Programowanie PIC za pomocą Low Voltage Kabel do programowania LVP ICSP

A

apgphp2005

Guest
Jak za pomocą programu PIC16F877A Low-Voltage-Kabel do programowania (LVP ICSP) za pomocą "Lothar Stolz" Low-Voltage-Kabel do programowania z http://stolz.de.be Czy wymagają, aby PIC musi zawierać jakieś BootLoadera lub oprogramowania. Nie mogę po prostu kupić PIC16F877 z rynku i programu bezpośrednio za pomocą LVP. Albo, nie wymaga additinal kroki. Również co PIC16F877A i PIC18F4550 Proszę Dzięki pomocy z góry

Odpowiedzi na pytania można znaleźć na stronie 158 z arkusza dla 16F877A (39582b.pdf) oraz na stronie Lotar jest. Jeszcze jedna rzecz, należy wiedzieć. Jeśli chcesz korzystać LVP należy najpierw w kodzie MPLAB włączyć LVP. Oto przykład dla 18F452 __CONFIG _CONFIG4L, _STVR_ON_4L i _LVP_ON_4L i _DEBUG_OFF_4L Jeśli ustawisz LVP off i program pic po raz pierwszy w to ustawienie można wyłączyć LVP i później, jeśli chcesz używać LVP ponownie będzie zmuszony do programu pic z innymi programista, który jest regularnym stosowaniu programowania (MCLR 13V), aby umożliwić LVP ponownie. Sory o moje złe angielski.

Hi predrage, Dzięki za odpowiedź. A Twój angielski nie jest źle. Jestem bardzo nowy w świecie PIC. Więc nie rozumiem arkusza, że dobrze. Mam już zaprogramowany moim PIC za pomocą PICSTART i MPLAB. Więc teraz, jeśli chcę usunąć wszystko i przeprogramować przy użyciu LVP. Co należy zrobić. PIC i wykorzystanie jest PIC16F877A. Jeszcze raz dziękuję

Przede wszystkim należy włączyć LVP w urządzeniu (patrz 146 stronie arkusza). Musisz ustawić bit 7 w konfiguracji słowo. Jak to zrobić? W kodzie MPLAB was, w jakiś program, który tworzy passin i które z powodzeniem można skompilować, włącz LVP w następujących linii __CONFIG _XT_OSC i _WDT_OFF i _CP_OFF i _BODEN_ON i [color = red] _LVP_ON [/color] i _CPD_OFF i _DEBUG_OFF Kiedy zrobić zmiany, zbudować program. Teraz programu PIC z tym kodem z programator, który nie jest używany LVP (Ty wspominasz, że masz, że programista). Teraz hou mają umożliwić LVP (ustawiony bit 7 w config słowo) i można teraz używać LVP jak Lotar wyjaśnić.

Witam Właśnie kupiłem nowe PIC16F876A a teraz chcą go zaprogramować z LVP (Lothar Stolz Low Voltage programisty) i korzystać z folowing obwodu i program do testowania go później. Mój program jest: start: TRISA =% 000000 TRISB =% 00000000 TRISC =% 00000000 Wysoka PORTC.5 End także spojrzeć na http://home.vrweb.de/ ~ lotharstolz / stolz.de.be / lvpc / index.html na przewód niskiego napięcia programowania i powiedz mi, jakie kroki należy następnie do programowania nowy PIC16F876A przy LVP. Również i chcesz korzystać z wewnętrznego oscylatora RC. Proszę o pomoc i jestem rookie z góry dzięki

Wydaje mi się, że używasz innego kompilatora, zamiast MPLAB. Nie wiem, jest program poprawne. 16F87XA nie mają wewnętrznego RC (arkusz, strona 146). Na obwodzie należy podłączyć inny vss też. Rezystor 100R jest zbyt niska. Należy używać 220R lub wyższy (ale nie za wysokie). Brand new pic pozwoliły LVP przez ustawień fabrycznych. Należy dostarczyć odpowiedni plik hex dla Ciebie pic (kod, który pracuje z LVP włączona, odpowiedniej konfiguracji oscilator). Po wykonaniu tej procedury jest: 1.Make połączenia między komputerem a PIC (strona Lothara) 2.Configure IC-Prog (strona Lothara) 3. Otwórz swój plik hex z IC-Prog 4.Program urządzenia z IC-Prog (kliknij na "Program All")

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back