Wystarczy skorzystać z matrycy LED konfigurację czujnika.umieścić czujnik i IR-Led obok siebie.wykorzystanie czujników analogowych jak fotokomórka.miejsce macierzy się na suficie.Korzystając z matrycy 2x5, u wykrywa kierunek osoby przechodzącej poniżej matrycy.
Staram się budować proste Movment / detektor obecności.Chodzi o to, że kilka z nich zostanie zamontowana w przedpokoju, a także powinny świecić się diody w zależności od obecności mijania obiektów / osób.W późniejszym, chcę, aby uczynić go bardziej wiarygodne, jak w kierunku osoby przechodzą, jak wiele osób na końcu korytarza (licząc w górę / dół, wykrywając doprowadziły kierunku), itp.
Wiem, że jest mnóstwo układów tam, ale staram się jak swoje własne.Wiem, że faceci w robotyce stosowania modulacji podczerwieni światła i TV dekoder IR stać, gdy robot zbliża się coś.Czy można to zrobić w odwrotnej kolejności?Stałych PCB emisji i wykrywania podświetlaniem IR będzie wykryć, czy jakiekolwiek przedmioty przechodzą przed nim?
Myślę, że na dwa sposoby.Będą to z doprowadziło blisko odbiornika, to sprawdzić w świetle odbitym.Więcej światła odbitego, im bliżej jest obiekt do czujnika.Problem polega na tym, że nie wiem, jak będzie to miało miejsce z modulacji światła, ponieważ czujniki TSOP będzie zaledwie wyjście cyfrowe wartości, a nie analogowego.
Innym sposobem byłoby podczerwieni (koncentruje się?) Doprowadziły w jednym miejscu i phototransistor IR w innym miejscu.Ucontroller czyta phototransistor IR w sposób ciągły, a jeśli ogłoszeń nagłą różnicę, coś działa (wygaszona) światła.Można zapalić kilka urządzeń tak kolejno i sprawdzić zaciemnienia, bardzo szybko, tak aby jedno urządzenie nie będzie w ciemno innych.Wadą tego jest ten, że będzie korzystać z dwóch urządzeń fizycznych, zamiast jednego (nadajnika i odbiornika).
Tak, jestem nadal myśleć o pierwszej.Należy tanie, wykonane z części zamiennych.Jestem fancying ucontrollers nad odkrytymi ICs ponieważ mam mnóstwo PIC okolice, kilka doświadczeń z nimi i programista dobre.
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.