc w górę / dół, wykrywając doprowadziły kierunku), itp.

Wiem, że jest mnóstwo układów tam, ale staram się jak swoje własne.Wiem, że faceci w robotyce stosowania modulacji podczerwieni światła i TV dekoder IR stać, gdy robot zbliża się coś.Czy można to zrobić w odwrotnej kolejności?Stałych PCB emisji i wykrywania podświetlaniem IR będzie wykryć, czy jakiekolwiek przedmioty przechodzą przed nim?

Myślę, że na dwa sposoby.Będą to z doprowadziło blisko odbiornika, to sprawdzić w świetle odbitym.Więcej światła odbitego, im bliżej jest obiekt do czujnika.Problem polega na tym, że nie wiem, jak będzie to miało miejsce z modulacji światła, ponieważ czujniki TSOP będzie zaledwie wyjście cyfrowe wartości, a nie analogowego.

Innym sposobem byłoby podczerwieni (koncentruje się?) Doprowadziły w jednym miejscu i phototransistor IR w innym miejscu.Ucontroller czyta phototransistor IR w sposób ciągły, a jeśli ogłoszeń nagłą różnicę, coś działa (wygaszona) światła.Można zapalić kilka urządzeń tak kolejno i sprawdzić zaciemnienia, bardzo szybko, tak aby jedno urządzenie nie będzie w ciemno innych.Wadą tego jest ten, że będzie korzystać z dwóch urządzeń fizycznych, zamiast jednego (nadajnika i odbiornika).

Tak, jestem nadal myśleć o pierwszej.Należy tanie, wykonane z części zamiennych.Jestem fancying ucontrollers nad odkrytymi ICs ponieważ mam mnóstwo PIC okolice, kilka doświadczeń z nimi i programista dobre.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back